Leonid Hurwicz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leonid Hurwicz
Leonid Hurwicz (square).jpg
Született
1917. augusztus 21.
Moszkva
Elhunyt
2008. június 24. (90 évesen)
Minneapolis
Foglalkozása matematikus
közgazdász
Iskolái London School of Economics
Harvard Egyetem
Chicagói Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leonid Hurwicz témájú médiaállományokat.

Leonid „Leo” Hurwicz (Moszkva, 1917. augusztus 21.Minneapolis, 2008. június 24.) orosz-amerikai közgazdász, aki megosztva kapta a 2007-es Közgazdasági Nobel-emlékdíjat Eric Maskinnal és Roger Myersonnal. A University of Minnesota Regents’ Professor of Economics Emeritusa volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lengyelországi zsidó családba született, mely Moszkvába menekült néhány hónappal az 1917-es októberi orosz forradalom előtt. Hamarosan visszatértek Varsóba. 1938-ban megszerezte jogból a mesterfokozatát a Varsói Egyetemen. 1939-ben a London School of Economics-on tanult, majd Genfbe ment, hogy a Graduate Institute of International Studies-ban tanuljon. Miután kitört a második világháború, Portugáliába, majd az Amerikai Egyesült Államokba kényszerült távozni. Új hazájában a Harvard Egyetemen és a Chicagói Egyetemen tanult.

A Massachusetts Institute of Technology-n és a Illinois Institute of Technology-n volt kutató. Chicago-ban a Meterológiai Intézetnek volt a tagja és tanított statisztikát közgazdászoknak. Guggenheim-ösztöndíjban részesült 1945-ben és 1946-ban. 1946-ban az Iowa Állami Egyetemen a közgazdaságtan professzora lett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]