Brandenburgi György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brandenburgi György
Született1484. március 4.
Ansbach
Elhunyt1543. december 27. (59 évesen)
Ansbach
Házastársa
  • Frangepán Beatrix (1509. január 21. – 1510. március 27.)[1]
  • Hedwig of Münsterberg-Oels (1525. január 9. – 1531. november 28.)[1]
  • Emilie of Saxony (1533. augusztus 25. – 1543. december 27.)[1]
Gyermekei
  • Anna Maria of Brandenburg-Ansbach
  • Szabina brandenburg-ansbachi hercegnő
  • Sophie of Brandenburg-Ansbach
  • Dorothy Catherine of Brandenburg-Ansbach
  • George Frederick, Margrave of Brandenburg-Ansbach
  • Barbara von Hohenzollern
SzüleiJagelló Zsófia
II. Frigyes brandenburg-ansbach-kulmbachi herceg
Foglalkozásaőrgróf
SírhelyeHeilsbronn Abbey
A Wikimédia Commons tartalmaz Brandenburgi György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Brandenburgi György portréja 1522 körül

Brandenburgi György egyik ismert neve Jámbor György (Georg der Fromme) (Ansbach, 1484. március 4. – Ansbach, 1543. december 27.) a frankföldi Ansbach és Bayreuth őrgrófja, Brandenburg régense, II. Ulászló unokaöccse, II. Lajos magyar király nevelője. Testvére Brandenburgi Albert, a Német Lovagrend nagymestere.

Élete[szerkesztés]

Édesapja V. (Öregebb) Frigyes(wd) őrgróf volt, a családban a második fiúgyermek volt, míg Albert a harmadikként jött a világra. Édesapja ráhagyta a grófságot.
Nagybátyja, II. Ulászló hívására jött Magyarországra, ahol feleségül vette Corvin Jánosnak, Mátyás király törvénytelen fiának özvegyét, Frangepán Beatrixot, akitől horvátországi és erdélyi uradalmakat kapott, többek között Gyulát és Vajdahunyadot. Jóllehet a Beatrixszal kötött házassága politikai érdekekből köttetett, és állítólag még a házastársak között valamifajta szerelmi viszony is kialakult, György meglehetősen korhely életet élt, és botrányos házasságon kívüli kalandjai voltak. Bornemissza Jánossal együtt a kiskorú II. Lajos nevelője lett. Bornemissza és Bakócz Tamás végül elmozdította a helyéről. 1524-ben áttért az evangélikus hitre, bár nem volt benne túl nagy meggyőződés, de a katolikusokkal szemben már korábban is ellenszenvet táplált. Albert az ő példáját követve 1525-ben szintén felvette az evangélikus vallást és a Német Lovagrend észak-lengyelországi birtokain megalapította a szuverén Porosz Hercegséget.

1525-ben György távozott Magyarországról és Ansbachba vitte a Hunyadiak leveleit, ezzel megmentette őket a pusztulástól. Élvhajhász hírében állt. Művelt ember volt, az anyanyelvén kívül beszélt csehül, románul, latinul és szerbül.
A magyar belháború alatt I. Ferdinándot támogatta, noha az katolikus volt, de magyarországi birtokainak egy része Szapolyai János mellett állt. Szapolyaival szintén ellentétei voltak magyarországi tartózkodása alatt.

Szerepet játszott a reformáció Brandenburgban való elterjesztésében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c p11139.htm#i111382, 2020. augusztus 7.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]