Shuvuuia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shuvuuia
Evolúciós időszak: késő kréta, 75 Ma
A Shuvuuia rekonstrukciója
A Shuvuuia rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Alvarezsauridae
Nem: Shuvuuia
Chiappe, Norell & Clark, 1998
Fajok
  • S. deserti Chiappe, Norell, & Clark, 1998 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Shuvuuia témájú kategóriát.

A Shuvuuia (jelentése 'madár', a mongol шувуу / suvuu szóból) a madárszerű theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Mongólia területén. A kis coelurosaurusok csoportjába, az Alvarezsauridae családba tartozik, melynek tagjai rövid, de erős, az ásásra specializálódott mellső lábakkal rendelkeztek. A típusfaj (az egyetlen ismert faj) a Shuvuuia deserti (jelentése 'sivatagi madár').[1]

Anatómia[szerkesztés]

A Shuvuuia kis termetű, könnyű felépítésű állat volt. 60 centiméteres hosszával a legkisebb ismert dinoszauruszok egyikének számít. A könnyű felépítésű koponyához hosszú, keskeny állcsontok és apró fogak tartoztak. A Shuvuuia a madarak közé nem tartozó theropodák között egyedinek számít amiatt, hogy a koponyája mozgatható, azaz a felső állcsont az agyüregtől függetlenül is képes elmozdulni.

A Shuvuuia hosszú és vékony hátsó lábai rövid lábujjakban végződtek, ami nagy sebességű futásra utal. A mellső lábak pedig, annak ellenére, hogy szokatlanul megrövidültek, erős felépítésűek voltak. Bár eredetileg úgy gondolták, hogy a Shuvuuia és a többi alvarezsaurida mellső lábán csak egyetlen lábujj volt, az újabb példányok megmutatták a korábban ismertté vált, jelentősen megnagyobbodott hüvelykujj melletti elcsökevényesedett második és harmadik ujjat.[2] A Shuvuuia a többi alvarezsauridához hasonlóan feltehetően a mellső lábai segítségével nyitotta fel a rovarok fészkeit, ezután pedig keskeny és szokatlanul mozgékony állcsontjaival felkutatta a zsákmányt.[3]

A Shuvuuia fosszíliái jelenleg a Djadochta-formáció két pontjáról, az Ukhaa Tolgod és a Tögrögiin Shiree lelőhelyről ismertek. Ezeket a területeket 75 millió évesnek (késő campaniai alkorszakbelinek) tartják. A Shuvuuia kortársai közé tartozott a Velociraptor és a Protoceratops.

Tollak[szerkesztés]

A Shuvuuia volt a negyedik nem madarak közé tartozó nem, amely közvetlen bizonyítékkal szolgált a tollakra vonatkozóan. A típuspéldányt apró, üreges, csőszerű, a modern madarak tollszáraira emlékeztető struktúrák vették körül.

Bár a fosszília nagymértékben megrongálódott és rosszul őrződött meg, a későbbi biokémiai elemzés kimutatta, hogy ezek a struktúrák a béta-keratin fehérje bomlástermékeit tartalmazzák, továbbá, hogy még inkább jellemző rájuk az alfa-keratin hiánya. Míg a béta-keratin a hüllők és a madarak összes testtakaró (bőr és toll) sejtjében megtalálható, az alfa-keratin csak a madarak tollaiból hiányzik teljes mértékben. Ez a lelet rossz állapota ellenére megmutatta, hogy a Shuvuuia valószínűleg tolltakarót viselt.[4]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Shuvuuia látható a Discovery Channel Dinoszauruszok bolygója című dokumentumfilm-sorozatának első részében, melyben egy Velociraptor által üldözött példány egy Oviraptor áldozatává válik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chiappe, L.M. (1998). „The skull of a relative of the stem-group bird Mononykus”. Nature 392 (6673), 275–278. o.  
  2. Suzuki, S., L. Chiappe, G. Dyke, M. Watabe, R. Barsbold and K. Tsogtbaatar (2002). „A new specimen of Shuvuuia deserti Chiappe et al., 1998, from the Mongolian Late Cretaceous with a discussion of the relationships of alvarezsaurids to other theropod dinosaurs”. Contributions in Science (Los Angeles) 494, 1–18. o.  
  3. Longrich, Nicholas R., Currie, Philip J. (2008). „Albertonykus borealis, a new alvarezsaur (Dinosauria: Theropoda) from the Early Maastrichtian of Alberta, Canada: Implications for the systematics and ecology of the Alvarezsauridae”. Cretaceous Research online preprint, 239. o. DOI:10.1016/j.cretres.2008.07.005.  
  4. Schweitzer, M.H., J.A. Watt, R. Avci, L. Knapp, L. Chiappe, M. Norell & M. Marshall (1999). „Beta-keratin specific immunological reactivity in feather-like structures of the Cretaceous alvarezsaurid, Shuvuuia deserti”. Journal of Experimental Zoology (Mol Dev Evol) 285, 146–157. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shuvuuia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Shuvuuia. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 20.)
  • 'Shuvuuia'. Dino Directory. The Natural History Museum. [2007. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 20.)