Kőrösi-sztúpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kőrösi sztúpa szócikkből átirányítva)
Kőrösi-sztúpa
Kőrösi Csoma Sándor-emléksztúpa
TelepülésTar
Ország Magyarország
VallásBuddhizmus
NévadóKőrösi Csoma Sándor
Építési adatok
TípusSztúpa
Építés kezdete1992
Építés befejezése1992
ÉpíttetőMagyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség
TervezőDominique Greau
Alapadatok
Magasság13 m
Elhelyezkedése
Kőrösi-sztúpa (Magyarország)
Kőrösi-sztúpa
Kőrösi-sztúpa
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 57′ 50″, k. h. 19° 44′ 42″Koordináták: é. sz. 47° 57′ 50″, k. h. 19° 44′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőrösi-sztúpa témájú médiaállományokat.

A Kőrösi-sztúpa a magyarországi buddhizmus egyik fontos építménye Tar községben, amelyet a 14. Dalai Láma szentelt fel 1992. július 22-én a magyarországi egyházak és más közszereplők jelenlétében, Kőrösi Csoma Sándor, a magyar bódhiszattva halálának 150. évfordulóján. Dordzse Lopön Láma Ngawang inspirációjával és szellemi vezetésével különböző egyházi, politikai, illetve magánszemélyek és vállalatok adományaiból épült fel négy hónap alatt.

Az általában zárt sztúpáktól eltérően a tari építménybe be is lehet menni. A 13 méter magas épület központi tengelyébe életfát helyeztek, melyben szent relikviák találhatók. A sztúpa folyamatosan forgó imakereke („mani-korló”) összesen négyszázmillió matrát tartalmaz, amelyek a Buddha tanításának lényegét tartalmazzák. A buddhista hagyományok szerint a Buddha az első tanításával megforgatta a tan kerekét. Az imakerék forgása azt szimbolizálja, hogy a tanítás tovább él. Aki imakereket forgat, az a Buddha tanításait gyakorolja.

Az emlékpark[szerkesztés]

A sztúpa a Kőrösiről elnevezett emlékpark területén helyezkedik el. A park bejárata előtt egy teaház működik. A parkban több épületek közül egy emlékpavilon Kőrösi életútját mutatja be, az időszakosan nyitva tartó Tara Templom (Szabadító Buddha Anya Templom) az ősi hun templomok stílusát követi.[1]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Mátraaljában, a Zagyva folyó széles völgyére néző lankáson, közvetlenül a 21-es út mellett, Tar község határában található az Emlékpark és benne a sztúpa.[2] Autóval Hatvan felől közelíthető meg a 21-es főúton a Sámsonháza–Nagybárkány táblával jelzett elágazásig. Az emlékparknak van saját parkolója is. Gyalogosan a tari vasútállomástól negyedórás séta. A 21-es útig elsétálva bal oldali irányban 600 méter után elérhető az emlékpark.[3]

A Magyar Bodhiszattva sztúpája[szerkesztés]

Kőrösi Csoma Sándorról másik sztúpát is neveztek el Magyarországon. A tari Kőrösi-sztúpa előtt tíz évvel épült meg Rács Géza magánterületén hazánk legelső sztúpája, a Magyar Bodhiszattva sztúpája. A buddhizmusban a bódhiszattva [4] (szanszkrit: बोधिसत्त्व bódhiszattva; páli: बोधिसत्त bódhiszatta) vagy egy megvilágosodott (bódhi) lét (szattva) vagy egy megvilágosodott személy vagy a szanszkrit helyesírás szerint véve (satva) "hős tudatú (szatva) a megvilágosodásért (bódhi)". Találkozhatunk még magyarul a világosságra törő[5] vagy a megvilágosodott lény[6] kifejezésekkel. A théraváda buddhizmusban ez a cím elsősorban Gautama Buddhát takarta, mielőtt megvilágosodott volna. A mahájána buddhizmusban bővebb jelentéssel bír.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Buddha Park - Tar. buddha.tar.hu. (Hozzáférés: 2023. július 16.)
  2. Tari békesztúpa. bnpi.hu. (Hozzáférés: 2023. július 16.)
  3. Tar, Buddhista sztúpa. kirandulastippak.hu. (Hozzáférés: 2023. július 16.)
  4. Világvallások A-Zs; 2009
  5. www.terebess.hu, BódhiszATTVA (pusa)[halott link]
  6. Tarr Dánial - Bódhiszattva. [2015. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]