Alexander von Kluck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander von Kluck
Született1846. május 20.
Münster, Német Birodalom
Meghalt1934. október 19. (88 évesen)
Berlin, Harmadik Birodalom
SírhelySüdwestkirchhof Stahnsdorf
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Rendfokozatatábornok
EgységeI. német hadsereg
Csatáiporosz–osztrák–olasz háború,
porosz–francia háború,
első világháború
Kitüntetései

Alexander von Kluck aláírása
Alexander von Kluck aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander von Kluck témájú médiaállományokat.

Alexander Heinrich Rudolph von Kluck (Münster, 1846. május 20.Berlin, 1934. október 19.) német katonatiszt, tábornok az első világháborúban. 1865-ben lépett be a porosz hadseregbe, részt vett a porosz–osztrák–olasz-és a porosz–francia háborúban. Az első világháború kitörésekor az I. német hadsereg parancsnoka volt, mellyel sikeresen benyomult Franciaország területére, de az 1914-es első marne-i csata során csapatait a franciák véres harcokat követően megállították.

Élete[szerkesztés]

Alexander von Kluck 1846-ban született Münsterben. Gyermekkorától kezdve a hadsereg tisztje szeretett volna lenni, ezért a münsteri Gymnasium Paulinum elvégzését követően 1865-ben belépett a 6. vesztfáliai gyalogezredbe, melynek kötelékében részt vett az 1866-ban lezajlott porosz–osztrák háborúban, majd az 1870-71-es porosz–francia háborúban. 1887. november 15-én kinevezték őrnaggyá. 1888. április 16-ától zászlóaljparancsnok a III. gyalogezrednél Magdeburgban. 1893 áprilisától alezredes, 1896-tól ezredes és két évig a Berlini katonai kerület vezetője volt. 1898-tól a bydgoszcz-i 34. lövészezred parancsnoka, 1899. május 22-én kinevezik a 23. gyalogdandár parancsnokává Gliwice városában. 1899. szeptember 22-étől vezérőrnagy.

Az első világháború kitörésekor a Franciaországba betörő I. német hadsereg parancsnoka. Többször vitába került Karl von Bülow tábornokkal, a II. német hadsereg vezetőjével az alkalmazandó haditerv kapcsán és végül a támadás vezetője, a német vezérkari főnök, Helmuth von Moltke vezérezredes Bülow konstrukcióját fogadta el.

Kluck hadseregével Brüsszel és Amiens érintésével elérte Párizst, viszont a haditerv alapjául szolgáló Schlieffen-tervben nem volt meghatározva az, hogy balról vagy jobbról kell-e a várost bekeríteni. A németek tétlenségét kihasználva a francia erők ellentámadást indítottak, és a marne-i csatában Kluck súlyos vereséget szenvedett, csapatait pedig egészen a Marne folyóig kellett visszavonnia. Ezután a két fél beásta magát és állóháború alakult ki a fronton. Egy évvel később, 1915 tavaszán a csapatok megszemlélése közben megsebesült, majd rövidesen nyugállományba vonult. 1934. október 19-én halt meg Berlinben.

Források[szerkesztés]