Portálvita:Hírek/Archív02

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 13 évvel ezelőtt a(z) Liptai Claudia témában

Alapelvek - mik kerüljenek be?

Néhány alapelvet rögzíteni kellene. Javaslataim:

  • 5 hírnél több ne legyen fenn egyszerre, ez nem hírportál
  • nem kell túl sűrűn frissíteni, max. napi 1-2 link
  • bulvár, direkt pártpolitika kihagyandó
  • másodvonalbeli hírek szintén kihagyandók, csak olyan menjen fel, ami legalább 3 nagy hírportálon vezető hír (Index, Origo, …)
  • a hír legyen tömör, max. 10 szó vagy még annyi sem, a lényeg a link, a hírt úgyis ismeri mindenki
  • forrás jelzése: ha ez pluszinformáció, akkor kell, egyébként nem (úgyis megjelenik több helyen)

Vélemények?

Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 20., 21:31 (CEST)

  • Globális, külpolitikai híreket preferálok.
  • Forrás jelzése értelmetlenné válik, ahogy pár szerkesztő elkezd a hírek portál-hoz kapcsolódó cikkeket írni. Mert ott Külső hivatkozások, vagy a refeerencia alatt ott lesz.–

MahatmaG vita 2008. május 13., 14:57 (CEST)

A külpolitikai hírek preferálásával nagyon nem értek egyet. Az olvasókat sokkal kevésbé érdekli a külpolitika, mint a hazai hírek. Az is kell, de mértékkel. Be lesz majd linkelve a Wikinews, ott lehet majd többet olvasni. Az egésznek csak az lehet a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az aktuális hírekhez kapcsolódó cikkekre. Amit elkezdtél korábban csinálni, azzal részben az is volt a baj, hogy tele volt el nem készült cikkek linkjeivel. Nincs annyi energia nálunk arra, hogy ezek folyamatosan elkészüljenek. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 16:11 (CEST)

Frissítés irányelv az angol wikin

  • A legújabb hírek felülre kerülnek; alulról eltávolítandó a régebbi hír.
  • The entry must have a bolded link to an internal article UPDATED with the current event.
  • The entry should be previously noted in the main column of the Current events page (or Current sport events for sports stories).
  • To suggest new entries, please post them at Wikipedia:In the news section on the Main Page/Candidates
  • Per discussion on the talk page, ITN is NOT a sports ticker. When a major championship is won, a one-line text entry is fine, but "scoreboards" are not. Wikipedia is not Wikinews.

Reklám tiltása

Még hozzátenném, hogy ne legyen a kezdőoldalunkon semmilyen olyan kép vagy logó, ami erős reklámértéket hordoz. Samat üzenetrögzítő 2008. május 5., 02:42 (CEST)

Felőlem megegyezhetünk ebben, bár ha egy kép szócikkben nem mindősül reklámnak, akkor - ha nincs jobb helyette - itt is elviselhető,hogy fenn van 1-2 napig (ha egyébként a hírhez kapcsolódik). Újságok, portálok is gond nélkül szerepeltetik a vállalati logót kapcsolódó hírhez. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 5., 10:03 (CEST)

Idemásolom a vitalapomon, Zimmyvel folytatott beszélgetésünket, hogy mások is hozzászólhassanak. Samat üzenetrögzítő 2008. május 5., 23:37 (CEST)

Kedves kollega! Ha úgy gondolod, hogy egy szócikkben szereplő, a szócikkhez tartozó kép reklám, akkor vagy írjál, hogy ez nem jó, vagy cseréld ki másikra, ne csak úgy kidörgöld. Nem tudom egyébként, miért lenne reklám a témához tartozó kép. Gondolod, hogy én a Yahoo-t reklámozom? {{KezdőlapAktuális}} Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 5., 09:49 (CEST)

Féltem tőle, hogy meg fogsz bántódni azon, hogy kitöröltem a képet, pedig nem állt szándékomban ilyesmi. Nem gondolom, hogy szándékosan reklámoztad a cégeket. A KezdőlapAktuális sablonnal (és minden mással) kapcsolatos munkád nagyon dícséretes, és megelégedéssel követem régóta. Arra is gondoltam, hogy keresek valami más képet, de mint láttad, a szerkesztést már szinte reggel tettem, és nagyon fáradt voltam. A hírek kép nélkül is hírek maradtak reggelig. Ha megvárok egy mai vitát egy ilyen (számomra egyértelmű) esetben, éppen nem lesz jelentősége a vitának, tekintve, hogy az aktuális másnapra már nem aktuális.

Az ügyről általánosságban viszont nagyon nem értünk egyet. Állítom ezt annak fényében is, hogy a Yahoo logója helyett most a Microsoft logóját helyezted el. A Wikipédia vallottan reklámmentes weboldal (mely valamilyen formában írottan is szerepel többek között a Wikipédia:Az öt pillér, Wikipédia:Reklám a Wikipédiában valamint a Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába? oldalakon), még ha pénzügyi okokból volt is szó arról, hogy ez megváltozik. A Wikipédia az egyik legolvasottabb weboldal világszerte és Magyarországon is, ez fokozottan igaz a Kezdőlapunkra, mint kirakatra. Egy ilyen reklámért máshol ezek a cégek igen sok pénzt fizetnek. A cégekről szóló szócikkekbe természetesen el lehet helyezni a cég logóját, de a hírek rovat a kezdőlapon szerintem más megítélésű ebben a kérdésben. Ha továbbra sem értünk egyet a kérdésben, szerintem a kocsmafalon vagy a WP:VK lapon folytassuk a vitát. Samat üzenetrögzítő 2008. május 5., 11:10 (CEST)

Nem bántódtam meg egyáltalán. Csak éppen kép nélkül nagyot csökken az élvezeti értéke az egésznek, ezért voltam picit morcos. Ha lenne bármilyen más kép, akkor azt tettem volna be, de nincs. A Sablon vita:KezdőlapAktuális lapon is folytathatjuk, vagy tedd át a kocsmafalra vagy máshová, ha gondolod. Don't worry, be happy – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 5., 12:04 (CEST)
Képek kapcsán azt kell megoldani, hogy az angol wikiből könnyen belinkelhető legyen. Személy szerint az angol kép használata megfelelő, azokhoz tartozó cikkeket tartom érdemesnek megírni. Hazai hírek is kellenek időnként. Licens-re ilyenkor figyelni kell, ennyi. Yahoo logója nem zavar engem. Sokkal inkább az, hogy nem készülnek olyan cikkek amiket a magyar wikipédia közössége írna meg és be lehetne linkelni a kezdőlapra aktuális hírként.– MahatmaG vita 2008. május 13., 15:04 (CEST)
Nem lehet az angol wikiből képet linkelni, csak ha a Commonsban szerepel. Abból eddig is vettünk képeket. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 16:14 (CEST)

Fontosság

Mindenki csak ír ide, senki nem nézi a vitalapot?

Minden tiszteletem Nagyváradé, de azért a Festum Varadinum mégse egy vezető hír. Próbáljunk betartani valamilyen rendszert, mert így csak katyvasz lesz belőle. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. április 22., 15:31 (CEST)

Erre írtam, hogy a globális hírek általában vezető hírek.– MahatmaG vita 2008. május 13., 15:12 (CEST)

Adunk plussz infót?

Két gondolat merült fel bennem:

  • Ahogy elnéztem az angol és a német wikit, gyakorlatilag csak olyan híreik vannak, amihez hozzá is tudnak tenni valamitm a hír olvasóját az adott hírrel közvetlen kapcsolatban álló hasznos infóval látják el. Szerintem ez fontos, és tartsuk hozzá magunkat! Néhány hírünk ilyen, de sem a Microsoft-Yahoo, sem a kőbányai témájú nem visz sehova - csak annak jelent valamit, aki már egyébként is hallotta. És lehetne sorolni.
  • A másik: a kőbányai tűzeset kapcsán egy (szerintem) amerikai tűzoltókat ábrázoló kép volt kirakva a hír mellé, ilyet se illene.

Egyébként szuper, hogy nekünk is van aktuális dobozunk! Kabóca vita 2008. május 5., 23:22 (CEST)

Utóbbi igaz, ugyanis a magyar cikkben nem volt (megfelelő) fotó. Az első ponthoz: általánosságban egyetértek, de pl. pont a Microsoft-Yahoo esetben szerintem ad pluszinformációt annak, akit érdekel a hír. A tűzeset már kevésbé. Nagyon nehéz olyan hírt kiválasztani, ami megfelel az első szakaszban lefeketetett elveknek (már ha egyetértetek azokka) és van róla releváns cikk.
Most pl. valaki berakta az érettségiről szóló hírt dátumlinkekkel, aminek semmi értelme (és Lamperth menesztését, ami 1 hetes hír). – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 6., 09:48 (CEST)
Nem zavar ha egy hetes a hír, ha a benne levő linkre készített szerkesztőnk egy új cikket. Nem nézem minden nap át az összes hírújságot. Sokan vannak így. Mindenesetre törekedni kell, hogy csak aznapi hír kerüljön fel.– MahatmaG vita 2008. május 13., 15:11 (CEST)

FTC - érthető egysoros hírcímek

Ilyeneket ne írjunk! A Ferencvárosi Torna Clubhoz megérkezett a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint az angol befektetőtől. Milyen tulajdonjogért? Eladták a Fradit, vagy eladtak egy mezt? Vagy mi van? Próbáljunk meg pontosan fogalmazni! Kabóca vita 2008. május 9., 18:20 (CEST)

Nyilván nem egy mezt adtak 2.3 milliárdért. Majdnem szó szerint így szerepel az indexen is. Én már javítottam egyébként, ennél rosszabb volt. Szerintem így elég egyértelmű, közismert történet. De beszúrok egy á betűt, úgy jobb lesz. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 9., 18:29 (CEST)
Az olvasóknak egyből érthető, egysoros hírcímek kerülnek be.– MahatmaG vita 2008. május 13., 15:08 (CEST)

linkek vastagítása

Nem értek vele egyet, nem passzol a többihez. A többi dobozban sem vastagítunk, csak a más csomópontokhoz vezető linkek (archivum, stb.) vannak vastagítva. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 10., 10:16 (CEST)

Egyfajta kiemelés, újonnan megírt cikkekhez. Hogy az olvasó azonnal lássa mire is kell kattintani az egysoros hírben. Pl.: . Az angolban így működik. Az, hogy nem illik a magyarhoz abból az következik, nálunk nem lesz. Mert senki em fogja átalakítani a kezdőlapot csak ezért. Megoldás: Ha készül egy új cikk az egysoros hírhez azt kell linkelni, a többi szürke szöveg. Ennek is van hátránya.. "A Richter-skála szerint 7,8 fokozatú földrengés volt Kína nyugati részén, a halálos áldozatok számát több mint tízezerre becsülik." Itt ez a két link jó hogy működik.– MahatmaG vita 2008. május 13., 14:43 (CEST)

Kilógás

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Fájl:Belógás.png
Nekem kilóg oldalra a középső felsorolás

Marci vita 2008. május 12., 14:00 (CEST)

Meglesem. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 12., 14:48 (CEST)
Most már jónak tűnik. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 12., 15:29 (CEST)

Igen, most már jó.– Marci vita 2008. május 13., 14:24 (CEST)

Fájl:Belógás2.jpg
Nekem kilóg oldalra a doboz
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Kilóg a {{Portál:Hírek/Oldalsáv}} – MahatmaG vita 2008. május 13., 15:28 (CEST)

Milyen böngésződ van? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 15:57 (CEST)

Ebben a pillanatban a gyatra Internet Explorerrel böngészek.– MahatmaG vita 2008. május 13., 16:01 (CEST)

Érdekes, nekem IE6 alatt nem lóg ki, viszont Firefox-szal teljesen rossz, nem osztja fel 2 oszlopra. Basszus. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 16:02 (CEST)
IE7 alatt csinaltam a kepet – MahatmaG vita 2008. május 13., 16:08 (CEST)

Megpróbáltam kijavítani azt hittem jó, de erre kiderül, hogy ez meg csak firefoxon működik. :D– Marci vita 2008. május 13., 17:06 (CEST)

Mégiscsak ez lett a jó megoldás, most már nem lóghat ki (igazság szerint nekem beugrik IE6 alatt, FF alatt jó. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 16., 14:56 (CEST)

Témák

  1. Én biztos nem fogom frissíteni havonta..Csak most hogy beindul az oldal.. {{Naptár}} : ez jó. Ha nem zavarja a közösséget, lehet ezt kellene kicsit nagyobbra húzni, színeit átszinezni..
  2. Nem kell külön műhely: PR-műhelyhez kapcsolódjon. MahatmaG vita 2008. május 13., 14:51 (CEST)

Szecsuán

Valaki elkészítette a 2008-as szecsuáni földrengés szócikket. Hova lehetne betenni?– Marci vita 2008. május 13., 15:54 (CEST)

Már betette egy jótét lélek. :) – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 15:56 (CEST)
Erről van szó :) Az angol wikiben hihetetlen milyen gyorsan megszület nem csak egy ilyen részletes cikk, hanem azonnal megírják a hozzájuk tartozó linkeket is.– MahatmaG vita 2008. május 13., 16:22 (CEST)
Hát itt nem. Ez van. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 13., 16:31 (CEST)

Hírek, amiről nincs cikk

Szerintem felesleges azon híreket betenni, amiről nincs konkrét cikk. Különben csak csalódást keltünk az olvasóban, és felesleges az egész doboz. – Dami reci 2008. május 15., 11:33 (CEST)

Sose tett be senki olyat, amiről nincs cikk. Valamilyen információ azért csak van a cikkekben, másrészt meg felhívja a figyelmet a szerkesztőknek arra, hogy fejleszteni kellene őket. Az se olyan nagy baj, ha egyszer-egyszer, fontos esetben hiányzó cikket linkelünk be, legalább látszik, hogy mit kellene bővíteni. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 15., 13:10 (CEST)

Itt nem hiányzó cikkek belinkelését láttam, de lehet hogy csak felületes vagyok, hanem semmilyen konkrét, a hivatkozott eseménnyel foglalkozó cikk belinkelését sok esetben. Jelen gyakorlat se nem mutatja miről nincs cikk, illetve csak közvetetten, se nem építi a bizalmat az olvasóban az irányban, hogy itt friss eseményekről is talál naprakész cikkeket (hisz csak általános fogalomleírásokat talál, és nem a konkrét eseményre vonatkozóakat). – Dami reci 2008. május 15., 16:21 (CEST)

Ez kétségtelen, de egyrészt az is fontos lehet, hogy általános információt kapjon egy témáról, másrészt pedig konkrét eseményről történő beszámoló is előfordult már nem is egyszer, például a szerbiai választások vagy a szecsuáni földrengés tárgykörében. Emiatt nem kellene fürdővízzel kiönteni a gyereket. Aki indíttatást érez egy hírrel kapcsolatban, majd megírja a cikket. Harmadrészt az aktuális hírek keresése alapján ide találnak az olvasók a Wikipediára. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 15., 20:40 (CEST)
Indíttatással nincs gond, csak nem kéne a rántottának megelőznie a tojást. Tehát ha készül egy friss hírről cikk, azt linkeljük, be, de ha nem, akkor az olyan, mintha a Wiki szempontjából az nem is létezne. Nem kell feleslegesen idevonzani olvasókat, hogy aztán csalódjon. Ha van cikk, akkor idevonzhatjuk ezzel az extra linkkel. – Dami reci 2008. május 15., 21:18 (CEST)
Mindent elmondtam, nem értek egyet veled, ha gondolod, indíts erről szavazást. Annak semmi értelme, hogy addig ne írjunk hírt, amíg nincs konkrét cikk, mert akkor már általában késő. Vonatkozó cikk mindig van, volt már olyan is, hogy először csak egy generálhivatkozás volt betéve, majd elkészült a kapcsolódó cikk és az lett belinkelve helyette.
Ha a cikk már megvan, akkor milyen indíttatásról beszélhetünk? Akkor már nem kell. Miért csalódna? Mondjuk pl. a Microsoft-Yahoo ügy kapcsán olvashat mindkét cégről, ez akkor is hasznos lehet, ha a konkrét ügyletről nem írunk. Hozzáteszem, nem is kell mindenről írni, elég ha háttérinformációt tudunk nyújtani. A részletes hírt ezer és egy hírportálon olvasni lehet, mi nem ezért kellünk. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 15., 21:39 (CEST)
A te példádnál maradva, ha a háttér érdekli, akkor rákeres külön a Microsoftra és a Yahoo!-ra. Ha a Microsoft-Yahoo ügylet érdekli, akkor erre a kettőre egyszerre rákeresve megkapja a kezdőlapunkat és akárhova kattint, az ottani egy mondaton túl nem találja meg azt, amit keresett. Ha a cikk elkészül a Yahoo-Microsoft ügyről, akkor van értelme kirakni, mert akkor ha rákeres arra valaki, akkor odatalál.
Ha valaki a főoldalat nézi, és itt értesül egy új hírről, akkor a konkrét hírről akar olvasni, és nem a hátteréről szóló cikkekről, amikben valószínűleg nincs semmi az adott cikkről, vagy nem rögtön szembetűnő, ha van valami. Ennek eredményeként csak arra ösztönözzük az olvasót, hogy elnavigáljon egy olyan híroldalra, amin megtalálja azt az információt, amire a kíváncsiságát mi gerjesztettük. – Dami reci 2008. május 15., 22:27 (CEST)
  • Eleve nem vagyok híve az itteni "Aktuális hírek"-nek, mert:
1) Van (nemsokára lesz) százezer szócikkünk, azok is gyakran javításra-bővítésre szorulnak; a fölös energiákat még kb. két-háromszázezerig a cikkekre kéne fordítani.
2) Ez a vita is mutatja, hogy a hírek írása/szerkesztése más "műfaj", és más hozzáállás, átgondolt koncepció, elegendő felület stb. kell hozzá.
Azt gondolom, hogy az ilyen érvelés: "...aktuális hírek keresése alapján ide találnak az olvasók a Wikipediára." - önbecsapás. Ha a két álláspont között kell választani, akkor a "rántotta"-hasonlat alapján Dami érvelését tudom elfogadni. - Vadaro vita 2008. május 15., 23:39 (CEST)

Dami+sok. A jelenlegi gyakorlat pazarolja a helyet, és hülyének nézi az olvasót.

Egytonnás bombát találtak Budapesten a Lágymányosi híd közelében, amelyet a II. világháború alatt az összekötő vasúti híd megsemmísítésére dobtak le amerikai bombázók. Az ilyen mire jó? hátha háttérinformációként a fel nem robbant bombához el szeretné olvasni valaki, mi volt a második világháború, meg a vasúti összekötő híd?

Az Országgyűlés 200 igen és 143 nem szavazattal elfogadta a kormány szerkezetének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. Rákattint a szerencsétlen olvasó a törvényjavaslat linkre, hogy ott majd olvashat róla bővebben, aztán dehogy: a Törvény (jogszabály) oldalra jut. Az egyik leghatékonyabb módszer a látogatók elidegenítésére, ha félrevezető linkekkel raboljuk az idejüket.

A másik három hír relevanciailag rendben lenne, de a túl sok link miatt ezt nem könnyű észrevenni. Pl: Az előzetes eredmények szerint Boris Tadić nyugatbarát választási koalíciója nyerte a szerbiai parlamenti választásokat. – erről ránézésre azt várnám, hogy a "szerbiai parlamenti választásokat" link a szerbiai parlamenti választások cikkjéhez vezetne, ehelyett két teljesen irreleváns cikkhez. Sokkal jobb így: Az előzetes eredmények szerint Boris Tadić nyugatbarát választási koalíciója nyerte a szerbiai parlamenti választásokat.

TgrvitaIRCWPPR 2008. május 15., 23:45 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után)

Tgr, úgy teszel, mintha nem olvasnád a WP-t, csak írnád. A WP-nek az a jellegzetessége, hogy tömegével vannak belinkelve irreveláns cikkek bármihez.
(1) hírhez: igen, erre jó, mint ahogy bármely más WP szövegben is erre jó. Ezt máshol nem találja meg az olvasó, csak itt.
(2) Valóban, itt kissé félrevezető a törvényre utaló link.
(3) Itt viszont ki van emelve vastaggal a releváns link, egy szavad nem lehet. Miért baj az, hogy a többi szóra kattintva háttérinformációt talál?
rántotta példa, nagyon blikfangos, csak nem passzol. Tojás mindig van valamilyen. A MS-Yahoo témára visszatérve, itt valóban nem találja meg a konkrét ügyet (illetve ennek alapján a téma gazdáit késztetést érezhetnek, hogy beírják a cikkekbe az eseményt), viszont a hírt már olvasta, hallotta máshol nagy valószínűséggel, nem itt fog róla értesülni először. Itt viszont információt talál a kapcsolódó két cégről, miért baj ez? – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 16., 11:07 (CEST)

Én úgy gondolom, hogy aki hírekre kíváncsi, annak nem a Wikipédia jut eszébe… Elmegy egy hírportálra, és onnan tájékozódik az aktualitásokról. Ha tájékozódása közben nem tud valamit, akkor nagy valószínűséggel eszébe jut a wiki, és konkrét lapot keresve jön ide. Ezenkívül, nem egyszer és nem kétszer mondtam már: a magyar Wikipédia jelenlegi szerkesztőinek nincs kapacitása egy hírportált vagy egy aktuális hírek szekciót, valós cikkekkel megtámogatva fenntartani. Egyszerűen nincs rá kapacitás. A hírportált is egy szégyennek tartom, a vitalapján többször le is írtam, ezt az aktuális hírek történetet is… Úgy ahogy van, mindkét területet fel kellene számolni, kevesebb lenne a külvilág felé megvalósuló égés… – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. május 16., 11:03 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után)

A korábbi verzióval kapcsolatban valóban volt 1 bejegyzésed, az Aktuális boxról nem tudom, hol nyilatkoztál. A WP:KF-JA-re feltettem pár linket a korábbi megbeszélésekről, ott túlnyomó többségében pozitív volt a visszajelzés. Azzal én is egyetértek, hogy mi hírportálunk nem olyan hírportál, mint a többi, ezt itt a lap tetején is próbáltam definiálni. A Hírportál lényegében a következőkből áll:
  • Aktuális box
  • Aktuális box archivuma
  • Wikinews hírek (ez még nem működik)
  • Naptár, linkekkel az év eseményeit soroló oldalra 2008
  • Aktális külpolitika és konfliktusok listája
  • Archivum linkekkel az év eseményeit soroló oldalakra / vagy az Aktulsi archivumára
A Hírportált jobban össze kell dolgozni az év eseményinek oldalával, ahogy az enwikin is van. Mint ahogy másban sem, itt se osszuk be a szerkesztők kapacitását. Ez az egész minimális munkával jár, 2-3 ember bőven elmozgatja. Ennél nagyságrendekkel több energiát vesznek el az egymás blokkolását követelőp viták nomeg a Tudakozó működtetése (amire szintén vannak javaslataim, de még csak egy valaki reagált rá, ld. Wikipédia-vita:Tudakozó#Átszervezés. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 16., 11:21 (CEST)

Egyet kell értsem Burummal. Szép kezdeményezés ez az aktualitások doboz, de igazából semmi értelme nincs, ha nincs mögötte komoly héáttérmunka, mint az enwikin, ahol tényleg az aktuális eseményhez kapcoslódó szócikkhez jut az ember a hírek dobozból. De ott nem egy-két ember csinálgatja. Az energiánkat nem erre kellene fordítani, van elég bajunk. Hírek portál dettó. Más portált se nagyon nézegetnek, nem hogy a híreket, és annak tényleg naprakésznek kell lennie, ha fel akarja venni a versenyt egy igazi hírrportállal, amit nyilván még jó ideig nem fog tudni megtenni, mert kellene hozzá 10-15 aktív szerkesztő, aki legalább óránként frissítgeti. – Sude üzcsi 2008. május 16., 11:16 (CEST)

De ez nem olyan hírportál, nem is akar az lenni. Ennek a célja a meglevő, hírekkel közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó cikkekre felhívni a figyelmet. Egy hírről nem feltétlenül kell cikket írni, ez nem lehet célunk. – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 16., 11:30 (CEST)
Kedves Zimmy! Én semmi jónak nem vagyok az elrontója, tehát ha úgy érzed, hogy képes vagy egy mindig aktuális, egy-két naponként frissülő elméleti és gyakorlati cikkeket is tartalmazó hírportált, aktuális dobozzal csinálni, vagy ehhez a megfelelő kapacitást összegereblyézni, csináld, biztos, hogy én is be fogok segíteni. - Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. május 16., 11:45 (CEST)
User:Zimmy nagyszerű munkát végez. A wikipédia dimenziói sokat erősödtek. Egy háttéranyagot bárki feltölthet az országban ugy hogy az egy sokat olvasott kezdolapra kerul. Gratulalok neki. Nagyszeru munka!!! :) Ahogy telik az ido és jonnek az uj cikkek egyre kevesebb régi cikket lehet megírni egyszeruen azert mert mar megírtak.. Ezert van az , hogy az angol wikipediaban mar raérnek híreket írni wikipedia.org alá és nem a wikinews.org-ra. .. De az itt szerkesztok nem híreket akarnak írni, hanem olyan cikkeket, amik kapcsolodnak hozzajuk. Nemes kezdemenyezes. Gratu!! – Hunson vita 2008. május 16., 17:41 (CEST)
Köszönöm a szép szavakat, de az isten se mossa le rólam, hogy nem én regisztráltam más néven... Csak azt tudom rá mondani, amit Wolf mondott Jimmynek a Ponyvaregényben, amikor elkészültek a kocsi kitakarításával [1] Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 16., 20:59 (CEST)

És ha lesz cikk?

Valahova csináljunk egy listát, ahol az aktuális hírek kapcsán gyorsan összedobott szócikkeket gyűjtjük. Ma reggel, amikor láttam, hogy Cornell Capa meghalt, nagyjából lefordítottam félálomban az angol szócikket, hogy kiírhassam a hírt, és nagyon szerettem volna, ha valaki átolvassa, na de kinek szóljak?! Most is ráférne, mert nem volt időm, és most sincs, úgyhogy valaki! :) Kabóca vita 2008. május 24., 17:51 (CEST)

Én is tűnödtem már ezen, kellene igen. Át kell gondolni, mi legyen a rendszere. Más: valahogy az aktuális év 2008-at is bele kellene komponálni egbbe az egészbe (most a hónap linkek is oda mutatnak). – Zimmy Há mér? Mér? Nem? De! 2008. május 24., 18:00 (CEST)
Lett egy Javasolj hírt! link a kezdőlapról, ezt be lehet illeszteni {{Wikipédia:Aktuális/Hírjavaslat}} néven valahova, ahol észreveszed. – Zimmy mondj el mindent 2008. május 27., 10:22 (CEST)

Portál hírek beépítése

Beraktam egy új dobozkát (Portál hírek), amiben összesíteni lehetne a többi portálról származó friss híreket. Jelenleg a Portál:Filmművészet/Hírek jó csak ide, lehet jelentezni másoknak is. A feltétel, hogy

Öttusa világbajnokság

Aki ért valamit a sporthoz, az nézzen rá a hivatalos honlapra. Ugyanis e szerint a férfi csapat a 4., a női csapat a 3. helyet szerezte meg, míg a férfi váltó a 3., a női váltó az 1. helyen végzett. Samat üzenetrögzítő 2008. június 4., 09:58 (CEST)

Mire ellenőriztem az emlékeimet, addigra aktualitását vesztette… :) Samat üzenetrögzítő 2008. június 4., 10:00 (CEST)

Igen, elcsesztem, azt hittem, az a végeredmény, de az csak a lovaglás előtti állapot volt. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 4., 11:48 (CEST)

Trianon

A mai napi aktualitások közé igazán ki kerülhetett volna - Lenry vita 2008. június 4., 13:29 (CEST)

Nem találkoztam vele a hírekben. Mi történt? – Zimmy mondj el mindent 2008. június 4., 14:08 (CEST)
88 éve írták alá, nem nevezném aktuális hírnek, inkább évfordulónak.– Dami reci 2008. június 4., 14:14 (CEST)
Szép kerek szám :), az évfordulók közé berakom. Nem kell, ott van. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 4., 14:16 (CEST)

Vastag

Elvileg kiemeljük a lényeget a híreknél. Ráadásul ez egy olyan hír, ami mellett az összes többit le is lehetne szedni. Szolgálatban (nem balesetben) magyar katona ritkán hal meg, békeidő van és mégis. Ezért én kivastagítanám, és első hírként hagynám legalább 24 órát - a frissebbeket mögé tenném. Kabóca vita 2008. június 10., 14:26 (CEST)

Ez szerintem túlzás. Aknamentesítés közben itthon is halt már meg katona. Naponta halnak meg emberek különböző szerencstlenségekben. Első hírként betehetjük, egyetértek. Méginkább bele kellene írni valamilyen cikkbe. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 10., 14:48 (CEST)
Nem egyértelmű. Lehet, hogy merénylet volt. Az index azt írja, feltehetően távolról robbantották fel. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 10., 15:05 (CEST)
A lényeg az, hogy szolgálat közben, és ez mindig más. Legyen első, aztán ha valamit lehet tudni, akkor mehet a megfelelő szócikkekbe. Kabóca vita 2008. június 10., 15:23 (CEST)
Az itthoniak is szolgálat közben szoktak meghalni :(. Csak ő távol van, ezért jelentősebb. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 10., 15:34 (CEST)

Ablak sablon

Kedves portálkarbantartók, szeretnélek titeket megkérni hogy távolítsátok el az ablak sablont a portálból, mert bonyolult szintaxisa, és megjelenése miatt a sablonműhely törlése mellett döntött. Ha esetleg bármiféle probléma adódna az eltávolítással, jelezzétek a Sablonműhely vitalapján.

Köszönettel: Sablonfutár Boro 2008. június 16., 15:52 (CEST)

Nem egészen értem, hogy miért kell ezért törölni, de mindegy. Mehet, ki lett cserélve. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 17., 10:29 (CEST)

Vita átvíve a Sablonvita:Ablak oldalra, mert oda illet jobban.– Dami reci 2008. június 29., 14:09 (CEST)

A nemzet színésze

Tudod mit, átteszem a WP:KF-HE-re. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 22., 12:09 (CEST)

Wikihírek

Csak kérdezem, van-e arról elképzelés, hogy ez a portál milyen viszonyban van a wikihírekkel? A legjobb lenne valahogyan megoldani az integrációt, hogy az egyik helyen megírt hír a másikon is megjelenjen stb. – KGyST vita 2008. július 4., 10:20 (CEST)

Részemről arra várok, hogy a magyar wikihíren is legyen olyan hírlista, mint az angolon, amit át lehet emelni ide. Per pillanat manuálisan megy a Portál:Hírek/Wikinews frissítésével (akinek épp eszébe jut). – Zimmy mondj el mindent 2008. július 4., 11:36 (CEST)
Na, ezt szeretném én elkerülni :) Jelen pillanatban két olyan műhelyre (Hadtudományi és Csillagászati) látok rá, ami potenciálisan termel (rövid) híreket (lást pl 2008 a légi közlekedésben), de egyszerűen ez nincsen a Wikihírekkel és a hírek portállal integrálva. Nem is nagyon értem, hogy ez hogy működhet, de gondolom, az angolban meg van oldva valamilyen automatizált módon. Ezért kérdezem, szeretném a saját híreinket integrálni. – KGyST vita 2008. július 4., 12:01 (CEST)
A más portálokkal való összekötés az megint más tészta, nyitott kapukat döngetsz :). Arra csináltam egy boxot, most per pillanat a Filmportálról vannak benne hírek, íme: Portál:Hírek/Portálok hírei. Ha más portálról is lesz majd sok ilyen, akkor lehet majd módosítani a dizájnt, hogy több helyet kapjon a Portál:Híreken. (A angol Wikihíreken persze, egy bot szedi össze a híreket.) – Zimmy mondj el mindent 2008. július 4., 12:06 (CEST)

Zimmy: hol van az enwikis lista amire hivatkozol? – Dami reci 2008. július 4., 13:49 (CEST)

Ha erre gondolsz, ilyet létre lehet hozni. Pontosan hol legyen és mi legyen a neve? – Gondnok vita 2008. július 4., 13:53 (CEST)

Közben megtaláltam a bot leírását. Sajnos jelenleg nem lehet megoldani, mivel a Wikihíreken nincs Portál névtér, és nem lehet allapot sem létrehozni az olyan oldalakon, amik Portál:-lal kezdődnek. – Gondnok vita 2008. július 4., 13:57 (CEST)

Igen, erre gondolok. És miért muszáj Portál névtérbe rakni a listát? – Zimmy mondj el mindent 2008. július 4., 14:00 (CEST)

Mert a ott keresi. – Gondnok vita 2008. július 4., 14:05 (CEST)

Át kell írni a botot. Az a bot úgyse lenne jó nekünk 1 az 1-ben, nem? – Zimmy mondj el mindent 2008. július 4., 14:13 (CEST)


re: "más portálokkal való összekötés" össze kellene kötni a Portál:Filmművészeten van ilyen: A hét új filmjei a magyar mozikban, a Portál:Könyvek - A hét új könyvjei esetleg A hónap új könyvjei névtér alatt kellene bővíteni a hírportált.– Plaep vita 2008. november 11., 11:22 (CET)

Portal:Books az angol wikibenPlaep vita 2008. november 11., 11:38 (CET)


Re: KGyST "két olyan műhelyre (Hadtudományi és Csillagászati) látok rá, ami potenciálisan termel (rövid) híreket (lást pl 2008 a légi közlekedésben), de egyszerűen ez nincsen a Wikihírekkel és a hírek portállal integrálva."

Rávágtam egy Hírek kategóriát a 2008 a légi közlekedésben cikkre, ezzel bekerült a Portál:Hírek Aktuális események jobboldali oldalsávba. – MahatmaG vita 2008. november 12., 09:14 (CET)

Robot-hír-sablon

Üdv, a következő kérdés: van-e olyan sablon, amivel egy hír-lapon (pl. 2008 a légi közlekedésben), ha feleteszünk egy hírt, akkor azt egy robot automatice feldolgozza, mondjuk másolja a wikihírekre vagy a hírportálra? – KGyST vita 2008. július 8., 10:08 (CEST)

Szerintem nem kell ehhez robot, hanem csinálni kell egy allapot 2008 a légi közlekedésben/Friss pl., azt beinklúdolni a fenti cikkbe, mellérakni egy szerkesztőlinket, hogy könnyen lehessen módosítani és ezt az allapot már lehetne máshova is beilleszteni. Nagyon picivel több munka. Biztos lehet bottal is, de ahhoz annyira nem értek. – Zimmy mondj el mindent 2008. július 8., 10:17 (CEST)
Thx – KGyST vita 2008. július 8., 12:22 (CEST)

Olimpia

Lehet, hogy inkább a Kezdőlap vitájára kell, de a foci Eb-hez hasonlóan az olimpiáról is adunk valamiféle külön tájékoztatást? Mondjuk a magyar érmesekről? Cassandro Vallettai ħelyőrség 2008. augusztus 4., 17:09 (CEST)

Ha bevált, miért ne? – Zimmy mondj el mindent 2008. augusztus 4., 18:09 (CEST)

Augusztus 20

tudom, hogy globalizálódunk, meg valamiért nem divatos az ami régi és nemzeti és hagyományos, de a magyar Wikipédiától azt hiszem elvárható lett volna, hogy a magyar nemzet legfontosabb ünnepét ne a lap alján, csak úgy mellékesen említse meg :( Lenry vita 2008. augusztus 20., 20:46 (CEST)

Miért a legfontosabb? És mi ebben a hír? Nincs ennek semmi köze a globalizációhoz, nem kell semmit ebben belekomplikálnod. A Wikipédia egy lexikon, mit írnánk ki: Hurrá, ma van augusztus 20-a? Ha ezt elkezdenénk, minden héten lehetne valamit ünnepelni. – Zimmy mondj el mindent 2008. augusztus 20., 21:13 (CEST)

az amcsik pl szép nagy cikket kanyarítottak júli 4-én, mert nekik az egy fontos ünnep… nekünk ennek kellene hogy fontos legyen, de úgy tűnik, hogy nem az… az angol wikin On this day részben, az első helyen, félkövér betűkkel, hogy biztosan feltűnjön mindenkinek, ki van írva: August 20: St. Stephen's Day in Hungary

ennyit talán itt is illett volna… - Lenry vita 2008. augusztus 21., 01:15 (CEST)

Értem. Nekünk is ott van, a Jeles napok tetején, ahogy említetted is. Nálunk más az oldal szerkezete és nincs külön kiemelt sor ezen belül, mint az amiknál, van viszont hosszú évfordulós lista, ami náluk nincs. Talán lehetne a Jeles napok részt máshova rakni vagy máshogy kiemelni, ebben igazad van. Az is biztos, hogy az amik vagy a franciák sokkal büszkébbek a nemzeti ünnepükre, nálunk a sok balsiker meg az 50 éves elnyomás jórészt kiölte belőlünk. – Zimmy mondj el mindent 2008. augusztus 21., 08:24 (CEST)

örülök, hogy kihúztad azt a "Miért a legfontosabb?" kérdést… köszönöm - Lenry vita 2008. augusztus 22., 11:18 (CEST)

Earthquake bot

Lehman Brothers

Vissza tettem az utolsó mondatot, mert szerintem így azt sugalta a hír mintha sikerült volna megoldani az egész válságot.– Marci vita 2008. szeptember 21., 17:25 (CEST)

Jó-jó, csak hosszú. Abban maradtunk, hogy nem írunk csak 1, ritkán 2 mondatos híreket. Egyébként meg nem megoldásról volt szó, csak stabilizálásról, az meg igaz. De mindegy, legyen így. – Zimmy mondj el mindent 2008. szeptember 21., 19:59 (CEST)

OK-ok– Marci vita 2008. szeptember 21., 20:10 (CEST)

ELTŰNT

Berakhatnám ezt a mondatot a {{KezdőlapAktuális}}-ba:

Rejtélyes körülmények közt eltűnt egy magyar fiú Hollandiában, családja keresi. (részletek...)
?

A fiú régi barátom és februárban tűnt el Hollandiában. Tegnap volt benn az aktívba, ma pedig az RTL híradóban. Szerintem ennyit segíthetünk nekik, ha már jobbá akarjuk tenni a világot.– Marci vita 2008. október 19., 19:50 (CEST)

százalék

Nem "%-al", hanem %-kal, és a jegybank nem 3 %-kal emelte a kamatot, hanem 3 százalékponttal. Légyszi javítsátok. - azagi vita 2008. október 24., 14:06 (CEST)

Hol láttad ezt? Több helyen is? – Plaep vita 2008. november 11., 11:09 (CET)

frissítés gomb hiba

Időnként (gondolom böszgészője válogatja) nem lehet rákattintani a Portál:Hírek Wikihírek frissítés gombjára.– Plaep vita 2008. november 11., 11:04 (CET)

Kép:Sfondo bagliore.png csak ezt lehet kijelölni, olyan mintha a link a kép alatt lenne.– Plaep vita 2008. november 11., 11:04 (CET)

Igen, a keskeny doboz miatt kicsit rálóg a kép a szövegre, ezért lehetőleg a „Frissítés” szó jobb szélére kattints! – 80.85.48.210, 2008. november 18., 1:08 (CET)

HELYESírás

Queen Sesheshet, mother of King Teti. -t ír az angol wiki. Magyar átírás szerint ezt talaltam: [2] Szes-szeset királynő. Ellenőrzést kíván. – News vita 2008. november 13., 07:59 (CET)

TATÁRSZENTGYÖRGY

A helyiek szerint megvannak a gyilkosok, akik nem rasszista indítékból követték el a gaztettüket, mert maguk is az áldozatokkal azonos rasszhoz (ha van ilyen) tartoznak. Állítólag egy keddi napon lejátszatták velük az eseményeket! Azóta ismertek, amióta a média mélyen hallgat az ügyről. Kiknek az érdekében? Pártos az igazság? Ha valaki erről többet tudna, írjon, tárja a nyilvánosság elé!

film

Portál:Hírek/Ablak

március 14, 2010 Wikinews articles

Nem cserélődnek a vörös linkek naponként, a fejléc igen. Kicserélhetné valaki, így csak a már meglévő oldalon lehet átírni a wikinews híreket, ami nem baj, mert az látszik, csak a friss változtatásokban zavaró. – News vita 2010. március 14., 15:24 (CET)

Liptai Claudia

Harmadik napja csak Liptai Claudiás hírek vannak. Már elnézést, de ki a tökömet érdekli ennyire? Alensha 2010. május 29., 23:45 (CEST)