Szerkesztő:Szalakóta/archivum13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Archív[szerkesztés]

archívum archívumA

archívum2 archívum2A

archívum3 archívum3A

archívum4 archívum4A

archívum5 archívum5A

archívum6 archívum6A

archívum7 archívum7A

archívum8 archívum8A

archívum9 archívum9A

archívum10 archívum10A

archívum11 archívum11A

archívum12 archívum12A

archívum13 archívum13A

Üdvözlet[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/archivum13!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)

A 2019-es Év szócikke verseny[szerkesztés]

Az év szócikke 2019
A 2019-es Az év szócikke versenyen a Navatl nyelv című szócikked a Nyelv és irodalom kategóriában a második helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2020. március 3., 10:29 (CET)
Az év szócikke 2019
A 2019-es Az év szócikke versenyen az Emlősök című szócikked a Természettudományok kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2020. március 3., 10:29 (CET)

Csernov-egyenlőtlenség[szerkesztés]

Kedves Szalakótaǃ Az egyenlőtlenség Herman Chernoffról https://en.wikipedia.org/wiki/Herman_Chernoff kapta a nevét. Chernoff New Yorkban született oroszországi zsidó szülőktől. Ha nem nyilatkozott a nemzetiségéről, akkor az átírási szabályok szerint a születési helyét kell figyelembe venni és nem oroszból kell átírni. Oroszból átírva German Csernov lenne. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. március 21., 20:31 (CET)

Köszönöm a válaszodat. Az átírás az inkább megegyezés kérdése. Ebben az estben az, milyen nemzetiségűnek tekintsük Chernoffot. Mivel te indítottad a szócikket, azt szerettem volna tudni nincs-e ellenvetésed az átnevezéssel kapcsolatban. Ha nincs, akkor átnevezem. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. március 22., 18:32 (CET)

Boxerlázadás[szerkesztés]

Az orosz-szovjet gyarmati háború sablonból kíhuztam a szovjetet, hiszen akkor még nem volt Szovjetúnió. Partmoso vita 2020. április 25., 23:41 (CEST)

Honvéd Díszzászlóalj[szerkesztés]

Kedves Szalakóta!

Köszönöm az észrevételt, azonban én is élnék eggyel! Én személy szerint nem emlékszem erre a szerkesztésemre és amint megnéztem a lapot, nem is én végeztem el! Egy nem regisztrált szerkesztő (csak IP cím van) írta az általad kiemelt cikkrészletet. Mindemellett köszönöm, de a helyesírásom elég jó, maximum néha melléütök a billentyűknek.

Üdv Szenasi vita 2020. április 30., 19:56 (CEST)

„Marshall-szigetek” nemzeti ünnep[szerkesztés]

Szia!

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy mi alapján fogadtad el, hogy május 1. nemzeti ünnep a Marshall-szigeteken? Próbáltam utánanézni, de nem találtam. Igaz, nem sokáig kerestem. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 21:12 (CEST)

Jó, de akkor csak úgy Turokaci módra rákattintottál, hogy "ellenőrizve"? (nem trágárság, nem spam, nem reklám - akkor rendben van?).

Én is jóváhagytam volna, de csak valószínű, hogy az első elnök születésnapja után lett náluk ünnep május 1.

Persze, hogy járőrözök, ez az egyik szórakozásom, de tényleg. Vigyor Gondolom te is így vagy vele. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 21:50 (CEST)

Szerkesztés visszavonás[szerkesztés]

Helló!

Azt értem, hogy a Házasság cikkből az álhírt kivontad, de az 1 db link kékítésemet és az archivált linket miért törölted? – Porrimaeszmecsere 2020. május 13., 19:34 (CEST)

Wikitanács[szerkesztés]

NEM!!! Aligha hiszem, hogy megszavaznának. De egyébként is egyre jobban elegem van a magyar Wikipédiából. Részleteket talán holnap privátban. Texaner vita 2020. május 23., 21:15 (CEST)

Kupeczky János[szerkesztés]

Szia! Miért vontad vissza a szerkesztésemet ennél a cikknél azzal kapcsolatban, hogy nem volt szlovák? Mutass nekem, kérlek egy elfogadható bizonyítékot arról, hogy szlovák volt. Tehát, kérlek, okold meg. Ha mutatsz egy olyan hihető forrást, amely minden kétség nélkül bizonyítja, hogy szlovák volt, akkor elfogadom a törlésedet, ha nem, akkor nem fogom elfofadni. Sylvain1975 vita 2020. május 28., 19:30 (CEST)

Szia, köszi. Még a szlovák szócikkben is cseh-magyar festőnek nevezik, pedig ők aztán nem szoktak ebben a dologban szerénykedni. "Szia, köszi. Még a szlovák szócikkben is cseh-magyar festőnek nevezik, pedig ők aztán nem szoktak ebben a dologban szerénykedni. "Jan Kupecký, češko-madžarski baročni slikar," Sylvain1975 vita 2020. május 28., 19:37 (CEST)

 megjegyzés-- A szlovén Wikipédia csonkjából idéztél, nem a szlovákból. Megnéznéd, hogy a szlovákban hogyan van? --Linkoman vita 2020. június 2., 11:07 (CEST)

A szlovákban ugyanaz van: "bol uhorský barokový maliar - portrétista českého pôvodu" (cseh származású magyar festő). Wikizoli vita 2020. június 3., 23:40 (CEST)

Kivettem belőle, hogy szlovák. Szalakóta vita 2020. június 4., 05:14 (CEST)

„HTML”[szerkesztés]

Szia!

Ezt elhamarkodottan hagytad jóvá, mivel egy URL lett beszúrva egy meglévő könyv címébe. Kiigazítottam. misibacsi*üzenet 2020. május 30., 15:04 (CEST)

E-mail[szerkesztés]

Szia!

Dobnál nekem egy e-amilt? Megköszönném. Üdv. --Linkoman vita 2020. június 2., 16:05 (CEST)

Lukjanyenko[szerkesztés]

Kedves Szalakóta,

visszavontad a Hajdani Őrséggel kapcsolatos törlést, annak ellenére, hogy azt a könyvet valóban NEM Szergej Lukjanyenko, hanem egyik követője írta. Ezt bárki ellenőrizheti, ha leveszi a könyvet a polcról és megnézi a belső kolofont. Sajnos abból, hogy két regénynek ugyanaz az univerzuma nem következik, hogy a két regény szerzője is azonos. Ez esetben is ez a helyzet.

Üdvözlettel: Vik324a vita 2020. június 4., 19:22 (CEST)

Köszönet a gyors reagálásért!

Vik324a vita 2020. június 4., 20:12 (CEST)

Irwin Shaw[szerkesztés]

Szia! Visszavontad a szerkesztésem a szócikkben: kivettem a moly.hu adatlapon szereplő műveket a szócikkből. Szeretném megkérdezni, hogy az író szócikkében a moly.hu adatlapon szereplő művek feltüntetése valóban szükséges? A cikkben a részletesen (Kiadó, fordító stb.) szerepelnek ugyanezek a művek. Nem duplikátum ez így? Üdv: Viloris Üzenj! 2020. június 9., 22:42 (CEST)

Az figyelmetlenség volt. Bocsánat. Szalakóta vita 2020. június 10., 08:09 (CEST)

Semmi gond. Köszi. Üdv: Viloris Üzenj! 2020. június 10., 08:45 (CEST)

Forrás más wikiből[szerkesztés]

Szia! ilyenkor azért írjuk már át a cite sablont és a paramtérereit, hogy működjön is :-). Az idegen nyelvű paramétereket ugyanis a sablon nem tudja kezelni és a forrásod egyszerűen meg sem jelent a szócikkben. Üdv Xia Üzenő 2020. június 22., 13:33 (CEST)

"Tegnap megyek az utcán, és a férjemnek a kollégámról mesélek, hogy milyen kibírhatatlan ember, s amikor hátranézek, ki jön mögöttünk? Hát nem épp a Lajos kolléga?"[szerkesztés]

Kedves Szalakóta!

A címben szereplő tankönyvi példamondat szerinted szükséges a múlt idő cikkben?

"úgy a szokásos (köznapi) regiszterben, mint egyes irodalmi művekben és történelmi munkákban" szintén kitörölhetetlen a múlt időből. Ellenben nem szerepelhet olyan forrás, amikor a magyar nyelvben beszélő idegen nyelvű művet fordított, mert azt rossz példának minősíti a törölgető.

Beírom, átírom, indoklom - jön a törölgető és töröl. Mit lehet ilyenkor tenni, ha az ember azt akarja, hogy a tegnap megyek ne legyen ott, ellenben ott legyen az, ami a beszélt nyelvnek már része?

Előre is köszönöm a válaszodat. – Áldáshozó vita 2020. június 23., 10:38 (CEST)

A "tegnap megyek" jelzi a múlt időt, tehát aligha lehet kihagyni a mondatból, mivel annak szerves része. misibacsi*üzenet 2020. június 23., 13:14 (CEST)
Az idézett mondat a jelen időt használja a múlt idejű cselekvés, történés kifejezésére, élénkítésére. Ha a cikk kimondottan a múlt idő használatáról szól, akkor a példaszöveget a Jelen idő cikkbe kell tenni, megfelelő magyarázattal. Ha a cikk a múlt idő kifejezéséről szól, akkor oda való. Szalakóta vita 2020. június 23., 20:06 (CEST)

A nyelvtankönyvi példán kívül nincs még egy forrás, amely alátámasztaná, hogy a tegnap megyek a beszélt nyelv része. Egyetlenegy sincs. Nem a tegnap megyek, hanem az egész mondata kihagyásáról beszélek, mert a példa kedvéért gyártott tankönyvi példamondat nem szemlélteti a magyar nyelv jelen használatát. Ugyanebben a cikkben a magyar fordítást nem helyes példának minősítette a tegnap megyekező.

Bocs, van még egy forrás. Az egész magyar nyelvű google kereső két forrást talált, amiben a tegnap után jelen időben van a megyek. Ez már klasszikusnak számít, ugye? A beszélt nyelv jellemzője. Így kell tanítani ezt egy külföldinek, egy gyereknek, hogy értse a múlt idő működését.
A pallérozott regisztret meg ötvenszer kell beleírni a cikkbe, mert anélkül nem lehet leírni a múlt idő használatát. Oké, feladom. Győzött a jelenidőzés.

Ott a magyar jövő az idővel foglalkozó fizikus művének logikátlan fordításában. De azt ki kell hagyni a cikkből, mert fordítás. – Áldáshozó vita 2020. június 23., 23:15 (CEST) Az idézett mondatot tankönyv használja, a beszélő magyar ember nem. Miért kell a múlt idejű cikk leírásába egy mű-példát erőltetni? És miért nem lehet a magyar fordító korcsusult nyelvhasználatát beírni? A tankönyvi példa olyat talált ki, ami még nincs, a fordító meg sajnos úgy fordít, ahogy magyarul beszél. – Áldáshozó vita 2020. június 23., 23:07 (CEST)

@Áldáshozó: Nem tudom, hogy az ország melyik részén élsz, de én bizony igencsak használom a „Tegnap megyek haza és látom, hogy…” típusú mondatokat. – PZoli vita 2020. június 23., 23:15 (CEST)

Budapesten élek - és köszönöm a válaszodat. Értem, hogy az, ha valamit nem szoktam meg, és ezért zavar, az semmit nem jelent egy nyelvtani jelenség leírásában. Csakhogy nem pusztán erről van szó. A trend, hogy a jelen idő használatát kiterjesszék minden más helyzetre, odáig fajult, hogy már természettudományos művek fordítása során is jelenben fordítják a múltat, méghozzá úgy, hogy abban az igeidőegyeztetés minden szabályát felrúgja a fordító. Véleményem szerint ez egy folyamat, ami azzal indult, hogy a történelmi műveket szándékoltan jelen időbe fordítottak/fordíttattak. Ha többen használják a tegnap után a jelen időt, az akkor nem tankönyvi példa. Múlt idő leírására a te használatodat értem, de a tegnappal együtt én még nem hallottam ezt magyar embertől. Még manapság sem.– Áldáshozó vita 2020. június 23., 23:25 (CEST)

Sőt, így mesélek: Állok tegnap a buszmegállóban, és látom, hogy egy autó megcsúszik és egyenesen felém tart. Alig bírtam félreugrani. Vigyor A többihez nem tudok hozzászólni, gondolom az előző példamondatomból is kiderül, hogy nem vagyok nyelvész. ;-)PZoli vita 2020. június 23., 23:53 (CEST)

"úgy a szokásos (köznapi) regiszterben, mint egyes irodalmi művekben és történelmi munkákban" - ezt a mondatot nem lehet kitörölni a múlt idős cikkből. Indokoltam a törlését, de indokolatlannak minősítették. A múlt idő definiáljuk, és ez a mondat kihagyhatatlan. Nem ad hozzá a tartalomhoz, nem segíti jobban a megértést, nem árnyalja a képet, de ott kell lennie. A magyar nyelvben lehet múlt időt kifejezni jelennel - minden műveltségi szinten lehet, itt semmi relevanciája nincs a regiszteres szakzsargonnak. Egyébként sem gondolom, hogy a művelt és kevésbé művelt ember nyelvhasználatára semmilyen statisztikával nem rendelkeznek a regiszterezők. A művelt történelmi fordítok szórták tele a magyar nyelvű történelmi munkákat jelen időben kifejezett múlttal - amikor eltértek a magyar nyelv szabályaitól, akkor a nem szokásos regiszterben voltak?

"A magyar nyelvészetben például Kálmán László és Trón Viktor veszik át ezt a nézetet a „regiszter”, a „stílus”, a „stílusréteg” és a „kód” terminusokat szinonimákként használva." - ez van a Wikipédiás regiszter cikkben. Ők kreáltak egy addig nem használt terminus technikust, ettől kezdve terjeszteni kell. Mert csak. – Áldáshozó vita 2020. június 24., 10:51 (CEST)

Lapellenőrzés[szerkesztés]

Szia!

Köszi, hogy leellenőrizted a szerkesztésemet az Indonézia cikknél, de van még két cikk, amit jó lenne leellenőrizni: Zöld páva, Keleti hosszúcsőrű hangyászsün és Ködfoltos párduc.

Segítségedet előre is Köszönöm!

Proki vita 2020. június 30., 16:29 (CEST)

Rózsadombi paktum[szerkesztés]

Szia, nem értem ezt a teljesen átgondoltnak tűnő szerkesztésedet. – Pagony foxhole 2020. július 3., 21:35 (CEST)

Ezt: # Minden kutyának kell enni adni??? Amit valami vandál közvetlenül ez alá piszkított oda: # Magyarország teljesen kártalanítja a magyarországi zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért??? – Pagony foxhole 2020. július 3., 21:41 (CEST)

Egyetemiek Háza[szerkesztés]

Szia! Biztos vagy benne, hogy az Egyetemiek Háza (Kolozsvár) art-déco stílusú? Nekem úgy tűnik, hogy az anon módosítása előtti bauhaus stílus stimmel. – Hkoala 2020. július 6., 12:54 (CEST)

Nekem is bauhaus-nak tűnik. misibacsi*üzenet 2020. július 6., 17:44 (CEST)

Köszönöm a megértésedet. misibacsi*üzenet 2020. július 6., 17:50 (CEST)

Lófej tisztítás[szerkesztés]

Szia, tisztelettel kérlek, hogy ilyen sületlenséget ne hagyj jóvá ellenőrzéskor. Több, mint egy hónapig éktelenkedett a cikkben. --Pallertithe cave of Caerbannog 2020. július 8., 11:21 (CEST)

Játék határok nélkül​[szerkesztés]

Szia! Légyszíves, a JSF oldalán ne rakd vissza azt, hogy: "A játék elődje az Egyesült Királyságban népszerű It's A Knockout nevű műsor". A brit 1966-ban indult, a JSF 1965-ben. Angol wiki szintén nem írja ezt. Ott is az van, ami az igazság: a francia Intervilles az, ami adta az ötletet a készítőknek. (Amúgy pl. az Eurogames-et is törölném, gyakorlatilag nem lehet a JSF folytatásaként nevezni, mert nem náluk van a jog (a név az EBU-nál, a formátum egy francia cégnél, ez meg olasz műsor)). – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Hph01 (vitalap | szerkesztései) 2020. július 12., 12:26‎ (CEST)

Nem fogom visszarakni. Szalakóta vita 2020. július 12., 13:26 (CEST)

"Ellenőrizendő"[szerkesztés]

Szia! Tényleg csak jószándékkal szólok, hogy ezt a szerkesztést jóváhagytad, de közben a sablon teljesen elrejtette a cikkszöveget egy dobozba. Elég unortodox megoldás, főleg, hogy semmilyen indoklást nem írt hozzá az anon (talán nem is ezt szerette volna a sablon behelyezésével), ezért én inkább visszavontam, mondván: indoklásra van szükség. Ha gondolod, nézz rá mégegyszer, de szerintem csak azt figyelted, hoyg sablont tett be az anon, az eredményt már nem. Palotabarát vita 2020. július 30., 12:12 (CEST)

Lajtha László szócikk[szerkesztés]

Szia! Azért írok neked, mert te ellenőrizted utoljára a fentebb írt szócikket. A legutóbbi változtatások (Pk neprajz által) egy az egyben megegyeznek más oldalakon már megtalálható szöveggel, ezért kérlek állítsd vissza a korábbi állapotot. Elképzelhetőnek tartom, hogy a lap szerkesztője megegyezik azzal, aki már weboldalon is közzétette ezt. A wikin csupán két szerkesztése van. Köszönettel – Kolibri1803 vita 2020. augusztus 11., 19:07 (CEST)

Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ)[szerkesztés]

Szia! Visszaállítottál egy olyan hivatkozást a MESZ szócikkében (További információk: 2020.08.10. 18:23), ami egy lopott dolog. Az eredeti változat: dr. Rátkai Árpád: ESZPERANTÁLIÁK MAGYARORSZÁGON és néhány határon túli településen. Ebben a lopásban nem akar a MESZ szerepet vállalni! Előre is köszi! Ne rakd vissza a másik hivatkozást!! - Gnagyrobi vita 2020. augusztus 14., 18:28 (CEST)

Kategória[szerkesztés]

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy miért távolítod el a sorozatoknál a bemutatási és a befejezési kategóriákat?– Fromiadrian vita 2020. augusztus 31., 21:04 (CEST)

Én úgy értelmezem, hogy kisebb országok, mind a Fülöp-szigeteknél, vagy Afrika országainál nem fontos. Ezt már én mondom, hogy mondjuk Amerika, ahol hetente jön ki egy sorozat, ott lehetne fontos, vagy nagyobb országoknál.– Fromiadrian vita 2020. augusztus 31., 21:15 (CEST)

Én is pont akkor írtam, mint Te.– Fromiadrian vita 2020. augusztus 31., 21:38 (CEST)

Spam[szerkesztés]

Szia! Kérlek, ilyen linkek elhelyezésekor szánj rá pár percet, hogy lecsekkold az illető közreműködéseit mielőtt leellenőrzöd a szerkesztést. Végigspammeli a fesztiválok szócikkeit ezzel a weboldallal, semmi szükség erre a linkre, kismillió ilyen programajánlós weblap létezik, ez egyszerűen reklám. Köszönöm előre is, hogy legközelebb figyelsz erre. Üdv Xia Üzenő 2020. szeptember 17., 20:46 (CEST)

Ellenőrzés[szerkesztés]

Szia! Légyszi, ha valakinek a cikkébe potenciálisan necces információ kerül be, ráadásul a cikkben feltüntetett forrás nélkül, azt ne hagyd jóvá, mert a cikk alanya már nehezményezte. [1] Alensha 2020. szeptember 21., 01:06 (CEST)

Gerard Deulofeu[szerkesztés]

Szia! Kérlek úgy járőrözz, hogy ilyeneket ne hagyj jóvá. Köszönöm. – Gerry89 vita 2020. október 7., 07:39 (CEST)

Háziméh[szerkesztés]

Szia Szalakóta!

Tartsd szemed előtt a Háziméhet. Egy anon jól beleindult. Üdv. DenesFeri vita 2020. október 10., 12:59 (CEST)