Minmi (biológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minmi
Evolúciós időszak: Kora kréta, 119–113 Ma
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Páncélos dinoszauruszok (Thyreophora)
Alrendág: Ankylosauria
Nem: Minmi
Molnar, 1980
Fajok
  • Minmi paravertebra Molnar, 1980 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Minmi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Minmi témájú médiaállományokat és Minmi témájú kategóriát.

A Minmi a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe és a páncélos dinoszauruszok (Thyreophora) alrendjébe tartozó nem.

A Minmi egy kistestű Ankylosauria volt, mely 119-113 millió évvel élt ezelőtt, a kora kréta korszakban. A Minmit a lelőhelyéről nevezték el, a helység neve Minmi Crossing, ez Ausztráliában van.

Egy ideig a Minmi volt a legrövidebb nevű dinoszaurusz, amíg Kínában, fel nem fedeztek egy ragadozó dinoszauruszt, melynek a Mei nevet adták.

Úgy tűnik, hogy a Minmi egy sikeres dinoszaurusz volt, mert az ausztrál dinoszauruszok közül, belőle találtak a legtöbbet. Legalább öt teljes csontvázat találtak, az egész Ausztrália területén (lehetséges, hogy Új-Zélandon is).

Felfedezése[szerkesztés]

A Minmit, a Minmi Crossing közelében találták meg, a Bungil Formation-ban, amely a queenslandi Romához tartozik. Először Ralph E. Molnar írta le ezt a dinoszaurusznemet, 1980-ban. 2004-ig neki volt a legrövidebb neve. A nembe tartozó faj teljes neve, Minmi paravertebra.

Megjelenése[szerkesztés]

A Minmi egy kis páncélos dinoszaurusz volt, amely az Ankylosauria csoporthoz tartozott. Négy lábon járt és hosszú farka volt. Túl ősi volt ahhoz, hogy az Ankylosauridae vagy a Nodosauridae családokba sorolják. Mint a többi ankylosaurusz, a Minmi is növényevő volt, táplálkozva cikászokkal, páfrányokkal és zsurlókkal. Az állatnak csontos dudorai voltak a fején, hátán, oldalán, lábain és hosszú farkán. A többi ankylosaurusztól eltérően, a Minminek, a bordáival párhuzamosan vízszintes, csontos lemezek húzódtak. Innen a faj neve is: paravertebra=párhuzamos borda.

A Minminek négy hosszú lába volt, (a hosszú láb nem jellemző az ankylosauruszokra), a mellső lábak hosszabbak voltak, mint a hátsók. Nyaka rövid volt, ezen egy széles koponya ült, amelyben egy nagyon kis agy helyezkedett el. A dinoszaurusz körülbelül 3 méter hosszú és 300 kilogramm tömegű lehetett.[1] A Minmi valószínűleg lassan mozgott. A tudósok az állat hosszát és súlyát, a megkövesedett nyomokból következtették. Egyesek szerint, a kis méretű agy miatt, a Minmi intelligenciája alul maradt a többi korabeli dinoszaurusszal szemben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 227

Források[szerkesztés]

  • The Dinosaur Age Mega, issue 4, Magazine of the National Dinosaur Museum, Canberra.
  • Molnar, R. E. (1980). An ankylosaur (Ornithischia: Reptilia) from the Lower Cretaceous of southern Queensland. Memoirs of the Queensland Museum 20:65-75.

További információk[szerkesztés]