Max von Gallwitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Max von Gallwitz
Max von Gallwitz portréja 1915-ből.
Max von Gallwitz portréja 1915-ből.
BeceneveGeneral der Artillerie
Született1852. május 2.
Breslau (Wrocław)
Meghalt1937. április 18. (84 évesen)
Breslau (Wrocław)
SírhelyHauptfriedhof Freiburg
Állampolgárságanémet
NemzetiségePorosz
FegyvernemNémet császári hadsereg
RendfokozataTábornok
EgységeNémet 12. hadsereg
CsatáiElső világháború
KitüntetéseiPour le Mérite érdemrend
Halál okaszívinfarktus
A Wikimédia Commons tartalmaz Max von Gallwitz témájú médiaállományokat.

Max Karl Wilhelm von Gallwitz (1852. május 2.1937. április 18.) első világháborús német tábornok volt. Kitüntetéssel szolgált mind a nyugati, mind a keleti fronton.

Élete[szerkesztés]

Gallwitz a sziléziai Breslau (Wrocław) városban született.

Katonai karrierje[szerkesztés]

Az első világháború kitörésekor a nyugati fronton volt egy önálló lovashadtest parancsnoka, részt vett Namur ostromában. 1914. augusztus végén a keleti frontra vezényelték, ahol Hindenburg tábornok parancsnoksága alatt a német 8. hadsereg parancsnoka lett. 1915-ben átvette a német 12. hadsereg parancsnokságát, és August von Mackensen tábornok mellett részt vett a galíciai hadjáratban. A hadjáratban szerzett érdemeiért (kiemelkedő parancsnoki képességeiért, a hadjárat gondos előkészítéséért, valamint az orosz Pultusk erődítmény és Narev elfoglalásáért) megkapta a német császárság legmagasabb katonai kitüntetését, a Pour le Mérite érdemrendet. Az 1915 nyarán folyatott harcok során még egy kitüntetést kapott.

1915 vége felé átvette von Mackensentől a 11. hadsereg parancsnokságát (Gallwitz-hadseregcsoport) és irányította a Szerbia elleni német hadjáratot.

1916 márciusában ismét a nyugati frontra helyezték át, ahol előbb a verduni csata hadműveleteiben vett részt, majd a somme-i csata során a brit–francia támadás elleni a 2. német hadsereg védekezését irányította.

1916. augusztus és 1918. november között a német 5. hadsereg parancsnoka volt, ebben a minőségében irányította az amerikai hadsereg egységei ellen vívott saint-mihieli csata hadműveleteit, illetve részt vett még a III. ypres-i csatában.

A háború után a Német Nemzeti Néppárt képviseletében a Reichstag képviselője lett (1920–1924).

Érdekesség[szerkesztés]

Max von Gallwitz, 1915

A Gyávák és hősök (Lions for Lambs) 2007-es amerikai filmdrámában Max von Gallwitzot idézik, aki a somme-i csata során ezt mondta a brit hadseregről: „Még sosem láttam, hogy az oroszlánok seregét ilyen bárányok vezették volna.” A The Times filmkritikája is kiemeli, hogy bár feltehetően von Gallwitz mondása volt ez, de tulajdonképpen Nagy Sándor hasonló kijelentéséből származik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A The Times-ban megjelent eredeti cikk részlete:

    One such composition included the observation, 'Nowhere have I seen such Lions led by such Lambs.' While the exact provenance of this quotation has been lost to history, most experts agree it was written during the Battle of the Somme, one of the bloodiest clashes in modern warfare. While some military archivists credit the author as an anonymous infantryman, others argue that the source was none other than General Max von Gallwitz, Supreme Commander of the German forces. In either case, it is generally accepted to be a derivation of Alexander the Great’s proclamation, 'I am never afraid of an army of Lions led into battle by a Lamb. I fear more the army of Lambs who have a Lion to lead them.' Times Online. „What's the significance of the title 'Lions for Lambs'?”, The Times, 2007. október 16. (Hozzáférés: 2007. november 13.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Max von Gallwitz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]