Pár dollárral többért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pár dollárral többért
(Per qualche dollaro in più)
1965-ös olasz–német–spanyol–nyugatnémet film

Rendező Sergio Leone
Producer Arturo González
Műfaj
Forgatókönyvíró Fulvio Montella
Sergio Leone
Főszerepben Clint Eastwood
Lee van Cleef
Gian Maria Volonté
Zene Ennio Morricone
Operatőr Massimo Dallamano
Vágó Eugenio Alabiso
Jelmeztervező Carlo Simi
Díszlettervező Carlo Simi
Gyártás
Gyártó Ocean Films, Arturo González Producciones Cinematográficas, Constantin Film Produktion, Produzioni Europee Associati
Ország Olaszország
 Spanyolország
 NSZK
Nyelv angol
olasz
Forgatási helyszín
Játékidő 131 perc
Költségvetés 600 ezer dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA United Artists
Bemutató1965. december 18. Olaszország
1967. május 10. USA
Korhatár16 III. kategória (F/0782/J)
Bevétel 15 millió dollár USA
Kronológia
ElőzőEgy maréknyi dollárért
KövetkezőA Jó, a Rossz és a Csúf
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pár dollárral többért témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pár dollárral többért (Per qualche dollaro in più) egy 1965-ös olasz-spanyol-NSZK spagettiwestern, amelyet Sergio Leone rendezett, és a főszerepre ismét Clint Eastwoodot kérte fel. Ez Leone Dollár-trilógiájának második „meséje”, amelyet Amerikában két évvel a film befejezése után, 1967-ben mutattak be.

Történet[szerkesztés]

Mortimer ezredes, a polgárháború tisztje megtudja, hogy egy veszedelmes bűnöző, Indio megszökött a börtönből. A szökevény fejére hatalmas vérdíjat tűztek ki, de a volt katona nem csak ezért ered a nyomába: Indio felelős az ezredes húgának haláláért, Indio ugyanis megölte a lány szerelmét, majd megbecstelenítette. A lány elvette tőle revolverét, ám saját magát sebezte halálra. Ez az emlék Indiót mindvégig elkíséri, nyilván szerelmes volt a lányba és egy olyan zenélő zsebóra van nála, amibe a lány képét illesztették bele. Ennek a zenéjére vívja meg Indio a párbajait.

Egy fejvadász is Indio nyomába ered, és eleinte megpróbálja kijátszani Mortimert, de hamarosan a két üldöző egyesült erővel folytatja a vadászatot. Megtudják, hogy Indio bankrablásra készül, és úgy döntenek, inkább a rablás után csapnak le a szökevényre – így egy pár dollárral több ütheti a markukat.

Indio bizalmába férkőzik a névtelen fejvadász, és eltereli a helyi seriff figyelmét addig, amíg a gazember kirabolja a bankot. A rablás után azonban eljön az igazság pillanata, és előkerülnek a fegyverek, s amikor az óra utoljára kattan, Indio napja is leáldozik.

A produkció[szerkesztés]

Az Egy maréknyi dollárért sikere után több filmgyártó azt kívánta Sergio Leonétől és újdonsült producerétől, hogy készítsék el a folytatást. Így meg kellett kérniük Clint Eastwoodot, hogy ismét játssza el a Névtelen Férfi szerepét. Eastwood azonban akkor még nem látta az első filmet, így nem nagyon állt készen arra, hogy szerepeljen a folytatásban. Mivel az Egy maréknyi dollárért angol változata még nem készült el, Leone egy olasz kópiát mutatott meg Eastwoodnak, aki erre ismét elvállalta a szerepet.

Miként az előző részt, ezt a filmet is Almeríában forgatták.

A tervező, Carlo Simi megépítette El Paso városát a sivatagban. Ez a díszlet még sok spanyol és olasz western számára jött jól és az 1970-es évek közepéig használták. A helyszín azóta is turistákat vonz oda. Agua Caliente városa, ahova Indio és társai a bankrablás után menekülnek, Albaricoques, egy kis falu a Nijar síkságon, nagyon hasonlít a mexikói falvak szerkezetére, ezért is használták fel a filmesek, viszont itt nem forgattak más spagettiwesternt, mivel a lakosság nem járult hozzá.

Eastwood a Névtelen Férfi szerepében
Gian Maria Volonté El Indio szerepében

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Monco Clint Eastwood Szakácsi Sándor Kautzky Armand
Douglas Mortimer ezredes Lee van Cleef Sinkovits Imre Reviczky Gábor
El Indio / Indián Gian Maria Volonté Kézdy György Rosta Sándor
Mary Mara Krupp Tóth Enikő Bede Fazekas Anna
Groggy / Részeges Luigi Pistilli Dörner György Jakab Csaba
Wild / Vadóc / Púpos Klaus Kinski Kaszás Attila Kolovratnik Krisztián
0reg próféta Joseph Egger Kenderesi Tibor Kun Vilmos
Sancho Perez Panos Papadopulos Izsóf Vilmos Balázsi Gyula
Luke / Jurij Benito Stefanelli ? ?
Állomásfőnök Roberto Camardiel ? ?
11 Cuccillo / Késes Aldo Sambrell Kránitz Lajos ?
13 Tucumcari-i seriff / távírász Tomás Blanco Kisfalussy Bálint Gruber Hugó
14 Tomaso Lorenzo Robledo Kovács István Németh Gábor
15 Tucumcari-i bankigazgató Sergio Mendizábal Varga T. József R. Kárpáti Péter
17 Lány a kádban Diana Rabitol ? Ősi Ildikó
22 Vörös Cavanaugh José Marco Balázsi Gyula ?
23 White Rocks-i seriff Guillermo Méndez Helyey László Szokolay Ottó
25 El Paso-i bankigazgató Carlo Simi Perlaki István Áron László
Blackie, Indio bandájának tagja Frank Braña ? ?

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés]

A Pár dollárral többért című film, csak úgy, mint az elődje, ez a rész is feliratosan került a magyar mozikba az 1980-as évek elején, itt is a MOKÉP volt a moziforgalmazó. 1989-ben az InterVideo megjelentette a film VHS változatát a videótékák számára, amely teljes, feliratos változatban volt látható (a feliratozott cím: "Pár dollárral többért" volt), néhány évvel később az InterVideo megjelentette a film szinkronos változatát, ami egy vágott kópiát tartalmazott, a VHS-kazettán lévő címkén a cím: "Még pár dollárral többért" volt, de a bemondott cím: "Még pár dollárral több". A filmhez ekkor készült el az első magyar szinkron. 1989.11.10.-én a Magyar TV levetítette a filmet, "Még pár dollárral több" címmel és az InterVideo VHS-hez hasonlóan, egy teljes képernyős, hiányos kópiával került vetítésre.

Az 1990-es évek vége felé az RTL Klub egy új, második szinkront készíttetett és a filmet "Pár dollárral többért" címmel vetítette le. 2005-ben a InterCom Zrt. kiadta a film DVD verzióját, amelyre az első szinkron került rá, de már az eredeti, szélesvásznú kópiával volt látható. 2007-ben az MGM tv-csatorna a műsorára tűzte a filmet "Pár dollárral többért" címmel és ekkor immáron egy harmadik magyar szinkron is napvilágot látott.

2010-ben, szintén az InterCom Zrt. forgalmazásában megjelent a Pár dollárral többért Blu-ray változata, amelyre csak úgy, mint a DVD-nél az első magyar szinkron ill. az előbb említett szélesvásznú kópia került.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Leone eredetileg Lee Marvint akarta Mortimer ezredes szerepére.
  • Mint az előző filmben, Eastwood itt is a Névtelen Férfit játssza, ám itt most nem Joe-nak neveznek el mások, mint az előző részben, hanem Moncónak.
  • Eastwood poncsója a három film forgatása alatt egyszer sem volt kimosva, foltozva viszont igen, mivel az előző film folyamán hét golyó is érte a ruhadarabot és Eastwood ugyanazt viselte ebben is. A filmben ezért jól láthatók a megjavított területek.
  • Gian Maria Volonté ebben a filmben is szerepel, noha az első részben Joe lelőtte az általa megformált szereplőt. Ez is azt bizonyítja, hogy a „Dollár-trilógia” mindhárom része egymástól különálló történet.
  • Mario Brega, aki már az előző részben is fontos szerepet játszott, újra felbukkan és ismét egy mexikói verőlegény, Niño szerepében. Niño félszemén hályog van és sebhelyesarcú, ezt a külső hatást sminkkel és kontaktlencsével érték el a trükkmesterek. A trilógia utolsó epizódjában, A Jó, a Rossz és a Csúfban Brega Wallace jenki tizedes szerepében ismét egy termetes keményfiút játszott, aki ugyanúgy sebhelyes és félszemű. Mindehhez természetesen az előző film kellékeit használták.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]