Aki megölte Liberty Valance-t

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aki lelőtte Liberty Valance-t
(The Man Who Shot Liberty Valance)
1962-es amerikai film

Rendező John Ford
Producer John Ford
Willis Goldbeck
AlapműDorothy M. Johnson
Műfaj
Forgatókönyvíró James Warner Bellah
Willis Goldbeck
Főszerepben John Wayne
James Stewart
Vera Miles
Lee Marvin
Zene Cyril J. Mockridge
Alfred Newman
Operatőr William H. Clothier
Vágó Otho Lovering
Jelmeztervező Edith Head
Ron Talsky
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 123 perc
Költségvetés 3 200 000 $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
BemutatóUSA 1962. április 22.
Korhatár12
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Aki lelőtte Liberty Valance-t témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Aki megölte Liberty Valance-t (eredeti cím: The Man Who Shot Liberty Valance) 1961-ben bemutatott, fekete-fehér amerikai westernfilm John Ford rendezésében, amelyben először játszik együtt John Wayne és James Stewart.

Történet[szerkesztés]

A tekintélyes Stoddard szenátor (James Stewart) megérkezik a fejlődő kisvárosba, Shinbone-ba feleségével együtt, aki lesújtottan indul el megnézni egy rég leégett farmot. Stoddardot közben az újságírók jövetele céljáról faggatják, és ő elárulja, hogy egy Tom Doniphon nevű barátja temetésére jött. Nagy nehezen kihúzzák belőle ez egész történetet:

Ransom Stoddard, a fiatal ügyvéd postakocsin utazik nyugatnak. Shinbone határában Liberty Valance (Lee Marvin) és bandája kirabolja őket, az özvegyasszony útitársát védő Stoddardot Valance meg is veri. A városba érve az étteremben kap segítséget az ott felszolgáló Hallie-től (Vera Miles). A tapasztalatlan Ransomot többen támogatják, például Hallie udvarlója, a kiváló lövész Tom Doniphon (John Wayne) is, aki egyértelműsíti, hogy Liberty-t nem fogja tudni a törvény, csakis a fegyver erejével megállítani (annál is inkább, mert a város marshallja nagyon gyenge kezű). Ezt megerősíti, hogy amikor Valance beleköt Rance-be az étteremben, Doniphon védi meg.

Ransy ügyvédi irodát nyit, erre azonban nincs igény; az étteremben mosogat, miközben iskolát működtet az érdeklődő városiaknak. Hallie is megtanul írni és olvasni (bár Tom ennek nem látja sok értelmét), miközben Ransy titokban lőni tanul. Mikor meghallják, hogy Valance a város felé tart (útja során két embert meggyilkolva), ismét felparázslanak az indulatok. Liberty dühöng, amiért nem sikerül megválasztatnia magát a helyi küldöttségbe, párbajra hívja Ransomot. Este szétveri a nyomdát, és kis híján agyonveri a városi újság kiadóját, Peabody-t. Ekkor Ransom megüzeni neki, hogy kiáll vele.

A párbaj egyoldalú: a gyors kezű Liberty karon lövi Ransy-t, de mikor a szeme közé is golyót ígér, az ügyvéd bal kézzel agyonlövi. A sebesült Ranse-t az étteremben látják el, Hallie megvallja neki iránta táplált gyengéd érzelmeit. A csalódott Tom, aki ezt látja, leissza magát, majd felgyújtja a házát, amelyen eddig dolgozott, hogy új lakrészbe hozhassa majd haza Hallie-t, ha az hozzámegy...

Ransy-t a területi konvenció ülésén látjuk viszont. Támogatói őt akarják megválasztatni washingtoni képviselőnek, hogy kiálljon mellettük a helyi marhatenyésztő oligarchák ellenében, és egyik fő érvük mellette, hogy ő ölte meg Liberty Valance-t. Ám Ransy nem akar Valance holttestén feljebb kapaszkodni, elhagyja a termet. Kint azonban a borostás, elhanyagolt Tom fogadja, aki felfedi előtte, hogy valójában tőle jött a gyilkos golyó - nem Ranse-t terheli a felelősség, viszont Tom megmentette az életét; most pedig Hallie-t is a gondjaira bízza a maga nyers módján. Ransom erre visszatér a terembe, vállalja a washingtoni érdekképviseletet.

Így fejeződik be a történet, amelyet a helyi lap már nem akar megírni. A visszafelé tartó vonaton a szenátor felveti feleségének, Hallie-nek, hogy költözzenek vissza erre a vidékre. Az asszony örömmel fogadja az ötletet. Egy vasúti dolgozó biztosítja Stoddard szenátort, hogy mindent megtesznek a gyors útjáért, elvégre ő az, aki megölte Liberty Valance-t...

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 1980)[3]
Magyar hangja
(2. szinkron)[4]
Tom Doniphon John Wayne Mádi Szabó Gábor Rajhona Ádám
Ransom „Ransy” Stoddard James Stewart Sinkó László Helyey László
Hallie Stoddard Vera Miles Kovács Nóra Csere Ágnes
Liberty Valance Lee Marvin Vogt Károly Koroknay Géza
Dutton Peabody Edmond O’Brien Szabó Ottó Barbinek Péter
Link Appleyard marsall Andy Devine Benkóczy Zoltán Kránitz Lajos
„Doc” Willoughby doki Ken Murray Horkai János ?
Pompey Woody Strode Helyey László Balázsi Gyula
Nora Ericson Jeanette Nolan Győry Franciska Pásztor Erzsi
Peter Ericson John Qualen Zenthe Ferenc Botár Endre
Jason Tully Willis Bouchey Surányi Imre ?
Maxwell Scotty Carleton Young ? Szokolay Ottó
Cassius Starbuckle polgármester John Carradine Kaló Flórián Láng József
Amos Carruthers Denver Pyle Kenderesi Tibor ?
Floyd Strother Martin ? Rosta Sándor
Reese Lee van Cleef ? ?

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]