Elmisaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elmisaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 70 Ma
A rokon fajok alapján készült hipotetikus rekonstrukció
A rokon fajok alapján készült hipotetikus rekonstrukció
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Nem: Elmisaurus
Osmólska, 1981
Szinonimák
Fajok
  • E. rarus Osmólska, 1981 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Elmisaurus témájú kategóriát.

Az Elmisaurus az oviraptorosaurus theropoda dinoszauruszok egyik késő kréta korban élt neme. Fosszíliáit Mongóliában fedezték fel. Mindössze a láb és kéz csontjai alapján ismert.

Felfedezés és elnevezés[szerkesztés]

Fosszilizálódott karmok

1970-ben egy lengyel-mongol őslénytani expedíció a mongóliai Ömnögovi megyében egy kis theropoda két töredékes példányára bukkant. A típusfajt az Elmisaurus rarust Halszka Osmólska nevezte el és írta le 1981-ben. A nem neve a mongol elmyi vagy ölmyi ('talp') szóból származik, ami arra utal, hogy a típuspéldány egy lábközépcsont. A latin szóból származó fajnév jelentése 'ritka'. A holotípus a ZPAL MgD-I/172 katalógusszámú lelet, egy bal lábközépcsont, ami összeforrt a lábtőcsonttal. Két paratípus is ismertté vált: a ZPAL MgD-I/98, egy jobb kéz és egy láb, a ZPAL MgD-I/20 pedig egy nagyobb példány bal lábközépcsontjának felső része.[1]

Osztályozás[szerkesztés]

1989-ben Philip Currie elnevezte a második fajt, az Elmisaurus eleganst.[2] Ezt az észak-amerikai formát William Arthur Parks 1933-ban az ROM 781 katalógusszámú lelet, egy láb alapján az Ornithomimus fajaként írta le.[3] Currie az Elmisaurus eleganshoz kapcsolta az észak-amerikai Caenagnathus sternbergi leletanyagát is, ami egy állcsonttöredéken alapul. Rossz állapotuk és a típusfajtól való földrajzi távolságuk miatt az amerikai formák osztályozása vitatott. 1997-ben Hans-Dieter Sues kijelentette, hogy ez az állítólagos második Elmisaurus faj Chirostenotes elegans néven a Chirostenoteshez kapcsolható,[4] de ezt az elhelyezést Currie nem fogadta el.[5] Más kutatók, például Maryańska, Osmólska és kollégáik az E. eleganst Suest követve a Chirostenoteshez sorolták be.[6]

Őspatológia[szerkesztés]

2001-ben egy Bruce Rothschild és más őslénykutatók által elvégzett vizsgálat stressztöréseket keresett 23 Elmisaurushoz tartozó lábcsonton, de egyet sem találtak.[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Elmisaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Osmólska 1981: Osmólska, H. (1981). „Coossified tarsometatarsi in theropod dinosaurs and their bearing on the problem of bird origins”. Palaeontologica Polonica 42, 79–95. o.  
  • Currie 1989: Currie, P.J. (1989). „The first records of Elmisaurus (Saurischia, Theropoda) from North America”. Canadian Journal of Earth Sciences 26 (6), 1319–1324. o.  
  • Parks 1933: Parks, W.A. (1933). „New species of dinosaurs and turtles from the Upper Cretaceous formations of Alberta”. University of Toronto Studies, Geological Series 34, 1–33. o.  
  • Sues 1997: Sues, H.-D. (1997). „On Chirostenotes, a Late Cretaceous oviraptorosaur (Dinosauria: Theropoda) from western North America”. Journal of Vertebrate Paleontology 17 (4), 698–716. o.  
  • Currieetal 2005: Currie, P.J..szerk.: Currie, P.J. and Koppelhus E.B.: Theropods, including birds, Dinosaur Provincial Park, a spectacular ecosystem revealed, Part Two, Flora and Fauna from the park. Indiana University Press, 367–397. o. (2005) 
  • Maryańskaetal 2002: Maryańska, Osmolska and Wolsan (2002). „Avialan status for Oviraptorosauria”. Acta Palaeontologica Polonica 47 (1), 97–116. o.  
  • Rothschildetal 2001: Rothschild, B., Tanke, D. H., and Ford, T. L..szerk.: Tanke, D. H., and Carpenter, K.: Theropod stress fractures and tendon avulsions as a clue to activity, Mesozoic Vertebrate Life. Indiana University Press, 331–336. o. (2001) 

További információk[szerkesztés]

  • Elmisaurus. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 19.)