Taht-e Szolejmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taht-e Szolejmán
Világörökség
Taht-e Szolejmán
Taht-e Szolejmán
Adatok
OrszágIrán
Világörökség-azonosító 1077
TípusKulturális
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve2003
Elhelyezkedése
Taht-e Szolejmán (Irán)
Taht-e Szolejmán
Taht-e Szolejmán
Pozíció Irán térképén
é. sz. 36° 36′ 11″, k. h. 47° 14′ 09″Koordináták: é. sz. 36° 36′ 11″, k. h. 47° 14′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Taht-e Szolejmán témájú médiaállományokat.

Taht-e Szolejmán („Szulejmán trónja”, perzsa betűkkel تخت سلیمان [Taḫt-e Soleymân]) régészeti lelőhely Iránban, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. 2003-tól az UNESCO Világörökség része.

Fekvése[szerkesztés]

Teherántól 400 km-re nyugatra, Urmia és Hamadán között, a mai Takáb közelében, egy egykori kráter peremén fekszik egy kis völgyben, a terület közepén egy kis tóval.

Története[szerkesztés]

Taht-e Szolejmán, az ősi erőd mintegy 124 ezer négyzetméternyi területen fekszik. Irán legfontosabb műemlékei közé tartozik, melynek története a párthus, szászánida és ilhánida időszakokra nyúlik vissza.

Az itteni épületegyüttesben található Irán legnagyobb zorosztriánus Tűz temploma. Építészete erős hatással volt az iszlám- és más kultúrákra is.

Taht-e Szolejmán közepén levő tavat már egy 4. századi örmény, Jézussal és a Zarathustrával kapcsolatos kézirat, és az iszlám időszak történészei is említették, de több legenda is született a hellyel kapcsolatban. A fellegvárban folyó régészeti feltárások az óperzsa időszak (Kr. e. 5. század) valamint a későbbi pártusok nyomait tárták fel itt. Az itt folyó ásatások alkalmával, a újperzsa királyok és II. Theodosius bizánci császár korabeli érméket is találtak.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Takht-e Soleyman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]