Ugrás a tartalomhoz

Helmuth Johannes Ludwig von Moltke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helmuth Johannes Ludwig von Moltke
Beceneveaz ifjabb Moltke
Született1848. május 25.
 Gersdorf,
Porosz Királyság
Meghalt1916. június 18. (68 évesen)
 Berlin
Német Császárság
SírhelyInvalidenfriedhof
Állampolgárságaporosz
Rendfokozatavezérezredes
CsatáiElső világháború
Kitüntetései
Halál okaagyi érkatasztrófa
SzüleiAdolf von Moltke
Rokonaiid. Helmuth von Moltke tábornagy
A Wikimédia Commons tartalmaz Helmuth Johannes Ludwig von Moltke témájú médiaállományokat.

Helmuth Johannes Ludwig von Moltke (Gersdorf, 1848. május 25.Berlin, 1916. június 18.) német katonatiszt, vezérezredes, 1906–1916-ig a német császári hadsereg vezérkari főnöke. Nagybátyjától, Helmuth Karl Bernhard von Moltke porosz tábornagytól való megkülönböztetésül gyakran „az ifjabb Moltke”-ként hivatkoznak rá (Moltke der Jüngere).

Élete[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Moltke híres katonatiszti dinasztia leszármazottja volt. Nagybátyja, Helmuth Karl Bernhard von Moltke a 19. században vezérkari főnökként irányította a porosz hadsereget a porosz–osztrák háborúban, ahol a königgrätzi csatában döntő győzelmet aratott.

Pályafutása[szerkesztés]

Ő volt a német vezérkar főnöke az első világháborút megelőző években, 1906-tól.

Az ifjabb Helmuth von Moltke voltaképpen az elődeitől örökölt – egyesek szerint – korszerűtlen Schlieffen-terv alapján képzelte Franciaország lerohanását. Noha a tervet többször módosította, az a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyult. Moltke ennek ellenére is ragaszkodott hozzá. A terv egyik értelmezése az volt, hogy nem a katonai győzelem a legfontosabb szempont, hanem az, hogy a kialakult szövetségi rendszer tagállamainak támogatásával elfogadtassák Franciaországgal a német határokat.

Moltkét 1906-ban nevezték ki a vezérkar élére, ám az első világháború kitörésekor már igen rossz egészségi állapotban volt, ráadásul – a császári vezérkar egyes körei által beállított – gyenge akarata, határozatlansága is alapvetően bizonytalanná tették a császári hadsereg irányítására. 1914 szeptemberében az első jelentős német kudarc, az első marne-i csata után gyakorlatilag megbuktatták, ám ténylegesen csak két évvel később, 1916-ban mentették fel. Még ugyanebben az évben meg is halt.

Források[szerkesztés]

  • T. Meyer (szerk.): Helmuth von Moltke (1993, 2005, Perseus Verlag); Az új évezred fénye (2009, Arkánum Kiadó) [1] Archiválva 2020. november 3-i dátummal a Wayback Machine-ben