Toboztermők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Toboztermők
Evolúciós időszak: Karbon-Jelenkor
Erdeifenyő (Pinus sylvestris)
Erdeifenyő (Pinus sylvestris)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Csoport: Szövetes növények (Tracheophyta)
Főtörzs: Virágos növények (Spermatophyta)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Szinonimák
  • Coniferophyta
  • Coniferae
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Toboztermők témájú kategóriát.

A toboztermők (Pinophyta) a növényvilág (Plantae) egyik törzse.

Régebbi rendszerezés szerint (például Soó Rezső, Hortobágyi Tibor) szerint a nyitvatermők törzsének (Gymnospermatophyta) egyik altörzse, Coniferophytina vagy Pinophytina néven. Mára a filogenetikus rendszerek újabb kutatási módjai folytán (mikromorfológia, genetika, biokémia) külön törzsként helyezték el a növényvilágban. Közös jellemzőjük eredetileg a stachyosporia, azaz a magkezdemények tengelyen való ülése volt. Ez ma már csak a páfrányfenyőknél (Ginkgopsida) érzékelhető, eredetileg a nyitvatermő ősfáknál (Cordaitales) jelent meg, és ott még a magkezdemények hosszú tengelyeken ültek, vékony murvalevelek (bractea) védelmében. A mai tűlevelűek (Pinopsida) tobozvirágzata ebből fejlődött ki, a tengelyek megrövidülésével és a murvalevelek ellaposodásával. A tiszafafélék (Taxaceae) virágzata redukált toboz, ahol csak egy magányos tengelycsúcsi sporangium maradt, amely mellett a sporofillum elcsökevényesedett.

Egyes kutatók (Lam, Magdefrau) a stachyosporia alapján a korpafüvekből (Lycopsida, Lycophyta) vezették le őket a 19. században, a magvaspikkelyfákban (Lepidospermae) látva az elődöket. Soó még ide helyezi a csikófarkfélék osztályát (Ephedropsida) is.

Legkorábban megjelenő csoportjuk valószínűleg a nyitvatermő ősfák lehettek. Ezekhez képest a többi csoport leegyszerűsödött, miközben több új, értékes tulajdonságra (facsövek, viráglepel, kettős megtermékenyítés, rovarbeporzás, 2 sziklevél) is szert tettek.

Megjelenésük, tulajdonságaik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Örökzöld, fás szárú növények tű- vagy pikkelylevelekkel. Külön porzós és termős virágaik felépítése és gyakran elhelyezkedése is igen eltérő. A termőlevelek termőpikkelyekké forrnak össze. A magkezdemények megfásodó, meddő fellevelek tövében nőnek; ezek együttese a toboz.

Rendszerezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A toboztermők leszármazási fája a molekuláris genetikai adatok kladisztikus elemzése alapján. Az adatok származási helye: A. Farjon and C. J. Quinn & R. A. Price in the Proceedings of the Fourth International Conifer Conference, Acta Horticulturae 615 (2003)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]