Vachellia erioloba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vachellia erioloba
Kifejlett példány a zimbabwei szavannán
Kifejlett példány a zimbabwei szavannán
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Mimózaformák (Mimosoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Acacieae
Nemzetség: Vachellia
Wight & Arn.
Faj: V. erioloba
Tudományos név
Vachellia erioloba
(E.Mey.) P.J.H.Hurter[1]
Szinonimák
  • Acacia erioloba E.Mey.
  • Acacia giraffae Willd.
  • Mimosa giraffae Poir.
  • Vachellia erioloba (E. Mey.) Seigler & Ebinger
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vachellia erioloba témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vachellia erioloba témájú médiaállományokat és Vachellia erioloba témájú kategóriát.

A Vachellia erioloba a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába és a mimózaformák (Mimosoideae) alcsaládjába tartozó faj.[2]

Rendszertani besorolása és neve[szerkesztés]

Ezt a fafajt legelőször 1836-ban, Ernst Heinrich Friedrich Meyer és Johann Franz Drège német botanikusok írták le, illetve nevezték meg.[3]

Mivel a zsiráf (Giraffa camelopardalis) és a teve (Camelus dromedarius) a legfőbb „ragadozói” ennek a növénynek, az angolul és az afrikaansul beszélő területeken, „zsiráftövisnek” vagy „tevetövisnek” nevezik ezt a fát: giraffe thorn, camel thorn, illetve kameeldoring.

Előfordulása[szerkesztés]

A Vachellia erioloba legfőbb előfordulási területei: a Dél-afrikai Köztársaság - ahol védelem alatt áll -,[2][4] Botswana, Zimbabwe nyugati területei és Namíbia. Továbbá még őshonos: Angolában, Mozambik délnyugati részein, Zambiában és Szváziföldön.[3]

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a Namíbiában közönséges fa akár 17 méteresre is megnőhet. A leveleit hosszú tövisek védelmezik, bár a zsiráf a hosszú nyelvével sikeresen átjut a védelmen. A fa termései fül alakú hüvelyek, melyekben a magok ülnek. A termést számos növényevő állat, köztük a szarvasmarha (Bos primigenius) is kedveli. A faanyaga sötét vörösesbarna és nagyon sűrű, illetve kemény. Lassan nő és jól tűri a szárazságot, de a fagyokat is.

Felhasználása[szerkesztés]

Az elterjedési területén főleg tűzifaként használják fel, emiatt sokat vágnak ki belőle. A babona szerint a villám gyakrabban belecsap ebbe a fába, mint más fafajokba.[5] A magvai megpergelhetők és kávéhelyettesítőként használhatók.[5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kyalangalilwa B, Boatwright JS, Daru BH, Maurin O, van der Bank M. (2013). „Phylogenetic position and revised classification of Acacia s.l. (Fabaceae: Mimosoideae) in Africa, including new combinations in Vachellia and Senegalia.”. Bot J Linn Soc 172 (4), 500–523. o. DOI:10.1111/boj.12047.  
  2. a b Protected Trees. Department of Water Affairs and Forestry, Republic of South Africa, 2013. május 3. [2010. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 7.)
  3. a b Vachellia erioloba. GRIN Taxonomy for Plants. USDA. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 12.)
  4. The type specimen of Acacia giraffae, proved on closer examination to be a hybrid of Vachellia haematoxylon|V. haematoxylon and the species which would later become known as V. erioloba. The name V. erioloba was therefore proposed for the vast numbers of camel thorn which are not hybrids.
  5. a b Mhloniswa Dlamini; Walter Sisulu: 'Acacia erioloba'. PlantzAfrica. South African National Biodiversity Institute, 2005. (Hozzáférés: 2014. november 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vachellia erioloba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]