Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-06

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Online keresztrejtvény[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

online keresztrejtveny
online nem tudok keresztrejvenyt fejteni,nem tudom hogyan irhatnam be a szavakat ,mit kell nyomogatnom.Nagyon sok helyen probalkoztam mar ezzel a kerdessel meg mondani sem tudnam mar hogy merre es hol,de eddig sajnos eredmenytelenul!En sajnos almatlansagban szenvedek es szeretnem valahogy el utni az ejszaka hatra levo reszet!tudna valaki segiteni?nagyon meg koszononnem.– Endree vita 2010. január 6., 01:16 (CET)[válasz]
--Endree vita 2010. január 6., 01:16 (CET)[válasz]
Amíg konkrétan meg nem mondod, hogy miféle rejtvényeket akarsz megfejteni (milyen weboldalon), addig nem fog tudni segíteni senki, hiszen nem tudják, miről van szó. – Μatthaeus Damascenus Forum disputationum 2010. január 6., 01:30 (CET)[válasz]

Magyar gyártású személygépkocsik[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kedves Szerkesztők! Arról szeretnék tudakolódni, hogy hány magyar gyártású személy és tehergépkocsik ismerünk a gépkocsi feltalálása óta. Különösen érdekel a személygépkocsik márkaneve illetve gyártási helyük. A válaszaitokat előre megköszönöm. 84.0.1.250 (vita) 2010. január 6., 12:15 (CET)[válasz]

válasz, vitorla:

Erről a témáról nincs szócikkünk, de ha egy külső keresőbe, mint amilyen például a Google beírod, hogy 20. század elején magyar gyártású személygépkocsik , akkor az elvezet téged a szóba jöhető oldalakhoz.
Ezek közül válogattam az alábbiakat (az első 20 találatból - de van még rengeteg):
Bálint Sándor: Autógyártás Magyarországon (1945-ig)
Bálint Sándor: Autógyártás Magyarországon (1945-2000)
A magyar automobilizmus atyja és úttörõje: Csonka János
vitorlavita 2010. január 6., 17:12 (CET)[válasz]

Köszönet, anon:

Köszönöm kedves Vitorla részletes válaszod, kielégítetted kíváncsiságom. Még jobban örülnék, ha ebből szócikk készülne, s nem aktuálpolitikai csatározások lennének sem a valóságban, sem itt a wikin. Ha tudnák, akkor szorgalom díjat alapítanék a tudakozóbeli tevékenységed miatt. Még egyszer köszönöm a tartalmas választ.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.92.249.45 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 7., 07:04

Kiegészítés, anon: Lásd még:→ A közlekedés története – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.2.212 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 7., 07:16

Reagálás, vitorla:

Kedves kérdező, köszönöm a jó szót! :-) Mindössze 101 napja vagyok wikipédista..., szóval, köszönöm!
Az általad ajánlott szócikket olvasgatom, meg javítgatom is, hiszen szerzője (szerkesztői) elég nagyot merített, amikor belevágott e nagylélegzetű témába - azt hiszem, eddig ez lesz nekem a legnagyobb munkám a Wikipédiában, annak ellenére, hogy csupán igazgatok rajta itt-ott - ugyanis, már eddig is rengeteget kellett olvasgatnom hozzá: számomra sok újságot tartogat, már eddig is!
vitorlavita 2010. január 8., 00:21 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Jónapot Nektek! Látjátok, fotóznék. Van fotófogalmasos cikketek?
Köszönom!
Fotó Fanny :)
--FotóFanny vita 2010. január 6., 13:13 (CET)[válasz]

1. válasz, Stewe:

A Fényképezés szócikk kezdésnek szerintem megfelel.
Stewe Feedback 2010. január 6., 13:19 (CET)[válasz]

2. válasz, Karmela:

A történeti vonatkozásokhoz és elindulásul érdemes megnézni a fényképezés cikket, de sajnos a kérdés címében felsorolt fényképezés-technikai fogalmakról nincsen cikkünk. Viszont így együtt beadva a google a következőt dobja ki: Fotomozaik
Karmelaüzenőlap 2010. január 6., 20:27 (CET)[válasz]

3.válasz, Kedvetlen ismeretlen

Jó napot neked is! Mondhatom jól nekünk jöttél. Fotóznál? Rendben. Digitális masinákat ne használj, mert az nem a fotózásról szól. Be kell lépned a klasszikus fényképezés történetébe. Itt pedig a fekete-fehér technikát ajánlom figyelmedbe. Itt megtanulhatsz néhány dolgot. Hát akkor kezdjük. Kell egy klasszikus fényképezőgép, amin mindent magad állítasz. Blendenyílás, exponálási idő, képélesség és magad választod ki a filmet is (a fényérzékenységre ügyelj). Az itt leírtakra kukkants ide [1]; a negativ(film) előhívásához kellenek vegyszerek: hívó, rögzítő(fixír), majd mosás és szárítás. Pislants ide [2]. Így elkészült az első negatívod a wikin. De meg kell csinálnod az albumodba is beilleszthető pozitív képet is. Kellenek a vegyszerek és egy nagyítógép is. De jó, ha van szárítód és képvágód, amivel méretre tudod vágni a képet. [3];[4] Nos, elkészült az első képed a wikin. Mit is fényképeztél?

Kedvetlen Ismeretlen vita 2010. január 7., 19:33 (CET)
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

magyar létszám más országban
sziasztok!

Szlovákiába kb. hány magyar él? Ukrajnába?Romániába? és Szerbiába?

köszönöm előre is válaszotokat!
--188.36.31.217 (vita) 2010. január 6., 15:59 (CET)[válasz]

1. válasz, Orion 8:

A magyar anyanyelvűek számáról van egy ábra ezen a lapon is, lejjebb. Hasonlóképp van egy összesítés a Magyarok szócikk jobb oldalán levő táblázatban, és a Hungarian people oldalon ugyanott. A Határon Túli Magyarok Hivatala oldalán van egy ábra, és a főoldalon baloldalt az Információ - Jelentések pontok után nemzetiségekre bontva cikkek olvashatók, amelyekben a magyarok lélekszáma is megtalálható. Az adatok között feltételezhetően lesznek eltérések, ez a felmérés idejétől és módjától is függ. Sajnos közvetlenebb adatot nem tudok mutatni. - Orion 8 vita 2010. január 6., 16:23 (CET)

2. válasz, VargaA:

Ukrajna esetében: Az utolsó népszámlálást 2001-ben tartották. Akkor 156 566 fő vallotta magát magyarnak (közülük 74 994 nő, 81 572 férfi). Link a 2001-es ukrajnai népszámlálás honlapjának magyar nemzetiségűekre vonatkozó oldalára: http://www.ukrcensus.gov.ua/results/nationality_population/nationality_popul6/select_52?box=5.2W&botton=cens_db2&k_t=00&rz=1_1&rz_n=9 Ezzel a magyar kisebbség Ukrajna akkori, 2001-es lakosságának (48 millió 457 ezer fő) kb. 0,3%-át alkotta. --VargaA vita 2010. január 6., 20:54 (CET)

Kárpátok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

A Kárpátok hogyan alakultak ki és mi a legmagasabb pontja?

--188.36.31.217 (vita) 2010. január 6., 20:12 (CET)[válasz]

1. válasz, L. András:

A Kárpátok a miocén során, annak kárpáti emeletében gyűrődött fel oligocén korú üledékekből. Ezt követően erős vulkanizmus indult meg, mint majd' minden lánchegységben.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Laszlovszky András (vitalap | szerkesztései) 2010. január 6., 20:30

2. válasz, Karmela:

A Kárpátok és a hegység cikkeket ajánlom a figyelmedbe. Karmelaüzenőlap 2010. január 6., 20:37 (CET)[válasz]

3. válasz, vitorla:

Kárpátok - Egy hegykoszorú születése - ezt is érdemes elolvasni!
És hogy mennyire bonyolult képződmény a Kárpátok - vagyis kialakulása sem egyetlen folyamat - azt jól illusztrálja e geológiai témájú cikk (AZ ALPOK ÉS A KÁRPÁTOK FÖLDTANA) vitorlavita 2010. január 6., 21:03 (CET)[válasz]