American Life

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
American Life
Madonna – American Life (album cover).jpg
album
Megjelent 2003. április 22.
Felvételek 2002
Stílus pop, techno, dance
Hossz 49:39
Kiadó Maverick, Warner Bros.
Producer Madonna, Mirwais Ahmadzaï, Mark "Spike" Stent
Kritikák
Madonna-kronológia
GHV2 Remixed
(2001)
American Life
(2003)
Remixed & Revisited
(2003)


Az American Life Madonna kilencedik stúdióalbuma, amely 2003. április 22-én jelent meg a Maverick Records gondozásában. Világszerte 5 millió példánya kelt el. Ez egyben Madonna utolsó albuma, mely a Maverick által került a világpiacra.

Az albumról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az albumon megszólaló legtöbb szám szerzője és zenei producere Madonna és az afgán-olasz származású francia állampolgár, Mirwais Ahmadzaï. Együtt korábban már Madonna Music című albumán is közreműködtek 2000-ben. Az album más szerző-együttműködői volt Monte Pittman, Stuart Price, Jem Griffiths (angol énekes, zeneszerző) és Guy Sigsworth, akik korábban a Music album What It Feels Like for a Girl című dalán dolgoztak.

A hanganyag felvételét 2002-ben kezdték, miután befejezték a Hullámhegy (Swept Away) című film forgatását. A zeneanyag londoni felvételével egyidejűleg Madonna más projekteken is dolgozott, úgy mint a West-End Up for Grabs című színházi darabban és a James Bond - Halj meg máskor! (Die Another Day) című filmben lévő rövid szerepalakításán. Az album felvételét 2002 végén fejezték be Londonban és Los Angelesben.

Madonna az albumot ezután a Remixed & Revisited című remix EP-jével és a 2004-es Re-Invention világkörüli turnéjával reklámozta.

Cím, borító, irányvonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az egyik híresztelt albumcím Ein Sof volt, amit Madonna 2002 októberében Larry King interjújában a Hullámhegy (Swept Away) reklámozása közben említett. Ein Sof héber kifejezés, magyarul végtelenséget jelent. 2003 elején a lemezt Hollywood név alatt reklámozták, mely az albumon szereplő egyik dalról lett elnevezve. Véglegesen 2003. február 10-én erősítették meg, hogy az albumnak American Life lesz a címe.

A borító képét Craig McDean fényképész készítette el 2003. január közepén, Los Angelesben. A kép katonai témájú: Madonna sötétzöld és fekete ruhadarabokban pózol rajta, harcibakancsban, kezében fegyvert tartva. Haja sötétbarnára van festve és az album borítóján Madonna svájcisapkát visel - tulajdonképpen a forradalmár Che Guevara híres képének másolata. A katonai jellegű téma, a festett haj és a hasonló művészi elrendezés miatt egyesek párhuzamot vonnak a lemezborító és az elrabolt újságlap-örökösnő, Patty Hearst rossz hírű képe között.

A francia M/M tervezőcsoport volt felelős az American Life illusztrációjáért. M/M Paris egy kereskedelmi társulat Michael Amzalag és Mathias Augustyniak között. A duó talán az izlandi popénekessel, Björk-kel való együttműködéséről a legismertebb.

Számok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Szám Szerző(k) Producer Hossz
1. American Life Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:58
2. Hollywood Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:24
3. I'm So Stupid Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï
További producer Mark "Spike" Stent
4:09
4. Love Profusion Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 3:38
5. Nobody Knows Me Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:39
6. Nothing Fails Madonna, Guy Sigsworth, Jem Griffiths Madonna és Mirwais Ahmadzaï
További producer Mark "Spike" Stent
4:49
7. Intervention Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:54
8. X-Static Process Madonna, Stuart Price Madonna és Mirwais Ahmadzaï 3:50
9. Mother and Father Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:33
10. Die Another Day Madonna, Mirwais Ahmadzaï Madonna és Mirwais Ahmadzaï 4:38
11. Easy Ride Madonna, Monte Pittman Madonna és Mirwais Ahmadzaï 5:05

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az album amerikai eladásával elmaradt a várt siker, annak ellenére, hogy Madonna első száma a korongról, a "Die Another Day", top ten sláger lett. Az album kereskedelmileg megbukott, részben amiatt, mert az "American Life" dal kislemezének megjelenése egyes körökben felháborodást keltett; a klip háborúellenes tartalmát hazafiatlannak értelmezték, emiatt Madonna kivonta saját klipjét az amerikai zenecsatornák forgalmából. Madonna később nyilvánosságra hozta, hogy azért tett így, mert úgy gondolta ez nem volt a megfelelő időzítés a kibocsátásra, és nem akarta megkockáztatni, hogy megbántson bárkit azzal, hogy rosszul értelmezi a klip jelentéstartalmát.

Az album a megjelenését követve kevert nézőpontú fogadtatásban részesült, a világon a mai napig a legkevesebb példány fogyott el belőle az összes többi Madonna-album közül. "American Life" az első helyen debütált a Billboard 200-on, azzal, hogy 241,000 darab fogyott el belőle a megjelenését követően egy hét alatt; Madonna második egymást követő number one debütálása, és az ötödik number one-ja az Egyesült Államok egész területén. Valamint mumber one-lemez lett az Egyesült Királyságban is, ahol 300000 példány látott gazdára, és a United World Chart-on is, azzal, hogy 4 millió másolata lett megvéve.[1][2]

Madonna második kislemeze, a "Hollywood", nem került fel a Hot 100 listára, így ez lett Madonna első single-je 20 év elteltével, melynek ez nem sikerült. Egyesek azt állítják, ez azért volt, mert néhány amerikai rádióállomáson elutasították a Madonna-dalok játszását, még az előző kislemez eredeti videóját körülvevő nézeteltérések miatt. A dal top-öt sláger lett Argentínában, Kanadában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és a United World Chart-on. A következő kislemez, a "Nothing Fails", szintén megbukott a dallistákon az Egyesült Államokban. Top-tíz listára került Argentínában, Kanadában, Írországban, Olaszországban és Spanyolországban. "Love Profusion", az album utolsó kislemeze, csak Kanadában, Görögországban és Olaszországban került be az első tíz helyre. A brit kislemezeladási lista első tíz helyéről csak eggyel csúszott lejjebb. Az amerikai kislemezek nagy népszerűtlensége mellett a korlátozott számú kislemezek, a "Nobody Knows Me" és a "Mother and Father", nagyon sikeresek lettek az amerikai klubokban, magasra felmászva a Hot Dance Music/Club Play listákon.

Annak ellenére, hogy az "American Life" albumról csak két szám - a "Die Another Day" és az "American Life" (dal) - szerepelt a Hot 100 listán, az album sikerét a dance listák igazolják. Az American Life eddig az egyetlen korong a történelemben, amely hét top-ten slágert mutatott fel a Hot Dance Music/Club Play listán.

Kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Cím Dátum
1. "Die Another Day" 2002. október
2. "American Life" 2003. április
3. "Hollywood" 2003. július
4. "Nothing Fails" 2003. december
5. "Love Profusion" 2003. december (Európa/Ausztrália), 2004. március (Észak-Amerika)

Korlátozott számú kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Cím Dátum
1. "Nobody Knows Me" 2003. október
2. "Mother and Father" 2005. április

Minősítések, csúcspozíciók és eladás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ország Csúcspozíció Minősítés Eladás
Ausztrália 3 platina[3] 70,000+
Belgium 1
Brazília 1 arany[4] 50,000+
Kanada 1 platina[5]
Dánia 2 arany[6]
Európa 1 platina 1 000 000+
Franciaország 1 platina[7]
Németország 1 platina[8]
Görögország 1 arany
Magyarország arany[9] 5,000+
Olaszország 1 platina
Japán 1 arany[10]
Hollandia 3 arany[11]
Új-Zéland 2
Norvégia 1
Spanyolország 2 arany 50,000+
Svédország 1 arany[12]
Svájc 1 platina[13] 40,000+
Egyesült Királyság 1 platina[14] 300,000
Egyesült Államok 1 platina[15] 667,000[15]

Előadók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Madonna ének, gitár
Michel Colombier karmester
The London Community Gospel Choir háttérvokál a "Nothing Fails"-ben
Mirwais akusztikus gitár, billentyűs hangszerek, programozás, háttérvokál
Stuart Price zongora, szintetizátor, billentyűs hangszerek, sequencing, programozás

Gyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Producerek Madonna, Mirwais, Mark "Spike" Stent
Hangmérnökök George Foster
Segédmérnökök Rob Haggett, Tom Hannen, Jeff Kanan, Tim Lambert, Gabe Sganga, David Treahearn
Masztering Tim Young
Programozás Mirwais
Kórus-hangszerelés Nicky Brown
Vonós hangszerelések Michel Colombier
Fényképezés Craig McDean

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]