Brontosaurus yahnahpin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brontosaurus yahnahpin
Evolúciós időszak: Késő jura 156,3–155 Ma
Az állat mellső bal lába
Az állat mellső bal lába
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Öregcsalád: Diplodocoidea
Család: Diplodocidae
Alcsalád: Apatosaurinae
Nem: Brontosaurus
Marsh, 1879
Faj: B. yahnahpin
Tudományos név
Brontosaurus yahnahpin
(Filla & Redman, 1994)
Szinonimák
  • Apatosaurus yahnahpin Filla & Redman, 1994
  • Eobrontosaurus Bakker, 1998
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brontosaurus yahnahpin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brontosaurus yahnahpin témájú kategóriát.

A Brontosaurus yahnahpin a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Sauropodomorpha alrendjébe, a Sauropoda alrendágába és a Diplodocidae családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Brontosaurus yahnahpin, a kövületeinek vizsgálatából, valamint a rétegből amelyben megtalálták, arra hagy következtetni, hogy az eddig felfedezett három Brontosaurus-faj közül ez a legősibb; azaz meglehet, hogy nemében a legelsőként megjelent faj. Az állat körülbelül 156,3 millió évvel ezelőtt, a késő jura kor idején élt.[1][2] Maradványait a wyomingi Albany megyében lévő alsó Morrison Formation-hoz tartozó Bertha Quarry-ban találták meg. Az állat elérte a 21 méteres hosszúságot.[3] A típuspéldányt 1994-ben, James Filla & Patrick Redman írták le, illetve nevezték meg, de akkortájt az Apatosaurus egyik fajaként, Apatosaurus yahnahpin néven.[4] Az állat fajneve, azaz a yahnahpin, a lakota mah-koo yah-nah-pin szóból származik, mely az egyes indiánok által viselt melldíszt jelenti (sültüskéből vagy csontból készült dísz, lásd az indiános képen). Ezt a megnevezést a szegycsont (sternum) bordáinak köszönhetően kapta, amivel úgy hat, mintha az indián dísz lenne. A TATE-001 raktárszámú holotípus egy majdnem teljes, azonban koponya nélküli csontvázból tevődik össze. A holotípuson kívül, egy másik példány is előkerült azonban ez jóval töredékesebb, hiányosabb. 1998-ban, Robert T. Bakker amerikai őslénykutató, miután átvizsgálta a maradványokat, arra a következtetésre jutott, hogy ezek egy még ősibb fajhoz tartoznak; és megalkotta az Eobrontosaurus taxont. Az eo- a görög eos-ból származik, jelentése „hajnal”. De ezzel sokan nem értenek egyet, és ezidáig az új taxon a Brontosaurus yahnahpin szinonimája maradt.[5]

Lakota férfi melldísszel

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Foster, J. (2007). Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. 389pp.
  2. Turner, C.E. and Peterson, F., (1999). "Biostratigraphy of dinosaurs in the Upper Jurassic Morrison Formation of the Western Interior, U.S.A." Pp. 77–114 in Gillette, D. D. (ed.), Vertebrate Paleontology in Utah. Utah Geological Survey Miscellaneous Publication 99-1.
  3. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
  4. Filla, J.A., Redman, P.D. (1994). "Apatosaurus yahnahpin: a preliminary description of a new species of diplodocid dinosaur from the Late Jurassic Morrison Formation (Kimmeridgian-Portlandian) and Cloverly Formation (Aptian-Albian) of the western United States", Mémoires de la Société Géologique de France (Nouvelle Série) 139 (Ecosystèmes Continentaux du Mésozoique): 87-93
  5. Bakker, R.T. (1998). "Dinosaur mid-life crisis: the Jurassic-Cretaceous transition in Wyoming and Colorado". In: S.G. Lucas, J.I. Kirkland, & J.W. Estep (eds.) Lower and Middle Cretaceous Terrestrial Ecosystems; New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 14: 67–77.

Források[szerkesztés]

  • Marsh 1879: Amer. J. Sci., (3) 18, 503.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brontosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.