Babits Mihály Gyakorló Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium

Az iskola bejárata 2019-ben
Az iskola bejárata 2019-ben
Alapítva1963
NévadóBabits Mihály (ember)
HelyMagyarország, Pécs
Típusgimnázium
IgazgatóTuri Katalin
OM-azonosító027406
Tagozatokangol, német, matematika-informatika, biológia-fizika, humán tantárgyak-művészetek, sportágismereti-kosárlabda
Elérhetőség
Cím7633 Pécs, dr. Veress Endre u. 15.
Elhelyezkedése
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium (Pécs)
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 03′ 48″, k. h. 18° 12′ 09″Koordináták: é. sz. 46° 03′ 48″, k. h. 18° 12′ 09″
Térkép
A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium weboldala

A pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium (hivatalos nevén Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda, Babits Mihály Gyakorló Gimnázium) a Pécsi Tudományegyetem négy évfolyamos gyakorlóiskolája. Az Uránváros ligetes övezetében található intézményben a 9. évfolyamtól emelt szintű képzést biztosít angol, német, biológia, fizika, matematika, informatika és művészeti (irodalom, ének-zene, rajz és vizuális kultúra, dráma) tantárgyakból. A 11. évfolyamtól kezdődően a tanulók választásuk alapján készülhetnek a közép és emelt szintű érettségi vizsgákra. Az intézményt a HVG Magyarország 100 legjobb vidéki gimnáziuma között listázta 2014-ben.[1]

Története[szerkesztés]

A nyugati Mecsekben az 1950-es évek második felében fellendült az uránbányászat. Munkáslakások épültek. Új városrész született az egykori repülőtér területén. A köztudatban ez ma is Uránvárosként él. Rövid idő alatt több óvoda és általános iskola épült.

1963-ban szükség volt már új középiskolára is. Ekkor alapította a városi vezetés az újmecsekaljai gimnáziumot, bár önálló épülete akkor még nem volt. A Bánki Donát Általános Iskolában folyt a tanítás. Az első végzős évfolyam 1967 májusában ballagott.

1967 nyarán adták át a Veress Endre utcában az új gimnázium épületét, melyet Tillai Ernő tervezett. Itt a gimnáziumi osztályok mellett zöldség-gyümölcs kereskedelmi, felvásárló és termeltető, földmérő, majd 1968. szeptemberétől postás szakközépiskolai osztályok indultak. 1967-ben Komarov űrhajós ezredesről nevezték el az intézményt. A sajátos munkásövezetben működő iskola szép sikereket ért el gimnáziumi tagozataival (matematika, német, testnevelés) valamint a szakképzés területén.

1989-től Janus Pannonius Tudományegyetem gyakorló iskolája lett. Ezzel összefüggésben megkezdődött a profiltisztítás. A földmérő osztályok fokozatosan a pécsi Vegyipari Szakközépiskolába kerültek, évfolyamonként a négy gimnáziumi, illetve az egy postaforgalmi szakközépiskolai osztályban lehetővé váltak a hallgatók gyakorlati tanításának személyi és tárgyi feltételei.

1990-ben új szárnnyal bővült az intézmény, amelybe biológia, földrajz és fizika előadótermek, szertárak és nyelvi termek kerültek.

1990-ben az egyetem névadójához igazodva a latinos, humán műveltségű Babits Mihály nevét vette fel az iskola.

Működése[szerkesztés]

Az intézmény élete sokszínű. A jó képességű, tehetséges tanulókat szakmailag és pedagógiailag felkészült tanárok segítik a tanulmányi versenyeken való eredményes szerepléshez és továbbtanuláshoz. Az iskola megkülönböztetett figyelemmel foglalkozik a környezetvédelmi, az egészséges életmódra és családi életre nevelés kérdéseivel. A képzésben kiemelt szerepet tölt be az angol és a német nyelv emelt szintű oktatása. Valamennyi tanuló megtanul számítógépen dolgozni, szöveget szerkeszteni és az Interneten ismereteket gyűjteni. Nagy hangsúlyt kap a biológia, a fizika, a matematika tanítása és az általános kommunikációs képességek fejlesztése is. A szertárak – a kor követelményeinek megfelelően – jól ellátottak: három számítástechnika-terem, nyelvi labor, könyvtár és az egyetemi hallgatók fogadására alkalmas tanári szobák, 2 tornaterem, üvegház állnak az oktatás szolgálatában.

Tevékeny diák-önkormányzati munka, sokféle tanórán kívüli sport- és kulturális program teszi vonzóvá az iskolai életet. Színjátszás, versmondókör, zenekar, kamarakórus, képzőművészeti szakkör kínál hangulatos elfoglaltságot.

Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a múltban létrehozott és a folyamatosan megújuló hagyományrendszerre. Az iskola diákjai sikeresek a tanulmányi versenyeken, a nyelvvizsgákon és az egyetemi felvételiken.

Fontos szerepet vállalt az iskola a tanárképzés megújításában. Alkotó munkaközösségek, publikáló és tudományos fokozaton dolgozó tanárok vannak a testületben. Jó munkakapcsolatot ápolnak a Pécsi Tudományegyetem vezetőivel és a tanszékekkel, valamint angol, német és francia nyelvterületen levő intézményekkel, szervezetekkel. Vállalkozó szellemű gazdálkodást folytatnak, amelyben meglévő alapítványaik hasznosan segítik a diákok és tanárok munkáját.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Az iskola ligetes környezetben található Uránváros keleti oldalán. Az iskolát északról a Veress Endre útja, keletről és délről a Páfrány utca, nyugatról pedig a Szőnyi Ottó utca határolja. Az intézmény a következő helyi buszokkal közelíthető meg: 1, 2, 2A, 4, 4Y, 20, 22, 22Y, 23, 23Y, 24, 55, 55Y, 104, 120, 122, 123, 124. 

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]