Hetalia: Tengelyhatalmak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hetalia: Tengelyhatalmak
A manga 1. kötetének borítója. Legelöl Olaszország, mögötte balra Németország, leghátul Japán látható.
A manga 1. kötetének borítója. Legelöl Olaszország, mögötte balra Németország, leghátul Japán látható.
ヘタリア Axis Powers
Hetaria Akusiszu Pavázu
Műfaj komédia, történelmi
Manga
Író Himaruja Hidekazu
Kiadó Gentosha Comics
Megjelenés 2003. –
Nemzetközi kiadások
 Magyarország Fumax
 Egyesült Államok Tokyopop
 Kanada Tokyopop
Kötetek 3
ONA
Rendező Bob Sirohata
Stúdió Studio Deen
Megjelenés 2009. január 24. –
2010. március 13.
Epizódok 52
Játékidő5 perc
ONA
Rendező Bob Sirohata
Stúdió Studio Deen
Megjelenés 2010. március 26.
Epizódok 21
Játékidő5 perc
Animációs film
Rendező Bob Sirohata
Stúdió Studio Deen
Bemutató 2010. június 5.
Játékidő70 perc

A Hetalia: Tengelyhatalmak (ヘタリア Axis PowersHepburnHetalia: Axis Powers?, ’Hetaria Akusiszu Pavázu’) internetes képregény, amiből később Himaruja Hidekazu készített manga és anime adaptációt. A mű allegorikusan jelenít meg számtalan történelmi és politikai eseményt, főleg a második világháború időszakából. Minden egyes országot egy-egy ember személyesít meg. A sorozat címéül szolgáló Hetalia (ヘタリア?) szó a hetare (ヘタレ?, ’mihaszna’) és Italia (イタリア?) szavakból tevődik össze.[1][2]

Himaruja eredetileg, mint internetes képregényt rajzolta a Hetaliát. Eddig három tankóbon jelent meg a Gentosha Comics gondozásában: az első 2008. március 28-án, a második 2008. december 10-én és a harmadik 2010. május 20-án. A sorozatot később adoptálták egy dráma CD-re és két ONA, valamint egy anime is készült belőle, amelyet a Studio Deen készített el. 2010. január 8-án a nemzetközi terjesztés jogát a Funimation Entertainment kapta meg. Magyarországi kiadója a Fumax.

A mű története az első- és második világháborút és az a közötti eseményeket mutatja be, gyakran szatíra és komédia segítségével. A nemzetek közötti politikai és katonai eseményeket általában allegorikusan a karakterek szociális érintkezése, illetve romantikus kapcsolata szemlélteti. Mivel a szereplők között igen kevés nő kapott helyet, a szerelmi jelenetek a sónen-ai felé közelítik a Hetalia műfaját.

Szereplők[szerkesztés]

Magyarország a fiatal Olaszországgal

Eddig 40-nél is több országot személyesítettek meg a Hetaliában emberként.[3] Őket az országuk nevén említik meg. Az országokon kívül egyéb helyek is megjelentek szereplőként, mint az ősi birodalmak (például a Római Birodalom) és mikronemzetek is, mint Sealand.

Tengelyhatalmak[szerkesztés]

A tengelyhatalmi karakterek elsősorban Németország, Japán és Olaszország, akik a sorozat pozitív hősei, de a sorozatban megjelennek a történelmi tengely további tagjai is, mint például Magyarország.

 •  Olaszország (イタリアItaria?): Az elsődleges főhős és a sorozat névadója, aki az általa Róma nagyapusnak hívott Római Birodalom unokája. A sorozat leggyengébbjeként tartják számon, aki gondatlan és gyáva katona, és sokszor Németországra hagyatkozik ügyei megoldásában. Művésziessége és a pizza, valamint a pasta (tészta) iránti szeretete utalások az olasz kultúrára. Igyekszik imádni való viselkedésével és csinos arcával minden nőt elvarázsolni, akivel csak találkozik. A sorozatban „szerethető vesztesként” ábrázolják.[4] Olaszország az ország északi felét testesíti meg, míg testvére a délit. Az ő keresztneve Veneziano, míg testvéréé Lovino.[5][6] Az animeváltozatban mindkét szereplő japán szinkronszínésze Namikava Daiszuke. Angolul Veneziano hangja Todd Haberkorn,[7] Romanóé pedig Ian Sinclair. Fiatalkori változata Picitália (angolul Chibitalia), akinek a japán szinkronhangja Aki Kanada, az angol Brina Palencia.
 •  Németország (ドイツDoicuHepburnDoitsu?): A Hetaliában Németország egy szorgos, tevékeny, bürokratikus és komoly szereplő. A tengelyhatalmakon belül ő tölti be a vezető szerepet, és gondoskodik Olaszország és Japán kiképzéséről. A párkapcsolatok terén nagyon tapasztalatlan, ami miatt betű szerint követi az előírt dolgokat, attól való félelmében, hogy rosszul sülnek el a dolgok, ha másként cselekszik. A katonai élet iránti erős elkötelezettsége jó vezetővé tenné. Olaszország ügyeit gyakran ő intézi el, és jó kapcsolatot ápol vele. Egyszer megjegyzi, hogy a főnöke őrült, amely utalás Hitlerre. Az animében japán hangja Jaszumoto Hiroki, az angol Patrick Seitz.[7]
 •  Japán (日本Nihon?): Japán, emberi nevén Kiku Honda egy udvarias és keményen dolgozó szereplő. Amikor először találkozik Olaszországgal, aki azt mondja neki, a hobbija az, hogy mérlegelje a helyzetet, és megválogassa a szavait.[8] Úgy tűnik nem tudja kezelni az olyan helyzeteket, amikor valaki túl kerül hozzá vagy megérinti, ekkor ugyanis kényelmetlenül érzi magát. A sorozatban úgy mutatják be, mint aki tapasztalatlan a nyugati világban, és hajlamos a kulturális sokkra. Bár kinézetre fiatal, saját elmondása szerint azonban már nagyon öreg, pontos korát sem ismeri.[9] Haj- és szemszíne fekete, ami nagyon gyakori a japánok között. Sokszor próbálja meg azoknak kultúráját adoptálni, akikkel találkozik. Az animeváltozatban japán hangja Hiroki Takahasi, angol hangja Christopher Bevins.[7]

Szövetségesek[szerkesztés]

A szövetségesek karakterek főleg Amerikából, Angliából, Franciaországból, Kínából és Oroszországból állnak. Őket gyakran ábrázolják úgy, mint akik komikusan képtelenek egyezségre jutni a háborús megbeszéléseiken. Rajtuk kívül a második világháborús szövetségesek több más országa is megjelenik, mint például Kanada.

 • USA Amerika (アメリカAmerika?): Amerika, emberi nevén Alfred F. Jones egy erős és önfejű ember. A sorozatban talált gyerekként előbb a nagyhatalmak küzdenek meg érte, majd a harcból győztesen kikerülő Anglia kezdi el nevelni.[10] Kinézetében nagyon hasonlít Kanadához, akit azonban sokan láthatatlanként kezelnek, és elfeledkeznek róla. A szövetségesek önjelölt vezetője, szereti magát hősként beállítani. Megoldási javaslatai a nemzetközi problémákra gyakran abszurdak, és hajlamos megfeledkezni a többiek javaslatairól. Bár retteg a természetfeletti dolgoktól,[11] egy szürke űrlénnyel, Tonyval osztja meg a lakását. Amerika gyakran látható, miközben hamburgert eszik vagy eszik miközben beszél, ám egészségtelen életmódja ellenére természetfeletti erővel rendelkezik, és még piciny korában puszta kézzel felemelt egy bölényt. Környezetével nem törődik nagyon, így kevés barátja van, ám igyekszik segíteni a többieknek. Fiatal korának köszönhetően energikus és igyekszik pozitívan gondolkozni. Szőkésbarna haja van, szeme színe kék, szemüveget visel és az amerikai légierő bőrdzsekijét hordja. Japán hangja Konisi Kacujuki, angol hangja Eric Vale, aki Kanadának is hangját adja. Gyerekkori hangja japánul Ivamura Ai, angolul Luci Christian.[7]
 • Nagy-Britannia Anglia (イギリスIgiriszuHepburnIgirisu?):Anglia, emberi nevén szólítva Arthur Kirkland. Sok évvel ezelőtt ő volt a Tengerek Királya mint kalóz, ám mára már visszavonult, s kalóz helyett már csak egy cinikus úriember. Általa készített főztjét csak Amerika tudja megenni, de Anglia nagyon szeret főzni. Büszke mágiájára, úgy gondolja, az ő mágiája a legerősebb az egész világon. Csak ő képes látni képzeletbeli barátait, mások nem láthatják őket. Utálja Franciaországot, és az Amerikai függetlenségi háború óta ellenzi Amerika minden ötletét, sőt, még maga a puszta létezését is ellenzi. Szőke haja, és zöld szeme van (nagy, bozontos szemöldökkel), gyakran zöld katonai egyenruhát visel (a második világháborúban). Japánul Szugijama Noriaki adja hangját, angolul pedig Scott Freeman.
 •  Franciaország (フランスFuranszuHepburnFuransu?):Franciaország, ha emberi nevét szeretnénk említeni, akkor Francis Bonnefoy, egy nem igazán bonyolult ember, az sincs tisztázva melyik nem iránt érdeklődik igazán, mivel nemtől és kortól függetlenül bárkit elhalmoz kedves, szerelmes szavakkal. Rettentően büszke a nyelvére, a szerelem nyelvének tartja. Szereti a művészeteket s a divatot, hajlamos a hisztire. Harcok terén igazán gyenge. Ősellensége Anglia, kivel már évszázadok óta nyilvánosan gyűlölik egymást, s ezt mindig a másik tudtára adják. Képesek összeveszni akár egy Konferencia közben is, a helyszín teljesen mindegy, a vita már-már néha verekedésbe torkollik. Franciaország kezében sokszor megtalálható egy szál piros rózsa, vagy egy pohár bor, ez a két dolog mindig látható nála. Van egy kis fehér madara Pierre, akit bár kevésszer látunk a széria során, néha mégis feltűnik.
 •  Oroszország (ロシアRosiaHepburnRoshia?): Semmi :(
 •  Kína (中国CsúgokuHepburnChūgoku?):

Források[szerkesztés]

 1. Cute But Dangerous?. The Malaysia Star, 2009. február 1. (Hozzáférés: 2010. augusztus 18.)
 2. Tihanyi Mária (2010. augusztus-szeptember). „Hetalia: Tengelyhatalmak...ugye mi jó barátok vagyunk?”. AnimeStars, 44–45.. o.  
 3. Character listing (japán nyelven). Hidekaz Himaruya. (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 4. Galbraith, Patrick W.: Moe: Exploring Virtual Potential in Post-Millennial Japan. Electronic Journal of Contemporary Japanese Studies, 2009. október 31.
 5. [1] Hetalia wiki (angolul)
 6. Himaruya Hidekaz: Hetalia 2: Tengelyhatalmak, Goodinvest Kft., 2010, ISBN 9789639861312; 14. és 16. old.
 7. a b c d Funimation Announces Remaining English Hetalia Cast (Update 2). Anime News Network, 2010. július 16. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
 8. Himaruya Hidekazu: Tengelyhatalmak Hetalia, I. kötet, 2008, ISBN 978-963-9861-27-5, 30. o.
 9. Himaruya Hidekazu: Tengelyhatalmak Hetalia, III. kötet, 2011, ISBN 978-963-9861-33-6, 22. o.
 10. Himaruya Hidekazu: Tengelyhatalmak Hetalia 2, 2010, ISBN 978-963-9861-31-2, 94. o.
 11. Himaruya Hidekazu: Tengelyhatalmak Hetalia 2, 2010, ISBN 978-963-9861-31-2, 84. o.

További információk[szerkesztés]