Christopher Thomson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christopher Thomson
Született1875. április 13.
Brit India
Elhunyt1930. október 5. (55 évesen)
 Egyesült Királyság
Állampolgárságadél-afrikai
NemzetiségeEgyesült Királyság Brit
SzüleiEmily Lydia Birdwood
David Thomson
Foglalkozása
Tisztsége
  • Member of the Privy Council of the United Kingdom
  • a Lordok Háza tagja
IskoláiSandhursti Királyi Katonai Akadémia
Kitüntetései
  • Distinguished Service Order
  • a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
SírhelyeCardington
A Wikimédia Commons tartalmaz Christopher Thomson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Christopher Thomson (1875. április 13.1930. október 5.) brit politikus, katona, Thomson 1. bárója.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Thomson Brit Indiában született, neves angol katonacsaládban. Édesapja David Thompson dandártábornok volt, ám édesanyja felmenői között is csak katonák voltak. Thomson hazatérését követően a Cheltenham College-ban (Cheltenhami Egyetem). 1894-ben diplomázott le a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián, ezt követően pedig csatlakozott a hadsereghez.

Pályafutása[szerkesztés]

A Royal Engineers (Szabad fordításban: „Királyi Mérnökök”) kötelékében Mauritiuson szolgált, ezt követően pedig a második búr háborúban is harcolt.

Az első világháború során a Brit Expedíciós Haderőnél teljesített szolgálatot, és a legfőbb összeköttető volt John French és Joseph Joffre (az angol-francia szövetséges csapatok parancsnokai) között. 1915-ben a Román Királyságba küldték, hogy részt vegyen a román csapatok harcra való felkészítésében. Thomson folyékony francia tudásának köszönhetően sikeresen kezdett hozzá attachéi teendőinek, ám hamar belátta, hogy a román haderő nem elég erős az egyesült német és osztrák-magyar csapatok feltartóztatásához.

Thomson a versailles-i béketárgyalásokon a brit delegáció tagja volt.

A béketárgyalásokat követően belépett a Munkáspártba és indult az 1922-es és 23-as választásokon is, ám nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Később Ramsay MacDonald elnök rövid életű kabinetjének légügyi-minisztere volt.

1930. október 5-én Thomson egy R101-es brit léghajó lezuhanása közben életét vesztette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christopher Thomson, 1st Baron Thomson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.