Fritz von Below

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fritz von Below
Született1853. szeptember 23.
Danzig
Meghalt1918. november 23. (65 évesen)
Weimar
SírhelyInvalidenfriedhof
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Fegyvernemgyalogság
Szolgálati ideje1873–1918
Rendfokozatatábornok
Egysége21. hadtest (6. hadsereg), 2. hadsereg, 1. hadsereg, 9. hadsereg
Csatáimásodik mazuri csata somme-i csata
második aisne-i csata
KitüntetéseiPour le Mérite érdemrend tölgyfalevéllel
RokonaiErnst von Below, Otto von Below
A Wikimédia Commons tartalmaz Fritz von Below témájú médiaállományokat.
Sírja Berlinben

Fritz Theodor Carl von Below (Danzig, 1853. szeptember 23.Weimar, 1918. november 23.) német tábornok az első világháború idején.

Pályafutása[szerkesztés]

Katonacsaládban született. Apja, Ferdinand von Below tábornok a porosz–francia háborúban esett el 1870-ben. Öccse, Ernst von Below gyalogsági tábornok volt, unokaöccse, Otto von Below sikeresen harcolt a caporettói áttörésben. Fritz von Below 1912-től állt a 21. hadtest élén, amely 1914 augusztusában a lotaringiai csatában a Rupprecht bajor koronaherceg által vezetett 6. hadsereg centrumát alkotta. Októberben hadtestét a Karl von Bülow irányítása alatt álló 2. hadsereghez vezényelték Arras térségébe, a versenyfutás a tengerhez katonai művelet keretében. 1915 elején Kelet-Poroszországba helyezték át a 21. hadtestet. Itt harcolt sikeresen a 10. hadsereg kötelékében a második mazuri csatában, ahol a hadtest keleti átkaroló szárnyát vezette. Februárban kitüntették a Pour le Mérite érdemrenddel.

Ezután előléptették, a 2. hadsereg élére került Karl von Bülow helyére, Saint-Quentin térségébe. A Noyon és Gommecourt közötti nagy területen mindössze 3 hadosztály állt rendelkezésére, mert Falkenhayn szilárdan meg volt győződve arról, hogy a britek Arrasnál fognak támadni. Below, a légi felderítés adatai alapján tudta, hogy a brit támadás bármikor elkezdődhet, és utasította katonáit, hogy ássanak földalatti védelmi állásokat. A somme-i csata előtti héten a brit légierő hevesen bombázta a területet, de a német egységek nagy része az állásoknak köszönhetően sértetlen maradt. Below kitüntette magát a csatában, augusztus 11-én megkapta a tölgyfalevelet is a Pour le Mérite kitüntetés mellé.

Július közepén Falkenhayn az újonnan felállított 1. hadsereg élére nevezte ki Belowot, a Somme folyótól délre, ahol 1917 áprilisában a német védelmet vezette a második aisne-i csatában. Below felügyelte a gyalogság számára készülő új katonai kiképző kézikönyv szerkesztését, amely az első világháborúban szerzett német tapasztalatokat is magában foglalta. 1918. június 18-án a 9. hadsereg parancsnoki tisztségét bízták rá, de súlyosbodó betegsége miatt augusztus 7-én rendelkezési állományba helyezték. A háború befejeződése után novemberben elbocsátották a hadseregből, és röviddel utána tüdőgyulladásban meghalt.

Források[szerkesztés]

  • Fritz von Below (angol nyelven). firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  • Fritz von Below (angol nyelven). The Prussian Machine. (Hozzáférés: 2015. október 14.)