Csogá Zanbil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csogá Zanbil
Világörökség
Adatok
OrszágIrán
Világörökség-azonosító113
TípusKulturális
Elhelyezkedése
Csogá Zanbil (Irán)
Csogá Zanbil
Csogá Zanbil
Pozíció Irán térképén
é. sz. 32° 00′ 30″, k. h. 48° 31′ 15″Koordináták: é. sz. 32° 00′ 30″, k. h. 48° 31′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Csogá Zanbil témájú médiaállományokat.

Csogá Zanbil (perzsául: چغا زنبيل) város Huzesztán tartományban, Iránban. Az irodalomban Csoga Zanbil, Csoga Zambil és Csoga Zembil névalakban is előfordul.

Fekvése[szerkesztés]

Szúzától 40 km-re délkeletre fekvő település.

Története[szerkesztés]

Csogá Zanbil i. e. 1300 körül virágzó elámi település volt, melyet az Elámi Birodalom királya, Untas-Napirisa építtetett. Csogá Zanbilt a kr. e. 7. században Assur-bán-apli csapatai foglalták el. Az elámita korszaknak az i. e. 6. században lett vége. A város neve „kosár hegyeket” jelent.

A fallal körülvett város mintegy fél évszázadig állt fenn, királya Untas-Napirisa itt hatalmas, egykor hétszintes zikkuratot (áldozati tornyot) épített.

A zikkurat, melynek magassága 105 méter, a legnagyobb eddig talált elámi zikkurat volt. Egyik éle például 1200 méter hosszú volt. A romjaiban is rendkívül impozáns zikkurat 50 méter magasan levő tetőteraszán egykor Insusinak elámi isten temploma állt. A templomnak négy terasza volt, vályogtéglákból épült, és felső emeleteit valószínűleg mázas csempe borította. Bejáratánál életnagyságú, terrakotta fél-bikák és griffek találhatók.

A zikkurat közelében három másik templom állt.

A településtől kissé északkeletre négy palotát is feltártak, melyeket színes csempék díszítettek.

Csogá Zanbil víztárolója

Feltárták a város víztárolóját és csatornarendszerét is, mely egykor 50 km hosszú volt és a Szúza közelében lévő Karkheh folyóból szállította ide a vizet, mivel a városban a talajvíz szintje több mint 50 méter mélységben volt. A csatornát még Utash-Napirisha építtette, víztisztító medencével is el volt látva. A több mint 3000 éves építmény maradványai ma is láthatók az északnyugati városfalnál. Ez a legrégibb víztisztító üzem a világon.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]