Igazságügyi palota (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Igazságügyi palota
Település
Építési adatok
Építés éve1898–1902
Megnyitás1902. október 13.
Építési stíluseklektikus
TervezőWagner Gyula
Építész(ek)Wagner Gyula
Hasznosítása
Felhasználási területcourthouse
TulajdonosIgazságügyi Minisztérium
LMI-kódCJ-II-m-B-07316
Elhelyezkedése
Igazságügyi palota (Kolozsvár)
Igazságügyi palota
Igazságügyi palota
Pozíció Kolozsvár térképén
é. sz. 46° 46′ 15″, k. h. 23° 35′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 15″, k. h. 23° 35′ 55″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Igazságügyi palota témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kolozsvári igazságügyi palota a Hunyadi (románul Ștefan cel Mare) tér és a Honvéd (Dorobanților) utca sarkán található. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07316 sorszámon szerepel.

Leírása[szerkesztés]

Az épület szabálytalan négyszög alakú, 13 belső udvarral, amelyek biztosítják a helyiségek világítását és szellőzését. Két bejárata van, az északi és a nyugati oldalon. Mindkét homlokzatot négy dór oszlop díszíti, amelyek az első emeleti erkélyt támasztják. A homlokzat díszítő elemek terrakottából és magyarvistai kőből készültek. A nyugati homlokzatot egy 9 m széles, 29 m hosszú és 8,6 m magas kupola fedi.

Története[szerkesztés]

1898-1902 között épült, eklektikus stílusban, Wagner Gyula tervei alapján és 1902. október 13-án avatták fel. A tér felé néző fő szárnya, homlokzatán Iustitia szobrával az ítélőtáblának és a főügyészségnek nyújtott otthont, a másik szárnyán a járásbíróság és a törvényszék helyezkedett el.

Az épület Hunyadi tér felőli szárnyát 1956 áprilisában a Városi Művelődési Ház kapta meg, majd 1968 augusztusában az egyetem közgazdasági kara. Az idők folyamán az épület időszakosan több intézménynek is helyet adott (megyei könyvtár, Kriterion Könyvkiadó, közjegyzőség stb.). A Honvéd utcai szárny ma is eredeti rendeltetésének megfelelően működik.

A Honvéd utcai udvari részén áll a vizsgálati fogház. Ezt 1977-ben megszüntették, helyére tervezőirodák kerültek. 1998 óta ismét vizsgálati fogházként működik.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Palace of Justice, Cluj-Napoca
A Wikimédia Commons tartalmaz Igazságügyi palota (Kolozsvár) témájú médiaállományokat.