Karin Pagmár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karin Pagmár
Született1956. április 29. (68 éves)
Állampolgárságasvéd
Foglalkozása

SablonWikidataSegítség

Karin Pagmár (Stockholm, 1956. április 29. –) svéd énekesnő és színésznő.

Karrier[szerkesztés]

Pagmár a malmői Állami Színésziskolában szerzett képesítést, és a detmoldi Nordwestdeutsche Akademién tanult klasszikus éneket. A stockholmi színházakban koncerteken, musicalekben és operettekben szerződtették.

Útja Stockholmból Bécsbe vezetett, ahol nemzetközi karrierje elkezdődött. Fellépett a bécsi Kamaraoperában, a badeni városi színházban, a schönbrunni kastélyszínhházban, Bregenzben, Bayreuthban és a drezdai Állami Operettszínházban. Több fellépése volt a strasbourgi filharmonikusokkal és a WDR, illetve az NDR szimfonikus zenekaraival.

4 oktávos hangterjedelme lehetővé teszi, hogy kontra-alttól egészen szopránig énekelhessen. Zarah Leander sanzonjainak interpretációi a düsseldorfi Theater an der Kö-ben, a hamburgi Schmidts Tivoliban, a frankfurti Die Komödie színházban, a hannoveri GOP-ban as a drezdai Operettbálonvoltak hallhatók. Günther Emmerlich(wd) társaságában turnézott a Die Beine von Dolores című revüben.

Repertoárjában az american songbook feldolgozásai is megtalálhatók, Gershwin, Porter, Arlen és Kern zeneszerzőkkel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Karin Pagmár című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]