Pescara Circuit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pescara Circuit
Adatok
Hely  Olaszország, Pescara
Bezárták
Tervező
Versenyek Formula–1, Sportautó világbajnokság
Hossz16,032 mérföld
Kanyarok 51
Abszolút pályacsúcs9:44.6
(Stirling Moss, Vanwall, )
Versenyen futott pályacsúcs9:44.6
(Stirling Moss, Vanwall, )
Elhelyezkedése
Pescara Circuit (Olaszország)
Pescara Circuit
Pescara Circuit
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 42° 28′ 30″, k. h. 14° 09′ 03″Koordináták: é. sz. 42° 28′ 30″, k. h. 14° 09′ 03″

A Pescara Circuit (olaszul: Circuito di Pescara) egy autóverseny-pálya az olaszországi Pescarában. 1957. augusztus 18-án itt rendezték a Formula–1 pescarai nagydíjat.

A pálya[szerkesztés]

A pescarai versenypálya csak a bátor pilótákat díjazta. A maga félelmetes 25 579 méterét sok pilóta nem kedvelte. Emellett a pálya vonalvezetése és állapota is szörnyű volt. A pálya déli részében szinte csak kanyarok voltak, a középsőben nagy részben egyenes, a felsőben pedig egy erős jobbos kivételével szintén csak egyenes. Rettentő kanyarjai a Pescara, a Montana, a Villa Raspa, a Spoltore, a Pornace, a Villa St Maria a Capelle és a Monte Silvano volt.

Az 1957-es verseny[szerkesztés]

Az 1957-es pescarai nagydíj időmérő edzésén az argentin Juan Manuel Fangio győzött Stirling Moss és Luigi Musso előtt. Fangio közel 10 perc alatt ért végig a pályán.

A versenyen azonban már Moss vette át az irányítást, megszerezve Formula–1-es világbajnoki pályafutása 5. győzelmét. A második a Maseratival versenyző Fangio, harmadik az 5. helyről rajtoló Harry Schell lett. A további sorrend: Masten Gregory, Stuart Lewis-Evans, Giorgio Scarlatti és végül az utolsónak célba érkező Jack Brabham. A versenytáv 460,422 km volt, a versenyzőknek 18 kört kellett megtenni. Nem történt halálos baleset.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Circuito di Pescara
A Wikimédia Commons tartalmaz Pescara Circuit témájú médiaállományokat.