Caenagnathus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caenagnathus
Evolúciós időszak: késő kréta, 75 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Caenagnathoidea
Család: Caenagnathidae
Nem: Caenagnathus
Sternberg, 1940
Fajok
  • C. collinsi Sternberg, 1940
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Caenagnathus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Caenagnathus témájú kategóriát.

A Caenagnathus (jelentése 'új állkapocs') az oviraptorosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korszakban (75 millió évvel ezelőtt) élt. Egyetlen alsó állcsont alapján ismert, amire a kanadai Albertában, a Dinosaur Park-formációban találtak rá.

Taxonómiai történet[szerkesztés]

E dinoszaurusz története zavaros. 1936-ban felfedeztek egy állcsontot, ami később az 'új állkapocs' jelentésű Caenagnathus nevet kapta; kezdetben úgy vélték, hogy az állat egy madár lehetett.[1] 1988-ban felfedeztek és megvizsgáltak egy példányt, amelyet 1923 óta raktárban tároltak. A fosszíliát arra használták fel, hogy több töredékes állapotban talált oviraptorosaurus fajt egy dinoszaurusszá kössenek össze, melyet az eredetileg egy pár kéz alapján létrehozott, és sokáig a Caenagnathusszal azonosnak tartott Chirostenotes nemhez kapcsoltak. Mivel a Chirostenotes volt az első név, amit ezekhez a maradványokhoz felhasználtak, csak ez a név számít érvényesnek.[2] Azonban a további tanulmányok kizárták azt az elképzelést, hogy e fosszíliák összessége egyazon állathoz tartozik; míg a Chirostenotes fejlett oviraptorosaurus és feltehetően oviraptorida volt, addig a Caenagnathus jóval kezdetlegesebbnek tűnik.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Caenagnathus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cracraft, J. (1971). „Caenagnathiformes: Cretaceous birds convergent in jaw mechanism to dicynodont reptiles”. Journal of Paleontology 45, 805–809. o.  
  • Senter, P., Parrish, J.M. (2005). „Functional analysis of the hands of the theropod dinosaur Chirostenotes pergracilis: evidence for an unusual paleoecological role”. PaleoBios 25, 9–19. o.  
  • Sues, H.D. (1997). „On Chirostenotes, a Late Cretaceous oviraptorosaur (Dinosauria: Theropoda) from Western North America”. Journal of Vertebrate Paleontology 17 (4), 698–716. o.