Wilhelm Souchon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wilhelm Souchon
Az admirális 1917-ben
Az admirális 1917-ben
Született 1864. június 2.
Német Birodalom Lipcse, Német Birodalom
Meghalt 1946. január 13. (81 évesen)
Németország Bréma, Németország
Állampolgársága német
Nemzetisége Németország német
Fegyvernem Német Császári Haditengerészet
Török Haditengerészet
Rendfokozata admirális
Csatái Első világháború
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Wilhelm Souchon témájú médiaállományokat.

Wilhelm Anton Souchon (Lipcse, 1864. június 2. - Bréma, 1946. január 13.) német tengerész, admirális, cirkálóparancsnok. Legismertebb haditette, hogy az első világháborúban az SMS Goeben és az SMS Breslau cirkálókat a szövetségesek háta mögött Konstantinápolyba szöktette.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Souchon 1864. június 2-án született a németországi Lipcsében. Fiatalon belépett a Német Császári Haditengerészetbe.

Katonai szolgálata[szerkesztés]

A haditengerészet Földközi-tengeri hajórajának a parancsnoka volt, amikor 1914-ben kitört az első világháború. Augusztus 4-én az ő hajói adták le a világháború első lövéseinek egyikét a franciák birtokolta Algéria partjaira.

Mivel félt Olaszországban kikötni és szenet vásárolni, a török főváros, Konstantinápoly felé vette az irányt. Sikerült a brit hadihajókat átvernie és alig négy embert elvesztve a két német hadihajó, az SMS Goeben és az SMS Breslau sértetlenül török területre ért. Októberben a már a Török Haditengerészet „fejének” kinevezett Souchon parancsot kapott a török felső vezetéstől, hogy bombázza a Fekete-tengeri orosz kikötőket (bár ekkor még Törökország nem állt hadban Oroszországgal). Az admirális irányítása alatt a Jawus és a Midilli (ez a Goeben és a Breslau török nevei) valamint öt kisebb török hajó október 28-án megtámadta és bombázás alá vette Odesszát, Szevasztopolt, Feodosziját és Novorosszijszkot. A támadás sikeresnek mondható, hiszen elsüllyesztettek számos orosz teher- és szállítóhajót és egy cári ágyúnaszádot is. Válaszul több Antant állam megszakította a kapcsolatot Törökországgal és nemsokára, november 3-án Oroszország is hadat üzent az Oszmán Birodalomnak.

Souchon nem volt elégedett a tapasztalatlan és fegyelmezetlen török flottával, és nem lelte sok kedvét ebben a parancsnoki szerepkörben. Az a javaslata, hogy tengeralattjáró fedezettel vonuljanak az ellenség ellen -hiszen így sokkal komolyabb sikereket lehetne elérni- süket fülekre talált. 1917-ben visszatért Németországba és ott egy tengerészeti egység parancsnoki posztját kapta meg. Később őt nevezték ki a kieli haditengerészeti támaszpont parancsnokává. Ezt a posztot a háború végéig betöltötte.

Utolsó évei[szerkesztés]

1946. január 13-án halt meg Bréma városában.

Források[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]