Zygmunt Waliszewski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zygmunt Waliszewski
Önarckép vörös turbánban (1929)
Önarckép vörös turbánban (1929)
Született1897. december 1.[1]
Szentpétervár
Elhunyt1936. október 5. (38 évesen)[2][3][1]
Krakkó[4]
Állampolgárságalengyel
Foglalkozása
  • festőművész
  • rajzoló
KitüntetéseiLengyelország Újjászületése érdemrend tisztje
A Wikimédia Commons tartalmaz Zygmunt Waliszewski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zygmunt Waliszewski (Szentpétervár, 1897. december 1.Krakkó, 1936. október 5.) lengyel festő, a kolorista mozgalom tagja.

Élete[szerkesztés]

Waliszewski Szentpéterváron született lengyel mérnökcsaládban. Szülei 1907-ben Tbiliszibe költöztek, a gyermekkorát itt töltötte. Tbilisziben kezdte meg a tanulmányait egy rangos művészeti iskolában. 1908-ban volt az első kiállítása, és részt vett az avantgárd művészeti életben.

Az első világháború alatt az orosz hadseregben harcolt, 1917-ben tért vissza Tbiliszibe. Többször járt Moszkvában, és itt az orosz futuristák inspirálták. Később egy termékeny tbiliszi futurista csoport tagja lett. Az 1920-as évek elején Lengyelországba távozott, és Krakkóban telepedett le.

1921 és 1924 között a Krakkói Képzőművészeti Akadémián tanult Wojciech Weiss és Józef Pankiewicz műtermében. 1924-ben az avantgárd csoportjával Párizsba utazott, és ott Pankiewicz irányításával folytatta festészeti tanulmányait. Részt vett a kapisták plein air festőműhelyeiben Cagnes-ben, Valence-ben, Cap Martinban és Avignonban. A Louvre-ban olyan régi mesterek műveinek másolatait festette meg, mint Tiziano, Veronese, Velázquez, Vermeer, Goya és Delacroix. Cézanne, van Gogh és Matisse művészete is lenyűgözte.

Párizsban megbetegedett a gyógyíthatatlan Buerger-kórban. Mindkét lábát amputálták, fennállt a veszélye, hogy amputálják a kezét is.

1931-ben visszatért Lengyelországba, Varsóban, Krzeszowicében és Krakkóban élt. 1933-ban megnősült. Fogyatékossága ellenére továbbra is dolgozott.

Waliszewski díszleteket és plakátokat tervezett, könyvillusztrációkat készített, karikatúrákat és groteszk jeleneteket rajzolt és festett. Krakkóban összebarátkozott a lengyel formistákkal. Elsősorban portrékat és figurális kompozíciókat, valamint vidéki tájképeket festett. Hirtelen, váratlanul halt meg 1936-ban. Rövid élete ellenére gazdag művészi hagyatékot hagyott hátra.

1937. november 11-én posztumusz a Lengyelország Újjászületése érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.[5][6]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Waliszewski, Zygmunt, Zygmunt Waliszewski
  2. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  3. Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2010. november 5. (Hozzáférés: 2018. október 25.)
  5. M.P. 1937 nr 260 poz. 410
  6. „A művészet terén szerzett érdemeiért”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zygmunt Waliszewski című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Hanna Bartnicka-Górska, Anna Prugar-Myślik: Zygmunt Waliszewski (kiállítási katalógus), Muzeum Narodowe w Warszawie, 1999, ISBN 83-7100-124-X

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]