Anatolij Naumovics Ribakov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anatolij Ribakov szócikkből átirányítva)
Anatolij Naumovics Ribakov
Élete
Született

Derzhanivka, Ukrajna
Elhunyt1998. december 23. (87 évesen)
New York, Amerikai Egyesült Államok
SírhelyKuncevói temető
Jellemző műfaj(ok)
Kitüntetései

Anatolij Naumovics Ribakov (oroszul: Анатолий Наумович Рыбаков; Csernyigov, Orosz Birodalom, 1911. január 14. a régi orosz naptár szerint január 1. – New York, Egyesült Államok, 1998. december 23.) oroszszovjet író. Legismertebb műve a sztálinizmust elítélő, részben önéletrajzi ihletésű Az Arbat gyermekei című regény.

Élete[szerkesztés]

Ribakov az Orosz Birodalom nyugati részében, a mai Ukrajnában, Csernyigov városában (ma: Csernyihiv) született zsidó családban. Közlekedésmérnöknek tanult, de tanulóévei derékba törtek, amikor 1934-ben az NKVD letartóztatta. Háromévi szibériai száműzetésre ítélték. Büntetésének letelte után teherautó-sofőrként dolgozott. Később, a második világháborúban egy tank legénysége fölött parancsnokolt, katonai szolgálatának köszönhetően priuszát törölték.

A háború után gyermekkönyveket és regényeket publikált. Nemzetközi ismertségre a Nehéz homok (Тяжёлый песок) című regényével tett szert, amelyet 1979-ben jelentetett meg. A regény egy zsidó család sorsát követi nyomon a nácik által megszállt Szovjetunióban. Ehhez az anyagot Ribakov több, a holokausztot túlélt ukrajnai zsidó családtól gyűjtötte össze.

Legismertebb és legnépszerűbb műve, Az Arbat gyermekei című regény egy tetralógia első darabja. Az 1960-as években írta, eleinte az íróasztal fiókjának, később is csak szamizdatban tudta terjeszteni, bár 1966-ban és 1978-ban is ígéretet kapott a hivatalos kiadás lehetőségére, mindkét esetben a legutolsó pillanatban vonta meg az engedélyt a szovjet pártvezetés. Végül a regényt 1987-ben, már Gorbacsov párttitkársága idején lehetett kiadni. Az Az Arbat gyermekei lett az egyik első antisztálinista irodalmi alkotás a Szovjetunióban, amit legálisan ki lehetett adni a glasznoszty beköszöntével. Azonnal akadtak méltatói és támadói is. A tetralógia további darabjainak megjelentetése (1935 és a rákövetkező évek, 1989; Félelem, 1990; Por és hamu, 1994) egyértelműen a szovjet rendszer liberalizálódásának köszönhető és a glasznoszty diadalát jelenti.

Ribakov munkásságát többször is díjakkal ismerte el a szovjet állam. 1948-ban és 1951-ben is Sztálin-díjjal tüntették ki, megkapta a Munka Vörös Zászló érdemrendjét, valamint díszdoktorrá avatta a Tel-avivi Egyetem.

Sok művét megfilmesítették. 2004-ben 16 részes televíziós sorozat készült Az Arbat gyermekei alapján. 2008-ban a Nehéz homok című regényből is sorozatot forgattak.

Magyarul[szerkesztés]

  • A tőr. Regény; ford. Várnagyné Rab Zsuzsa; Új Magyar Könyvkiadó, Bp., 1949
  • Százezer kilométer; ford. Kovai Lőrinc; Új Magyar Könyvkiadó, Bp., 1951
  • Százezer kilométer; ford. Kovai Lőrinc; 2., átdolg. kiad.; Új Magyar Kiadó, Bp., 1953
  • A halál oka: méreg. Regény; ford. Elfer István; Európa, Bp., 1966
  • Kros különös vakációja / Kros kalandjai; ford. Soproni András; Móra–Kárpáti, Bp.–Uzsgorod 1970
  • Az ismeretlen katona. Regény; ford. Makai Imre; Kozmosz–Kárpáti, Uzsgorod–Bp., 1972 (Kozmosz könyvek)
  • Nehéz homok; ford. Nikodémusz Elli; Európa–Kárpáti, Bp.–Uzsgorod, 1981
  • Az Arbat gyermekei; ford. Nikodémusz Elli; Magvető, Bp., 1988
  • Az Arbat gyermekei, 1-2.; ford. Nikodémusz Elli, bev. Valerij Murzakov, függelék: olvasói levelek és kritikusi vélemények, vál. Nyina Kanajeva; PLKV, Bp., 1988

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]