Lee van Cleef

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lee van Cleef
DeathRidesAHorse LeeVanCleef.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Clarence LeRoy van Cleef
Született 1925. január 9.
Származás Somerville
Elhunyt 1989. december 16. (64 évesen)
Oxnard
Házastársa Patsy Ruth (1943 – ?) (elvált)
Joanie (1960 – ?)
Barbara Havelone (1976–1989)
Pályafutása
Aktív évek 1952 - 1989

Lee van Cleef weboldala
Lee van Cleef az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Lee van Cleef (szül. Clarence LeRoy van Cleef) (Somerville, 1925. január 9.Oxnard, 1989. december 16.) amerikai filmszínész, akit Olaszországban készült spagettiwesternek tettek híressé. Van Cleef éles szemei miatt vált közismertté, elsősorban a negatív főszereplők megformálásában, de pozitív hősöket is játszott.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

New Jersey mellett született. Édesapja id. Clarence LeRoy van Cleef holland származású volt, édesanyja szintén holland Marion Levinia van Fleet és a családban is rendszerint hollandul beszéltek, míg angolul csak később tanult meg. Fiatal korában az amerikai haditengerészet kötelékében harcolt a második világháborúban. Leszerelését követően könyvelő lett, csak ezután lépett színészi pályára.

Színészi karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Először színpadi színészként dolgozott. 1948-ban szerepelt először a Roberts úr c. Broadway filmben. 1952-ben már szerepelt westernfilmben, amikor épp tartott a műfaj aranykora Amerikában. A legendás Délidő egyik mellékszereplőjeként egy bűnözőt játszott. Az 1950-es években csak mellékszereplője volt különböző nagy sikerű krimiknek, film noiroknak, sci-fiknek, vagy westerneknek. Meg kell még említeni Aki megölte Liberty Valance-t vadnyugati filmet, ami azonban már a műfaj végét jelentette és rásütötte a túlidealizáltság és hamisság bélyegét.

Van Cleef három éven keresztül festőként dolgozott, amikor Sergio Leone szerződtette dollár-trilógiája második részéhez, a Pár dollárral többért-hez. Leone ezúttal is egy kevéssé ismert újvilági színészt akart kiemelni. Ebben a filmben van Cleef egy bosszúvágyó veteránt játszik Clint Eastwooddal, aki az előző Leone-klasszikussal, az Egy maréknyi dollárért-tal lett közismert. Ennek a filmnek is hatalmas volt a nemzetközi sikere, de van Cleef pályája gyökeresen más irányvonalat vett, mint Eastwoodé. Míg Eastwood fiatal színészként hazájában lett népszerű, van Cleef azonban még évekig játszott olasz filmekben, így tucatnyi makaróniwesternben, amelyek között akad pár halhatatlan klasszikus, de ez a siker van Cleef számára inkább teher volt, mert a műfaj beskatulyázta, amiből soha többé nem tudott kitörni. Eastwood és a másik színész-legenda Eli Wallach társaságában ezúttal gonosz főszereplőt játszott a dollár-trilógia csúcsát jelentő A Jó, a Rossz és a Csúf-ban. Leone szerette volna hármójukat a Volt egyszer egy Vadnyugat kezdő jelenetébe is beállítani, de ezt ők nem vállalták már.

Van Cleefnek még jutott egy western-trilógia az óvilági vadnyugati film műfajában, a Sabata. Halála előtt nem sokkal John Carpenter akciófilmjében játszott Kurt Russellal a Menekülés New Yorkból egyik főhőseként. Kiemelkedésnek azonban ez már túlságosan kései volt.

Van Cleef halálát szívinfarktus okozta. Los Angelesben, a Forest Lawn temetőben helyezték örök nyugalomra. Ugyanebben az évben halt meg egyik lánya, Barbara is.

Cseh Tamás magyar énekes Lee van Cleef c. slágerében énekelte meg a színészt, amelyet áthat a spagettiwestern hangulata.


Szinkronhangjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lee van Cleef gyakori hangjai voltak a következők:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lee van Cleef témájú médiaállományokat.