Dollodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dollodon
Evolúciós időszak: kora kréta barremi
A Dollodon rekonstrukciója
A Dollodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Csoport: Iguanodontia
Nem: Dollodon
Paul, 2008
Fajok
  • D. bampingi Paul, 2008
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dollodon témájú kategóriát.

Az IRSNB 1551 jelzésű lelet, a Dollodon bampingi holotípusa Brüsszelben, a Természettudományok Belga Királyi Intézetében

A Dollodon az ornithopoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta kor barremi és feltehetően a kora apti korszakaiban élt Európában. A maradványait Belgiumban (Bernissartban), valamint a feltételezés szerint Németországban és Angliában fedezték fel. A Dollodon egy könnyű felépítésű iguanodontia növényevő volt, amely körülbelül 6 méteres hosszúságot és a becslés szerint 1 tonnás tömeget ért el.

A nemhez tartozóan csak egy faj vált ismertté, a D. bampingi. A Dollodon holotípus példányát az IRSNB 1551 jelzésű leletet eredetileg az Iguanodon mantellihez kapcsolták. Az Iguanodon mantelliről és az IRSNB 1551-ről hosszú ideig azt gondolták, hogy az Iguanodon atherfieldensishez tartozik. A példányt 2008-ban Gregory S. Paul egy saját nembe és fajba sorolta be. A nemet a maradványokról elsőként leírást készítő Louis Dollo után, a fajt pedig Mr. D. Bamping tiszteletére nevezte el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, Gregory S. (2008). „A revised taxonomy of the iguanodont dinosaur genera and species”. Cretaceous Research 29 (2), 192–216. o. DOI:10.1016/j.cretres.2007.04.009.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dollodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.