Trški Vrh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trški Vrh
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeKrapina-Zagorje
KözségKrapina
Jogállás falu
Polgármester Josip Horvat
Irányítószám 49000
Körzethívószám (+385) 049
Népesség
Teljes népesség400 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság284 m
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 09′ 47″, k. h. 15° 52′ 52″Koordináták: é. sz. 46° 09′ 47″, k. h. 15° 52′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Trški Vrh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Trški Vrh falu Horvátországban Krapina-Zagorje megyében. Közigazgatásilag Krapina községhez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Krapina központjától 1 km-re keletre, a város határában fekszik.

Története[szerkesztés]

A település a Trški-hegyen álló Jeruzsálemi Szűzanya tiszteletére szentelt templom körül alakult ki. Ennek előzménye az a kegyszobor volt, melyet még 1669-ben hoztak Jeruzsálemből és egy itt álló házban őriztek. Ehhez a házhoz épült 1750 és 1761 között a ma is álló templom.

A falunak 1857-ben 164, 1910-ben 191 lakosa volt. Trianonig Varasd vármegye Krapinai járásához tartozott. 2001-ben a falunak 393 lakosa volt.

Nevezetességei[szerkesztés]

Itt található Krapina legszebb és leghíresebb barokk temploma a Jeruzsálemi Szűzanya tiszteletére szentelt templom.[2] A templom 1750 és 1761 között épült annak a kegyszobornak a számára, melyet a 17. században Jeruzsálemből hoztak és csodatevő hírében állt. A templom hajója hosszúkás alaprajzú, a stájer barokkra jellemző kétoldalt elliptikus alakú kiöblösödéssel, melytől szentélyt és a kórust boltozott diadalív választja el. Hagymakupolás toronysisakja alatt az 1762-es évszám, a felszentelés éve látható. A templomot nyolcszögletű, ötven oszlopon nyugvó kerengőszerű boltozatos csarnok övezi, melyhez rövid oldalain négy, alacsonyabb hagymakupolás kis kápolna csatlakozik. A csarnok egyik oldalán található a monumentális, gazdagon díszített kapuzat, a másik oldalon a paplakás, míg a harmadik oldalán a kálváriához vezető lépcső található.

A templom főoltára Grazban készült 1759-ben, Phillip Jacob Straub munkája. Középpontjában a Jeruzsálemi Szűzanya kegyszobra. Oldalt Szent Domonkos és Szent Teréz szobrai, míg felül az Atyaisten az angyalok között látható. Az oltár Josip Jagušić és felesége Pullay Mária adományából készült. A mellékoltárok közül kitűnik a tizennégy segítő szent oltára, az oltárépítmény Merzij mester, a képek Franjo Ludwig Heincze varasdi festő alkotásai. Szent Kereszt oltára Josip Jellasics és felesége adományából készült. A templomot a híres horvát barokk festő Ivan Ranger tanítványa Anton Lerchinger festette ki 1772-ben. A mennyezetkép közepén Mária mennybemenetele angyalok között, mellette részletek az életéből és a négy evangélista. A diadalíven a Skapulárés Szűzanya Szent Domonkossal és a Nagyboldogasszony látható. Orgonája Anton Roemer grazi műhelyében készült. A templom a mai napig búcsújáróhely. Rendszeresen rendeznek koncerteket benne.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Anđela Horvat: Barok kontinentalnoj Hrvatskoj Zagreb, 1982
  • Gjuro Szabo: Spomenici kotara Krapina i Zlatar, Vjesnik Hrvatskog arheološkog društva br. XIII. Zagreb, 1914

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima. Horvát Statisztikai Hivatal, 2022. szeptember 22.
  2. Örökségvédelmi jegyzékszáma: Z-2240.