Eli Wallach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eli Wallach
Eli Wallach in Baby Doll trailer.jpg
Életrajzi adatok
Született 1915. december 7. (98 éves)
Brooklyn, New York, USA
Házastársa Anne Jackson (1948–)
Pályafutása
Aktív évek 1945 – napjainkig

Eli Wallach az IMDb-n

Eli Wallach (szül. Eli Herschel Wallach) (Brooklyn, 1915. december 7. –) Emmy-díjas, Tony-díjas, BAFTA-díjjal, valamint Arany Glóbusszal jutalmazott zsidó származású amerikai színész. 1956-ban a Babuci c. játékfilmmel emelkedett ki, de legismertebb szerepe kétségkívül A Jó, a Rossz és a Csúfban volt. Legjobb barátja volt Henry Fondának.

Eli Wallach mint Tuco, A Jó, a Rossz és a Csúfban, 1966-ban.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

New York külvárosának egyik zsidó-negyedében született. Szülei Abraham Wallach és Bertha Schorr Olaszországból vándoroltak ki. Texasban, az austini egyetemen, majd a New York-i városi kollégiumban tanult.
A második világháborúban szolgált az amerikai hadseregben, egy hawaii katonai kórházban, majd Texasban szintén kórházi adminisztrátorként. Részt vett Marokkóban, Casablanca mellett végrehajtott szövetséges partraszállásban és szolgált Franciaországban is.

Filmes karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wallach 1945-ben debütált a Broadwayen. 1956-ig, a Babuci forgatásáig különböző filmekben szerepelt. További sikert hozott neki A hét mesterlövész, majd 1962-ben A vadnyugat hőskora, ahol megismerkedett Fondával. Ezek a vadnyugati filmek, bár nagy sikert hoztak, de nem tudtak sokat változtatni a western már évek óta tartó haldokló állapotán.
Az 1960-as években egy teljesen más stílussal rendelkező filmműfaj jelentkezett Európában, a spagettiwestern. Az első olasz westernek még nagyon sikertelenek maradtak és az amerikai rendezők szemében szánalmas gúny tárgyát képezték, amíg fel nem bukkant Sergio Leone. Leone egy western trilógiát forgatott, aminek harmadik befejező részében A Jó, a Rossz és a Csúf-ban a Csúf, Tuco szerepére kérte fel Wallachot. Wallachnak kellemes élményei maradtak a filmforgatásról és 1968-ban ő vette rá barátját, Fondát, hogy vállalja el az antihős szerepét Leone Volt egyszer egy Vadnyugat c. filmjében. Wallach ezt követően még három spagettiwesternben szerepelt, a Bosszú El Pasóban c. alkotásban Terence Hillel és Bud Spencerrel, a Kötél és aranyban Franco Neróval, valamint a Vadnyugati szamurájban Giuliano Gemmával és Tomás Miliánnal.

1948. március 5-én házasodott össze Anne Jackson színésznővel. Három gyermekük született: Peter, Roberta és Katherine.
Wallach túl a kilencvenedik életévén is aktív színész, legutóbb 2010-ben is szerepelt két filmben. 2005-ben egy filmes anekdotát is készített a Clint Eastwooddal való közös produkciójukról, A Jó, a Rossz és Én címmel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]