Bam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bam fellegvára és a környező kultúrtáj
Világörökség
Bam a földrengés előtt
Bam a földrengés előtt
Adatok
OrszágIrán
Világörökség-azonosító
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, III, IV, V
Felvétel éve2004
Veszélyeztetettség2004–
Elhelyezkedése
Bam (Irán)
Bam
Bam
Pozíció Irán térképén
é. sz. 29° 06′ 30″, k. h. 58° 21′ 30″Koordináták: é. sz. 29° 06′ 30″, k. h. 58° 21′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bam témájú médiaállományokat.

Bam város Kermán tartományban, Iránban.

Fekvése[szerkesztés]

Az Iráni‑magasföld déli peremén, a sivatagban fekvő település.

Története[szerkesztés]

Bam eredete a Kr. e. 4. századra, az Akhaimenida időszakra vezethető vissza. Fontos kereskedelmi útvonalak, (selyemút) kereszteződésében épült. A város az oázisban létesített földalatti öntözőcsatornáinak (qanats) köszönhette fennmaradását. Virágkorát a 711. században élte.

Ősi fellegvára, az Arg-é Bam a középkori erődített városok népi építészetének legjellemzőbb példája kb. Kr. e. 248-224 körül, a Pártus Birodalom idején épült sárból (Chineh) és iszaprétegekből. A legtöbb épület azonban a Szafavida dinasztia uralkodása alatt létesült.

A modern Bam városa jóval később jött létre mint a fellegvár. Fokozatosan fejlődött, majd mezőgazdasági és ipari központtá vált. A város földalatti csatornahálózatának (qanats) köszönhetően citrusfélék termelésével vált ismertté. Híres a textil‑ és ruhaipara. 2003-ban nagyerejű földrengés rongálta meg a várost és a híres fellegvárát is, melyet mára már részben sikerült helyreállítani. Idegenforgalma is fellendült, egyre többen látogatják ókori citadelláját.

Források[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bam, Iran című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]