Novi Dvori Klanječki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novi Dvori Klanječki
A kastély még épen 1939-ben.
A kastély még épen 1939-ben.
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeKrapina-Zagorje
KözségKlanjec
Jogállásfalu
PolgármesterŽeljko Kolar
Irányítószám49290
Körzethívószám(+385) 049
Népesség
Teljes népesség207 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság175 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 02′ 04″, k. h. 15° 44′ 01″Koordináták: é. sz. 46° 02′ 04″, k. h. 15° 44′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Novi Dvori Klanječki témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Novi Dvori Klanječki falu Horvátországban Krapina-Zagorje megyében. Közigazgatásilag Klanjechez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Zágrábtól 31 km-re északnyugatra, községközpontjától 3 km-re délnyugatra a Horvát Zagorje területén, a Szutla völgyében a megye délnyugati részén a szlovén határ mellett fekszik.

Története[szerkesztés]

A 16. század végére Császárvár kényelmetlen lett tulajdonosai számára ezért a török veszély elmúltával a Szutla völgyében új, tágas kastélyt építtettek maguknak, mely a Novi Dvori Cesargradski azaz a Császárvári új kastély nevet kapta. Ekkor kezdődött a falu története, mely kastély szolgálófaluja lett. Novi Dvor építése a főbejárat feletti évszám szerint 1603-ban történt reneszánsz stílusban. A négyszög alaprajzú építménynek három épületszárnya volt, sarkain kör alaprajzú saroktornyokkal, belül három oldalán árkádokkal, míg a negyedik oldalon csak fal állt. Az Erdődyek a 19. század közepén eladták a Bruckner családnak, akik egészen 1914-ig voltak birtokosai.

A falunak 1857-ben 43, 1910-ben 28 lakosa volt. Trianonig Varasd vármegye Klanjeci járásához tartozott. 2001-ben 247 lakosa volt.

Novi Dvori kastélyának romjai

Nevezetességei[szerkesztés]

Novi Dvori reneszánsz kastélyát 1603-ban építtette Erdődy Tamás horvát bán a sziszeki csata győztese. A család lakhelye azelőtt a Klanjec feletti középkori Császárvár volt, ez azonban az idők folyamán kényelmetlenné vált. Ez az első zárt típusú, belső udvaros zagorjei kastély. A kastélynak három épületszárnya volt, belül a földszinti rész árkádos kialakítással, sarkain kerek tornyokkal. A negyedik oldalon csak falat építettek. A kastélytól északra voltak a gazdasági épületek. Az uradalom a 18. században az Erdődyek két ága között oszlott meg. 1860 körül Jakob Bruckner vásárolta meg a kastélyt a hozzá tartozó uradalommal együtt. Itt töltötte élete utolsó napjait és itt hunyt el 1861-ben Antun Mihanović a horvát himnusz költője. A II. világháború után a gazdátlanul maradt épületek egyre rosszabb állapotba kerültek és felújítás hiányában romosakká váltak. Anyagának nagy részét a lakosság egyszerűen széthordta, de romjai még így is jelentősek.

Híres emberek[szerkesztés]

Novi Dvori kastélyában hunyt el 1861. december 14-én Antun Mihanović a horvát himnusz költője.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima. Horvát Statisztikai Hivatal, 2022. szeptember 22.