Corvin János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Corvin vagy Korvin János (Buda, 1473. április 2.Krapina, 1504. október 12.) magyar trónkövetelő, horvát-szlavón bán.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fiatal Corvin János 1486-ban
Corvin János
Corvin János aláírása

Hunyadi Mátyás király házasságon kívül született, de törvényesített fia, Hunyadi János unokája. Édesanyja Edelpeck Borbála boroszlói osztrák polgárlány volt.

A Corvinus (hollós) vezetékneve utalás a Hunyadiak hollós címerére és magának Mátyásnak a melléknevére. Keresztnevét nagyapja, Hunyadi János emlékére kapta.

Miután Mátyás király második házassága, az Aragóniai Beatrixszal kötött is gyermektelen maradt, fiául fogadta, és 1479-ben a hunyadi grófi és liptai hercegi rangra emelte, adománylevélben így említvén őt: méltóságos János, liptai herceg és hunyadi gróf, a mi egyetlen szülöttünk.

Corvin János felesége Frangepán Beatrix volt, két gyermekük született: Erzsébet és Kristóf.

1495-1499 között a bosnyák király, szlavón herceg, bán címet viselte. 1501-ben sikerült felmentenie a törökök által ostromlott Jajcát.

1491 után Corvin János újíttatta fel, és az állandó török veszély miatt erődtemplommá alakíttatta a lepoglavai pálos kolostort, ott is választott magának sírhelyet. Fia, Kristóf, az utolsó Hunyadi-leszármazott is ott nyugszik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Lásd Schönherr (1894).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Schönherr Gyula: Hunyadi Corvin János : 1473-1504, Budapest, Magyar Történelmi Társulat, 1894. (MEK) URL: Lásd külső hivatkozások

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Corvin János témájú médiaállományokat.