Afrovenator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afrovenator
Evolúciós időszak: középső jura 164–161 Ma
Az Afrovenator abakensis rekonstrukcója
Az Afrovenator abakensis rekonstrukcója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Megalosauridae
Nem: Afrovenator
Sereno et al., 1994
Fajok
  • A. abakensis Sereno et al., 1994 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrovenator témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrovenator témájú kategóriát.

Az Afrovenator (jelentése 'Afrikai vadász', a latin afro- 'afrikai' és venator 'vadász' szavak összetételéből) a megalosaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a középső jura korban élt Észak-Afrikában. Két lábon járó ragadozó volt, éles fogakkal és a mellső lábain három karommal. Az egyetlen ismert csontváz alapján a hossza körülbelül 8 méter, a tömege pedig 1 tonna lehetett.[1]

Egyetlen faját nevezték el, az A. abakensist. A neve ragadozó természetére és afrikai lelőhelyére, egy nigeri területre utal, melynek tuareg neve In Abaka. A nem és a faj eredeti leírása 1994-ben, a Science című neves tudományos folyóiratban jelent meg, Paul Sereno, Jeffrey Wilson, Hans Larsson, Didier Dutheil és Hans-Dieter Sues munkája révén.

Felfedezés[szerkesztés]

Az Afrovenator csontváza

Az Afrovenator maradványait a Tiourarén-formációban fedezték fel a nigeri Agadezben. A formáció keletkezését eredetileg a kora kréta kori hauterivibarremi korszakra, mintegy 136–125 millió évvel ezelőttre tették.[2] Azonban később, az üledék átvizsgálása során megállapították, hogy az valószínűleg a középső jura korban jött létre, ebből következően az Afrovenator a bathoxfordi korszakok idején, 164–161 millió évvel ezelőtt élhetett.[3] A sauropodák közé tartozó Jobaria, amely szintén szerepel az Afrovenator számára nevet adó cikkben, ugyanerről a területről vált ismertté.

Az Afrovenator egyetlen, majdnem teljes csontváz alapján ismert, ami a koponya nagy (alsó állkapocs nélküli) részéből, a gerinc, a kezek és a mellső lábak darabjaiból, egy majdnem teljes medencéből és egy teljes hátsó lábból állt. A lelet a Chicagói Egyetem gyűjteményében található.

Taxonómia[szerkesztés]

Az Afrovenator abakensis csontvázának másolata a Sydney-i Ausztrál Múzeumban (Australian Museum)

Az Afrovenator a legtöbb elemzés alapján a korábban szemétkosár-taxonként használt Megalosauridae családba tartozik, ami sok nagy méretű, nehezen osztályozható theropodát tartalmazott, de később megfelelő módon újradefiniálták, a Spinosauroidea öregcsaládba tartozó Spinosauridae család testvértaxonjaként.

Egy 2002-es, főként a noasauridákra koncentráló elemzés az Afrovenatort bazális megalosauridának találta. Ez az elemzés azonban figyelmen kívül hagyta a Dubreuillosaurus nemet (a korábbi Poekilopleuron valesdunesist), amely hatással lehet a kladogram Afrovenatorhoz közeli részére.[4]

Egy újabb, teljesebb kladisztikai elemzés kimutatta, hogy az Afrovenator a Megalosauridae egyik alcsaládjába tartozik Eustreptospondylusszal és a Dubreuillosaurusszal együtt. Az alcsalád neve Megalosaurinae,[5] illetve Eustreptospondylinae.[6] Az utóbbi alcsalád tartalmazza a Piatnitzkysaurust is.

Az Afrovenator kapcsolatait illetően kevés alternatív elképzelés jelent meg.

Sereno eredeti leírása szerint az Afrovenator egy bazális spinosauroidea (egy „torvosauroidea”), amely a Spinosauridae és Megalosauridae családokon (avagy a „Torvosauridae” családon) kívül helyezkedik el.[2]

Végül az Afrovenatort egy újabb tanulmány teljesen a Spinosauroidea öregcsaládon kívülre, inkább az Allosaurus rokonaként helyezte el.[7] Ez az egyetlen tanulmány, ami erre a megállapításra jutott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 90
  2. a b Sereno, P.C., Wilson, J.A., Larsson, H.C.E., Dutheil, D.B., & Sues, H-D. (1994). „Early Cretaceous dinosaurs from the Sahara”. Science 266, 267–270. o.  
  3. Rauhut, O.W.M., Lopez-Arbarello, A. (2009). „Considerations on the age of the Tiouaren Formation (Iullemmeden Basin, Niger, Africa): Implications for Gondwanan Mesozoic terrestrial vertebrate faunas” (pdf). Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology 271 (3–4), 259–267. o. (Hozzáférés: 2010. február 12.)  [halott link]
  4. Carrano, M.T., Sampson, S.D. & Forster, C.F.. „The osteology of Masiakasaurus knopfleri, a small abelisauroid (Dinosauria: Theropoda) from the Late Cretaceous of Madagascar”. Journal of Vertebrate Paleontology (3), 510–534. o.  
  5. Allain, R. (2002). „Discovery of megalosaur (Dinosauria, Theropoda) in the middle Bathonian of Normandy (France) and its implications for the phylogeny of basal Tetanurae”. Journal of Vertebrate Paleontology 22 (3), 548–563. o.  
  6. Holtz, T.R., Molnar, R.E., Currie, P.J.. Basal Tetanurae. In: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H. (Eds.), The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 71–110. o. (2004) 
  7. Rauhut, O.W.M.. The Interrelationships and Evolution of Basal Theropod Dinosaurs, Special Papers in Palaeontology 69. London: The Palaeontological Association, 1–215. o. (2003) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Afrovenator című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.