Egy maréknyi dollárért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy maréknyi dollárért
Rendező Sergio Leone
Producer Arrigo Colombo
Giorgio Papi
Műfaj Spagettiwestern
Forgatókönyvíró A. Bonzzoni
Victor Andrés Catena
Sergio Leone
Jamie Comas Gill
Főszerepben Clint Eastwood
Marianne Koch
Gian Maria Volonté
José Calvo
Joseph Egger
Antonio Prieto
Mario Brega
Zene Ennio Morricone
Gyártás
Gyártó Ocean Films
Ország  Olaszország
 Spanyolország
 NSZK
Nyelv angol
olasz
magyar (szinkron)
Időtartam 99 perc
Költségvetés 200 ezer dollár
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató 1964. december 10. Olaszország
1967. január 18. USA
Bevétel 11 millió dollár USA
Kronológia
Következő Pár dollárral többért
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Egy maréknyi dollárért című filmet a spagettiwesternek atyja, Sergio Leone rendezte és az akkor még majdhogynem ismeretlen Clint Eastwood játszotta a főszerepet. Ez a film egy új műfajt hozott létre, amit azóta is spagettiwesternnek hívnak. A filmnek két folytatása készült, a Pár dollárral többért és A Jó, a Rossz és a Csúf, így ezt a trilógiát Dollár-trilógiának nevezik. Ez a film Kuroszava Akira kultfilmjének, A testőrnek (1961) a remake-je. A United Artists stúdió reklámkampányában úgy nevezte az Eastwood alakította szereplőt, hogy a Névtelen férfi.

Ez volt az első, külföldön készített westernfilm, amelyet Amerikában is bemutattak. A stáb éppen ezért tartott attól, hogy a filmnek nem lesz nagy sikere, ezért megváltoztatták a nevüket a filmben látható stáblistán.

Az Egy maréknyi dollárért és két folytatását egy Almería nevű kisvárosban forgatták, Spanyolországban.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy magányos, névtelen fegyveres érkezik a kis határvidéki városkába, ahol két banda rivalizál egymással. Az idegent eleinte nem nézik jó szemmel, de a titokzatos fegyveres tudja, hogyan kovácsoljon előnyt magának a kényes helyzetből. Mindkét bandának felajánlja segítségét, biztos kezét, célt soha nem tévesztő fegyverét, és mindkét bandát sikerül csőbe húznia.

Míg a rivalizáló rosszfiúk egymásnak esnek, a névtelen szerencsevadász a háttérből mozgatja a szálakat, és ha kell, a fegyverét is előveszi. Miért teszi mindezt? Természetesen egy maréknyi dollárért!

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep
Clint Eastwood Joe
Marianne Koch Marisol
Gian Maria Volonté Ramón Rojo
Wolfgang Lukschy John Baxter
Sieghardt Rupp Esteban Rojo
Joseph Egger Piripero
Antonio Prieto Don Miguel Rojo
José Calvo Silvanito
Margarita Lozano Consuelo Baxter
Daniel Martín Julián
Benito Stefanelli Rubio
Mario Brega Chico
Bruno Carotenuto Antonio Baxter

A produkció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leone fel akarta éleszteni a westernműfajt Olaszországban. Szerinte az amerikai westernek az 1910-1950-es években túlságosan prédikálóvá váltak, ezért az egyes filmstúdiók nem gyártottak több filmet a műfajon belül. Ez a film volt az, ami Leonét és a stílusát ismerté tette. Állítólag John Ford és Akira Kurosawa filmjei motiválták őt, hogy ilyen filmeket készítsen.

Zene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film fülbemászó, azóta legendássá vált zenéjét a híres zeneszerző, Ennio Morricone készítette.

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egy maréknyi dollárért c. film először az 1980-as évek elején került vetítésre a magyar mozikban a Mokép jóvoltából. A mozikban még csak feliratos verzióban volt látható. 1986-ban a Mokép megjelentette a film VHS változatát, de ekkor még csak a videó tékákban volt elérhető. A kazettára az eredeti, feliratos, szélesvásznú mozikópia került. Az 1990-es évek közepén a Fórum Film Kiadó kiadta az Egy maréknyi dollárért szinkronos változatát. Erre a VHS kiadványra került rá az első magyar szinkron ill. egy teljes képernyős, vágott kópia. Az 1990-es évek vége felé az RTL Klub egy új, második szinkront készítetett a filmhez, ez a szinkron került rá a 2002-es "lakossági" VHS kazettára is, amely már a teljes, vágatlan kópiát tartalmazta. A 2000-es évek közepén a Warner Home Video megjelentette a film DVD verzióját, amelyre szintén a második szinkron került valamint egy keskeny vásznú, teljes kópia. Az Egy maréknyi dollárért még nem jelent meg hazánkban Blue-ray formátumban.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Clint Eastwood előtt a főszerepet Charles Bronsonnak és Henry Fondának is felajánlották.
  • A filmet 1964-ben forgatták, de az USA-ban 1967-ben mutatták be.
  • A filmre azt mondták, hogy ez az első spagettiwestern, de amikor ezt a filmet csinálták, körülbelül 25 ilyen műfajú filmet forgattak. Viszont ez volt az első spagettiwestern, ami nemzetközi sikereket ért el.
  • Ez volt az első alkalom, hogy Sergio Leone és Ennio Morricone együtt dolgoztak, noha az iskolában osztálytársak voltak.
  • Annak ellenére, hogy Eastwood ebben a filmben a „névtelen férfi”-ként jelenik meg, a stáblistán és az egyik jelenetben is Joe-nak nevezik.
  • Azt, hogy a „névtelen férfi” dohányozzon, Eastwood találta ki. Megkérte a stábban dolgozókat, hogy készítsenek neki 3 rövid szivart, amiket el is szív a filmben. Eastwood maga viszont nem dohányzik.
  • A filmnek készült egy remake-je, Bruce Willis főszereplésével 1996-ban, Az utolsó emberig címmel.
  • Az a jelenet, amikor Eastwood sétál a kisvárosban és közben egy férfi készíti a koporsókat, visszaköszön egy későbbi westernfilmben, a Fennsíkok csavargójában, amit Eastwood rendezett.
  • A „névtelen férfi” nem csak a Dollár-trilógiában szerepel. Feltehetőleg ugyanaz a szereplő szerepel a Fennsíkok csavargója és a Fakó lovas című Eastwood-filmekben is.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]