Nyugat-Togo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugat-Togo
Togoland de l'Ouest
Nyugat-Togo zászlaja
Nyugat-Togo zászlaja
Nyugat-Togo címere
Nyugat-Togo címere
Nemzeti mottó: Béke, őszinteség, állandóság
Nemzeti himnusz: Que Dieu bénisse notre Ouest Togoland (Isten áld meg a mi Togoföldünket)

FővárosaHo
Államformaköztársaság
Vezetők
ElnökTogbe Yesu Kwabla Edudzi
Hivatalos nyelvfrancia, ewe, avetime, tafi, logba
Nem elismertGhánától
kikiáltása2020. szeptember 25.
Népesség
Népszámlálás szerintismeretlen
Becsült11 millió fő (2020)
Földrajzi adatok
Terület20,550 km²
IdőzónaGMT (UTC0)
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugat-Togo témájú médiaállományokat.

Nyugat-Togo vagy Nyugat-Togoföld Ghána keleti részén, a Togóval határos sávban elhelyezkedő terület, egyfajta szeparatista formáció, amely 2020. szeptember 25-én deklarálta magát függetlennek, de ezt egyetlen állam sem ismerte el a világon.[1][2] Területének tekinti a Volta és Oti régiókat, valamint az Északi, Északkeleti és Felső-északi régiók keleti felét. A térség függetlenségének ügyét az ENSZ-ben Nem Képviselt Nemzetek és Népek Szervezete (UNPO) 2017 óta napirenden tartja.

Területe[szerkesztés]

A több mint húszezer négyzetkilométeres területnek 11 millió lakója van, akiknek zöme az ewe nép tagja.

Határai nyugaton és délen Ghána, keleten Togo, északon Burkina Faso. Tengerparttal nem rendelkezik.

Története[szerkesztés]

Togo területét (beleértve Nyugat-Togót) 1884-től részben a Német Birodalom uralta.[3] Az első világháborúban Nagy-Britannia és Franciaország szállták meg, majd a háború végén felosztották a volt német gyarmatot. Nyugat-Togo angol fennhatóság alá került és az 1957-ben függetlenedő Ghána részévé vált,[4] míg Kelet-Togo helyén létrejött a független Togo állam.

Az ENSZ közgyűlése már 1955-ben javasolta a briteknek, hogy tartsanak népszavazását a Brit Togo sorsát illetően még azelőtt, hogy Ghána függetlenné válna.[5] A választásokat 1956. május 9-én megtartották, de a voksoláson csak két lehetőség közül lehetett választani: az egyesülés Ghánával vagy további brit függőség egészen addig, amíg a szomszédos Francia Togo sorsa el nem dől. Az ewék politikusai és szervezetei a Ghánával való egyesülés ellen kampányoltak, illetve úgy gondolták, hogy a Brit és Francia Togónak egyesülnie kéne, mivel ezen a területen az ewék lennének többségben. A voksolás végeredményeként csekély (58%-os) többség a Ghánába való integrálódás mellett döntött. Nyugat-Togo déli részén, ahol az ewék voltak többségben, mintegy 55%-a a szavazóknak a Brit Togo fenntartása mellett szavazott.[5]

Annak ellenére, hogy a választások szabályosságát illetően mind a brit, mind a nyugat-togói fél részéről aggályok merültek fel, ez nem akadályozta meg, hogy a Brit Togo Ghána része legyen.

Nyugat-Togóban több függetlenségi szervezet is létrejött, így a Togoföldi Kongresszus és a Nyugat-Togói Felszabadítási Mozgalom, amelyet 1970-ben törvényen kívül helyeztek.[5]

1973-ben a Volta régióban törzsi vezetők demonstráltak, amit a ghánai erők erőszakos fellépése követett.[5]

A Honi Csoport Szervezet (franciául: Fondation du Groupe d’étude de la Patrie) már 2017-ben próbálta jogi eszközökkel kivívni Nyugat-Togo függetlenségét, de nem járt sikerrel. Az ezt követő három évben több kisebb konfliktus történt a térségben, de a kezdeményező szeparatistákat az esetek többségében nem vonták felelősségre.[6][7] Időközben a Honi Csoport Szervezet vezetőjét, Emmanuel Agbavor 2019-ben megvádolták, hogy a Volta régióban tevékenykedő fegyveres szeparatisták a Honi Csoporthoz köthetők, ám Agbavor ezt tagadta.[8]

A függetlenség kikiáltása[szerkesztés]

2020. szeptember 25-én fegyveres összetűzések robbantak ki a ghánai erők és szeparatisták között a Volta régióban fekvő Észak-Tonguban, ahol követelték a ghánaiak kivonulását. Az ekkor már Charles Kormi Kudzordz vezette Honi Csoport sajtónyilatkozatot tett közzé Nyugat-Togo függetlenné válásáról[9] és olyan táblákat helyeztek ki, amelyen az embereket az újdonsült országban üdvözölték.[1] Az accrai kormány rossz tréfának vette a nyilatkozatot, jóllehet a neves biztonságpolitikai szakértő, Adib Sani fellépést sürgetett.

A függetlenség bejelentését követően folytatódtak a fegyveres összetűzések, amelyek jó néhány személy halálát okozták.[10][11] A ghánai források szerint a Honi Csoport továbbra is a ghánai biztonsági erők kontrollja alatt áll,[12] továbbá a ghánai elnök, Nana Akufo-Addo tagadta, hogy tárgyalásba kezdett volna a szeparatistákkal.

A környező országok, mint Kamerun aggodalommal figyelik most is a ghánai eseményeket, mivel úgy gondolják, hogy Nyugat-Togo ösztökélő példa lehet az ambazóniai szeparatisták vagy más fegyveres elszakadási mozgalmak számára, ez pedig háborúkhoz, illetőleg polgárháborúkhoz is vezethet.

Kelet-Ghánában (Nyugat-Togóban) a fegyveres konfliktusok még most is zajlanak, de még nem vezettek eszkalációhoz. A szomszédos Togo eddig nem reagált érdemben Nyugat-Togo függetlenségének kikiáltására.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]