Téli gumiabroncs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Téli gumi szócikkből átirányítva)

A téli gumiabroncsok jobb tapadással rendelkeznek havon (továbbá nedves vagy sáros útfelületen), mint a nyári abroncsok. Mélyebb profillal vannak ellátva, amelyek hatékonyabban szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat. Mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkeznek.

Az „M+S” jelzés megtalálható az összes téli abroncson, ellenben csak az egy hópelyhet és egy hegycsúcsot ábrázoló nyomat garantálja az abroncs „téli” mivoltát. Ezt a jelzést 3PMSF-nek nevezzük. Ez a nem hivatalos minőségtanúsítvány amerikai és kanadai gyártók által volt először használva. Azóta minden ilyen jellel ellátott abroncs a téligumi kategóriába sorolható.[1]

Története[szerkesztés]

A téli gumi története a gumiabroncs feltalálásával vette kezdetét. 1839-ben Charles Goodyear találta fel a vulkanizálást: ez egy fizikai-kémiai folyamat, amely során a kaucsuk láncmolekulái között – hő hatására, kén hozzáadásával – keresztkötések jönnek létre. A folyamat végén a gumi úgy marad rugalmas, hogy közben tartós és szilárd lesz. 1845-ben a skót Robert William Thomson feltalálta a pneumatikus abroncsot, ebben az időben azonban még csak kerékpárokon használták ezeket a találmányokat.

John Boyd Dunlop 1888 környékén találta fel a levegővel töltött gumiabroncsot, de később a szabadalmát törölték és Thomsont ismerték el a szabadalom tulajdonosának. Dunlop azonban üzleti lehetőséget látott a pneumatikus gumiabroncsban, és Európa-szerte gyárakat alapított. A Dunlop gyárak termékeit főleg kerékpárokon használták, ám megjelentek már az automobilok kerekein is.

William Erskine Bartlett 1890-ben modernizálta a pneumatikus gumiabroncsot, az általa alkalmazott peremes kialakítás hosszabb élettartamot és stabilabb futást eredményezett. A ma is használt gumiabroncs közvetlen elődjének Charles Kingston Welch fémszálakkal átszőtt abroncsszerkezete tekinthető. Ezt követte 1913-ban a radiál szerkezetű gumiabroncs, a mai modern gumiabroncsok is ezt az elvet követik, a szabadalom Christian Hamilton Gray nevéhez fűződik.[2]

Az első téli gumi[szerkesztés]

Az első kifejezetten téli alkalmazásra szánt gumik a finn Nokian cégnek köszönhetők,[3] bár egyes források szerint a német Continental már 1905-ben is foglalkozott szegecselt autógumik gyártásával.[4]

A téli gumik elterjedése[szerkesztés]

A világ első téli gumiját 1934-ben gyártották (a finn Nokian téli gumija a Kelirengas névre hallgatott), és kezdetekben főleg teherautóknak szánták a csúszós utakra. Ebben az időszakban a ló vontatta teherszállító járműveket fokozatosan váltották fel a motorikus gépjárművek. Ezzel párhuzamosan nőtt meg az igény a fagyott, vagy éppen a csúszós, sáros talajon is stabil úttartással bíró kerekekre.

A megfelelő tapadásról a különleges fogazat gondoskodott, a csúszós utakon is használható gumiabroncsokra pedig a személyszállításban is szükség volt. A Nokian ezért 1936-ban elkezdte forgalmazni a személyautókra optimalizált, a Kelirengasnál kisebb méretű Hakkapeliitta gumiabroncsot.[5]

Technikai tulajdonságok[szerkesztés]

Több szempontból is különbözik egy téli abroncs egy nyáritól.[6]

A gumi anyagában[szerkesztés]

A téli abroncs a nyáritól anyagának alacsony hőmérsékleten való rugalmasságában is különbözik. A gumi hatékonysága 7°C alatt a legmagasabb mértékű (viszont hét fok felett a téli abroncs veszít teljesítményéből).

Az abroncs futófelületében[szerkesztés]

A téli abroncs jellegzetessége a futófelület tekintetében is megnyilvánul. Sokkal több bemetszés található rajta és sokkal sűrűbben barázdált a téli abroncs profilja (ötször több barázda, mint egy nyári abroncson), továbbá a szélesebb központi barázdák gyorsabban távolítják el a vizet és a hólét.

Szimmetrikus és aszimmetrikus gumiabroncs minták is léteznek. A szimmetrikus mintázatokat elsősorban városi vagy kompakt autókon használják. Az aszimmetrikus mintázatú abroncsok különböző zónái különféle feladatokat látnak el, a vízelvezetésért, illetve a stabilitásért és menőverezhetőségért felelnek. Az aszimmetrikus gumik jellemzően drágábbak, mint a szimmetrikus mintázatúak.[7]

Szegecselt gumik[szerkesztés]

A személy- és tehergépjárművek száma fokozatosan nőtt, és szükség volt olyan gumiabroncsokra is, amelyek extrém körülmények között is biztosítják a megfelelő tapadást. Az 1960-as évek elején szintén a Nokian jött ki a szegekkel ellátott gumiabronccsal, aminek köszönhetően a jégen is megbízható tapadást biztosított a gépjárműveknek.[5]

Javaslat[szerkesztés]

Ugyanazon a tengelyen használjon ugyanolyan típusú, ugyanannyira kopott abroncsokat, és a megszokott nyomást 0,2 bar-ral emelje meg bennük (ugyanis a hideg miatt ez csökken).

A téli gumiabroncsok tárolásánál figyelni kell arra, hogy letakarítva és megfelelően kezelve csomagolja el őket a tulajdonos, mivel az abroncs felületén és lamelláiban maradt maró hatású anyagok (elsősorban a só) ronthatnak az állapotán.[8]

Jogi szabályozás Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon nincs kötelező téli abroncs használat, kivéve ha azt tábla jelzi. Mindenesetre a havas, téli időben erősen tanácsolt hazánkban is téli abroncsokkal felszerelni gépjárművét.[9] A téli abroncsok sebességmutató indexe lehet magasabb, mint a gépjármű végsebességéhez társított abroncs sebességindexe, vagy kisebb, ha az nem esik a Q (160km/h) sebességtartomány alá.[10]

Jogi szabályozás más országokban[szerkesztés]

Kötelezvények európai országokban a téli gumira vonatkozóan:[11]

  • Ausztria: november 1. és április 15. között személyautó és 3,5 tonna össztömegnél könnyebb teherautók esetén, télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi, vagy hólánc használata
  • Csehország: november 1. és április 30. között a 3,5 tonnánál nagyobb járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a téli gumi használata, legalább 6 mm profilmélységgel.
  • Horvátország: téli útviszonyok esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a téli gumi használata.
  • Németország: büntetésre számíthat, aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, vagy a forgalmat korlátozza. Buszok és teherautók esetében elég csak a hajtott tengelyre téli gumit szerelni.
  • Olaszország: időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelezhetik rá a sofőrt. Az Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata.
  • Svájc: nem kötelező, de büntetésre számíthat, aki nyári gumival balesetet okoz.
  • Szerbia: november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi, vagy a hólánc használata, amennyiben az időjárás és az útviszonyok indokolják.
  • Szlovákia: ha az utat összefüggő hó-, illetve jégréteg borítja, akkor kötelező a téli gumi használata. Buszoknak és teherautóknak november 15. és március 31. között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli gumi, függetlenül az útviszonyoktól.
  • Szlovénia: november 15. és március 15. között kötelező a téli gumi, 5 cm-nél nagyobb hó esetén a hólánc is.
  • Románia: november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi használata.
  • Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország és Norvégia: december 1. és március 1. között minden járművön kötelező a téli gumi használata.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az M+S abroncsok téli abroncsok? Archiválva 2013. március 26-i dátummal a Wayback Machine-ben, olvasva 2013 április 11-én a rezulteo-gumi.hu oldalán.
  2. A gumiabroncs rövid története. totalcar.hu (2011. február 6.) (Hozzáférés: 2016. május 18.)
  3. 80 years since the invention of the winter tyre. globenewswire.com (angolul) (2014. január 22.) (Hozzáférés: 2016. május 18.)
  4. Iránymutató szabadalmak. www.continental.hu (Hozzáférés: 2016. május 18.)
  5. a b How was the world's first winter tire invented? www.nokiantires.com (Hozzáférés: 2016. május 18.) arch
  6. Mi a különbség a téli abroncs és a nyári abroncs között? Archiválva 2013. március 26-i dátummal a Wayback Machine-ben, olvasva 2013 április 11-én a rezulteo-gumi.hu oldalán.
  7. A téli gumi mintáiról: Szimmetrikus vagy aszimmetrikus? www.autogumiakcio.hu (Hozzáférés: 2016. május 24.)
  8. A téli gumi karbantartás a hosszú élettartam titka. gumiwebshop.hu (2015. augusztus 15.) (Hozzáférés: 2016. május 24.)
  9. A téli gumi és hólánc kötelező használata a szomszédos országokban Archiválva 2014. április 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, olvasva 2013 április 11-én a http://www.katasztrofavedelem.hu oldalán.
  10. A Bizottság 458/2011/EU rendelete (2011. május 12.) a gépjárműveknek és pótkocsijaiknak a gumiabroncsaik felszerelése tekintetében történő típusjóváhagyásáról, Lásd: II. melléklet, 4.2.2. pont
  11. Hol kötelező a téligumi, hólánc használata. www.gumidirekt.hu (Hozzáférés: 206. május 18.)

További információk[szerkesztés]