Vampire Knight

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vampire Knight
A Vampire Knight manga 1. kötete magyar kiadásának borítója
A Vampire Knight manga 1. kötete magyar kiadásának borítója
ヴァンパイア騎士
Vanpaia Naito
Műfajsódzso, románc, tragédia, természetfeletti, iskolai élet, akció
Manga
ÍróHino Macuri
RajzolóHino Macuri
Ország Japán
KiadóHakusensha
AntológiaLaLa
Megjelenés2004. november 24. –
2013. május 24.
Magyar megjelenés2010. december 10.
Nemzetközi kiadások
 MagyarországMangaFan
 Egyesült ÁllamokViz Media
 ArgentínaLARP Editores
 AusztráliaMadman Entertainment
 BrazíliaPanini Comics
 Egyesült KirályságViz Media
 FranciaországPanini Comics
 KanadaViz Media
 LengyelországWaneko
 NémetországCarlsen Verlag
 OlaszországPanini Comics, Planet Manga
 OroszországComix-Art
 SpanyolországPanini Comics
 ThaiföldBongkoch Comics
 Új-ZélandMadman Entertainment
Kötetek
Televíziós anime
RendezőSzajama Kijoko
StúdióStudio Deen
OrszágJapán Japán
CsatornaTV Tokyo
Első sugárzás2008. április 8. –
2008. július 1.
Első magyar
sugárzás
2011. május 13. –
2011. június 24.
Nemzetközi sugárzások
 MagyarországAnimax, AXN Sci-Fi
 Egyesült ÁllamokNeon Alley
 AusztráliaABC3
 FranciaországJune
 KanadaNeon Alley
 LengyelországAnime Virtual, AXN Spin
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokViz Media
 AusztráliaMadman Entertainment
 Egyesült KirályságManga Entertainment
 FranciaországKazé
 KanadaViz Media
 NémetországAnime-Virtual, Kazé Germany
 Új-ZélandMadman Entertainment
Epizódok
Televíziós anime: Vampire Knight Guilty
RendezőSzajama Kijoko
StúdióStudio Deen
OrszágJapán Japán
CsatornaTV Tokyo
Első sugárzás2008. október 7. –
2008. december 30.
Első magyar
sugárzás
2011. június 24. –
2011. augusztus 5.
Nemzetközi sugárzások
 MagyarországAnimax, AXN Sci-Fi
 Egyesült ÁllamokNeon Alley
 AusztráliaABC3
 FranciaországJune
 KanadaNeon Alley
 LengyelországAnime Virtual, AXN Spin
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokViz Media
 AusztráliaMadman Entertainment
 Egyesült KirályságManga Entertainment
 FranciaországKazé
 NémetországAnime-Virtual, Kazé Germany
 Új-ZélandMadman Entertainment
Epizódok
Egyéb
 • Kilenc hangoskönyv
 • Vampire Knight DS (videójáték)
 • Vampire Knight Fanbook: Cross (kalauz)
 • Light novelek
 • Művészeti album

A Vampire Knight (ヴァンパイア騎士; Vanpaia Naito?) sódzso manga- és animesorozat, megalkotója pedig Hino Macuri. A manga első fejezete a LaLa mangamagazinban jelent meg 2004 novemberében, és 2013 májusában adták ki az utolsó fejezetet. A köteteket a Hakusensha kiadó adja ki tankóbon-formátumban. A mangát Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban a Viz Media adja ki, valamint náluk van az anime vetítési joga is az Egyesült Államokban. Az első angol nyelvű fejezet 2006-ban látott napvilágot, a Viz Media Shojo Beat magazinjában. Az új köteteket az amerikai kiadó egyenként, negyedévente publikálja. A mangát Magyarországon a MangaFan Kiadó kezdte el kiadni 2010. december 10-én.

A manga megélt több hangoskönyv, és két animesorozat adaptációt is. Az animében a hangoskönyvön hallható szeijúk közül sokan közreműködtek. Az első anime sorozatot Japánban a TV Tokyo vetítette 2008. április 8. és 2008. július 1-je között. A második sorozatot ugyanaz a csatorna vetítette 2008. október 7-e és 2008. december 30-a között. Mindkét sorozatot a Studio Deen készítette. A magyar Animax a 2010-es téli MondoConon jelentette be, hogy a Vampire Knight anime mindkét sorozatát tervezik levetíteni, melyeket azóta le is adtak.

Cselekmény[szerkesztés]

Cross Júki visszaemlékszik arra a pillanatra, mikor egy vámpír tört az életére, de egy másik vámpír, Kuran Kaname megmentette. Tíz évvel később Júki és gyerekkori barátja, a vámpírvadász Kirjú Zero a Cross Akadémia fegyveres őreiként dolgoznak. A feladatuk hogy megvédjék a nappali tagozatosokat az esti tagozatosoktól, akik vámpírok. Júki azonban tudomást szerez arról, hogy Zeróban évek óta lappang a vámpírvér, és arról hogy ő maga is a Kuran nevű vámpír klán tagja. Mikor Kuran Ridó, Júki nagybátyja visszatér hogy végezzen a lánnyal, Kaname kénytelen megharapni a lány nyakát. A harapás feléleszti a Júkiban csörgedező vámpírvért, és miután Zero megölte Ridót és szövetségeseit, a vámpír tanács tagjait is elpusztították, Júki megtudja hogy egyike a Kuran klán alapítóinak. Júki és Zero ellenségekként válnak el, így a lány Kanaméval tér vissza a Kuran házba. Egy évvel később Júki egy új vámpírszervezettel és annak vezetőjével, Sirabuki Szarával kénytelen szembenézni.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A manga első fejezete Japánban a Hakusensha LaLa című magazinjában jelent meg, 2004 novemberében. Az Egyesült Államokban az első angol nyelvű fejezet 2006-ban látott napvilágot, a Viz Media Shojo Beat magazinjában. Az új köteteket az amerikai kiadó egyenként, negyedévente publikálja 2006 júliusától. Ausztráliában és Új-Zélandon a Madman Entertainment adja ki a mangát angol nyelven. Magyarországon a MangaFan kezdte meg a manga magyar nyelvű kiadását 2010-től.[1] A kiadó a Vampire Knightban fellelhető japán neveket Hepburn-átírással romanizálta, meghagyva a keleti névsorrendet.

Hangoskönyv[szerkesztés]

A mangának két hangoskönyv feldolgozása is megjelent. Az első a LaLa Kirameki, mely a magazin 2005. szeptemberi számához járt ajándékként. A másodikat, a Vampire Knight Midnight CD-Packot csak az Interneten keresztül lehetett megrendelni.

Anime[szerkesztés]

A Studio Deen készítette el a sorozat 26 epizódos anime adaptációját Szajama Kijoko rendezésében. Több, a hangoskönyvben is hallható szeijú kölcsönözte a hangját a szereplőknek az animében. Japánban 2008. április 8-ától július 1-ig vetítette az első sorozatot a TV Tokyo, majd az esti órákban több másik japán csatorna is leadta az ismétléseket. A második sorozatot Vampire Knight Guilty címmel vetítette le szintén a TV Tokyo 2008. október 7. és december 30. között. Az Egyesült Államokban a Viz Media vetítette az animét, a DVD-ket is ő adja ki 2010. július 20-a óta.

Magyarországon az első évadot az Animax 2011. május 13. és 2011. június 24. között, a Vampire Knight Guilty-t pedig folytatásban 2011. június 24. és 2011. augusztus 5. között vetítette magyar szinkronnal.

Az anime sorozatainak openingje alatt az On/Off együttes dalai szólnak. Az első alatt a Futacu no Kodó to Akai Cumi (ふたつの鼓動と赤い罪?) hallható, a második alatt pedig a Rondo-Rinne (輪廻 -ロンド?). Az endingek alatt pedig Vakesima Kanon dalai szólnak, az első alatt a Still Doll, a második alatt pedig a Szuna no Osiro (砂のお城?). Az aláfestő zenéket Takefumi Haketa szerezte.

Light novel[szerkesztés]

Két, a sorozat történetének mellékágait feldolgozó light novel került kiadásra Japánban a Hakuszensa jóvoltából, melyeken Hino Macuri – a mangasorozat eredeti alkotója – és Fudzsiszaki Ajuna dolgoztak. Az első címe Vampire Knight: Ice Blue no Cumi (ヴァンパイア騎士 憂氷の罪; Vanpaia Naito: Aiszu Burú no Cumi?) címen jelent meg 2008. április 5-én. A második pedig 2008. október 3-án jelent meg, Vampire Knight: Noir no Vana (ヴァンパイア騎士 凝黒の罠; Vanpaia Naito: Nóváru no Vana?) címmel.

Videójáték[szerkesztés]

A sorozat alapján készült egy randiszimulátor is, Vampire Knight DS (ヴァンパイア騎士; DS, Vanpaia Naito Díeszu?) címmel. A D3 Publisher adta ki Japánban 2009 januárjában.

Kalauz[szerkesztés]

Japánban 2008. novemberében megjelent a Vampire Knight hivatalos kézikönyve, Vampire Knight Fanbook: Cross (ヴァンパイア騎士 ファンブックX; Vanpaia Naito Fanbukku Kuroszu?) címmel. A kézikönyv tartalmaz információkat és illusztrációkat a szereplőkről és Hino Macuri jegyzeteit, hozzáfűznivalóit is tartalmazza. A kalauzt 2010. október 19-én adta ki angolul a Viz Media.[2]

Művészeti album[szerkesztés]

Egy 94 oldalas művészeti albumot is kiadtak Japánban 2010. július 5-én. Az művészeti albumban 100 korábban leközölt illusztráció található meg, valamint egy dupla oldalas kép is, amit Hino Macuri direkt a kiadvány alkalmából készített.

Magyarul[szerkesztés]

 • Vampire knight. Hino Matsuri mangája, 1-19; MangaFan, Budapest, 2010–2011, MangaFan, Szigetszentmiklós, 2012–2016
  • 1. ford. Nikolényi Gergely; 2010
  • 2. ford. Koch Zita; 2011
  • 3. ford. Koch Zita; 2011
  • 4. ford. Koch Zita; 2012
  • 5. ford. Koch Zita; 2012
  • 6. ford. Koch Zita; 2012
  • 7. ford. Koch Zita; 2013
  • 8. ford. Koch Zita; 2014
  • 9. ford. Koch Zita; 2014
  • 10. ford. Koch Zita; 2014
  • 11. ford. Koch Zita; 2014
  • 12. ford. Koch Zita; 2015
  • 13. ford. Koch Zita; 2015
  • 14. ford. Koch Zita; 2015
  • 15. ford. Koch Zita; 2015
  • 16. ford. Koch Zita; 2016
  • 17. ford. Koch Zita; 2016
  • 18. ford. Koch Zita; 2016
  • 19. ford. Koch Zita; 2016

Fogadtatás[szerkesztés]

A Vampire Knight pozitív fogadtatásban részesült. A MangaFan fórumán a kiadó jelezte, hogy a téli MondoConra kivitt kötetek közül mindegyik elfogyott. Az Alexandra Top 100 Képregény listáján a Vampire Knight 2011 januárjában az első helyen nyitott, megelőzve a Hetalia: Tengelyhatalmak második kötetét. 2010 áprilisára az ötödik helyre csúszott.

Források[szerkesztés]

 1. Vampire Knight 1. kötet (magyar nyelven). MangaFan. (Hozzáférés: 2009. december 12.)
 2. Viz Gets Gente, Library Wars, Grand Guignol Orchestra, Nice to Meet You, Kamisama (Update 2). Anime News Network, 2009. szeptember 27. (Hozzáférés: 2010. január 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Vampire Knight
A Wikimédia Commons tartalmaz Vampire Knight témájú médiaállományokat.