Egyetemiek Háza (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyetemiek Háza
Település
CímSzínház u. (Str. Emmanuel de Martonne) 1. és Farkas u. (str. Kogălniceanu 3.)
Építési adatok
Építés éve1935–1937
Megnyitás1937. június 13.
Építési stílusbauhaus
Védettségországos jelentőségű műemlék
TervezőGeorge Cristinel
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Alapadatok
Tszf. magasság350 m
LMI-kódCJ-II-m-A-07388
Elhelyezkedése
Egyetemiek Háza (Kolozsvár)
Egyetemiek Háza
Egyetemiek Háza
Pozíció Kolozsvár térképén
é. sz. 46° 46′ 03″, k. h. 23° 35′ 33″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 03″, k. h. 23° 35′ 33″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyetemiek Háza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A háromnyelvű emléktábla

Az Egyetemiek Háza (Casa Universitarilor) a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem központi épülete mellett, a Farkas (Kogălniceanu) és a Színház (Emmanuel de Martonne) utcák sarkán található bauhaus stílusú épület. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-A-07388 sorszámon szerepel.

Hivatalos neve Colegiul Academic azaz Akadémiai Kollégium.

Története[szerkesztés]

Az épület helyén állt az 1804-1821 között épített színház, a legrégibb magyar színházépület. 1906-ban, a Hunyadi téri színház megnyitásakor a régi színházépület az egyetem tulajdonába került. A növénytani múzeumi raktárként használt épületet 1935-ben lebontották. Helyére George Cristinel tervei alapján a kor színvonalának és ízlésének megfelelő diákházat építtettek, amelyet 1937. június 13-án avattak fel II. Károly román király jelenlétében. Az építkezés forrását a Gheorghe Tătărăscu által vezetett liberális kormány biztosította azáltal, hogy a szokásos költségvetésen felül 44 millió lejt adott építkezési célokra. (Ebből az alapból épült az egyetem csillagvizsgáló intézete is). Az építkezéshez felhasználták a színházépület alapját és anyagát is. Az épület neve ekkor II. Károly akadémiai kollégium, majd a második bécsi döntést követő években Mátyás király diákház volt.

1959 márciusában itt tartották Nicolae Ceaușescu és Ion Iliescu részvételével azt a nagygyűlést, amelyen kimondták a Victor Babeș és Bolyai egyetemek egyesítését.

Leírása[szerkesztés]

Az épület két tömbből áll, amelyeket árkádos belső udvar választ el. A Farkas utcára néző nagyobbik épületrészben a földszinten társalgó, az emeleten ezer férőhelyes hangversenyterem található. A 2003-ban végrehajtott felújításig itt volt az 1955-ben alapított kolozsvári Állami Filharmónia székhelye is. A filharmónia 2012 őszén visszaköltözött az épületbe. A kisebbik épületrészben irodák helyezkednek el, az udvaron vendéglő van.

2012. november 30-a óta, a bejárati ajtótól jobbra, emléktábla hirdeti, hogy itt állott a magyar nyelvterület első kőszínháza.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]