VIA Technologies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(VIA szócikkből átirányítva)
VIA Technologies Inc.
TípusLeányvállalat
Alapítva1987
SzékhelyNew Taipei City, Tajvan
AlapítóCher Wang
IparágSzámítógép hardver
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékeklapkakészletek, alaplapok, processzorok
AnyavállalataFormosa Plastics Group
LeányvállalataiWonderMedia
TőzsdeTaiwan Stock Exchange

A VIA Technologies Inc. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz VIA Technologies Inc. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A VIA Technologies Inc. egy processzorokat és alaplapokat gyártó, tajvani, fabless (gyártósorral nem rendelkező) mikroelektronikai vállalat. Legfőbb termékei az x86 architektúrájú processzorok, ARM-processzorok, a hozzájuk tartozó lapkakészletek, grafikus vezérlők és alaplapok. A harmadik legjelentősebb x86 CPU-gyártó vállalat.

Története[szerkesztés]

A vállalatot az USA-ban alapították, csak később helyezték át a vállalatot Tajvanra. Két évtizeddel ezelőtt főleg alaplapi lapkakészleteiről (chipset) volt ismert, mára azonban inkább komplett processzorplatformot nyújt az Intelhez, és az AMD-hez hasonlóan. 1999-ben felvásárolták a Cyrixet, és a Centaur Design vállalatot az IDT-től, amely révén hozzájutottak az x86-os processzorarchitektúrájuk alapjaihoz (WinChip). A VIA processzorokat jelenleg is a Centaur Design tervezi, ami a VIA szervezetén belül egyfajta elszeparált leányvállalatként funkcionál. A kétezres évek közepén az ARM utasításkészletet használó termékeiket is bevezették a piacra, amelyeket elsősorban netbookokba, és tabletekbe szántak. Az x86-os processzoraikat notebookokba, netbookokba, mini-pc-kbe, beágyazott rendszerekbe, és (főleg korábban) asztali számítógépekbe szánják. Termékeik alacsony fogyasztásra törekednek.

Processzorok[szerkesztés]

Az 1990-es években főleg alaplapokhoz készítettek chipkészleteket. Az ezredfordulón jelent meg első, immár saját nevük alatt kiadott processzoruk, a Cyrix3, amely a konkurens vállalatokhoz képest nem aratott nagy sikert. A chip folytatása a C3 lett.

VIA Cyrix III[szerkesztés]

Órajel: 350-700 MHz

FSB: 100-133 MHz

Architektúra: x86

Foglalat: alaplapra forrasztott, vagy asztali Socket 370

Jellemzők: Alacsony fogyasztású processzor, egyetlen utasításfeldolgozó futószalaggal. A processzor valójában nem a Cyrix tervezése, hanem a Centaur Design tervein alapul.

VIA C3[szerkesztés]

VIA C3, 800 MHz.

Órajel: 666 MHz–1,4 GHz

FSB: 100–133 MHz

Architektúra: x86 (32 bites)

Foglalat: alaplapra forrasztott, vagy asztali Socket 370

Jellemzők: a RISC processzorokra emlékeztető belső felépítés (az x86 utasításokat azonos hosszúságú, egy órajelciklus alatt feldolgozható mikroutasításokra felbontó belső logika), rendkívül kis melegedés, annyira, hogy egyes változatok nem igényelnek aktív hűtést. 4–20 W fogyasztás modelltől, terheléstől függően. A C3 nevet több generáción keresztül használta a VIA, tehát a C3 valójában három különböző processzorgenerációt takar.

Az első a C3 a Samuel-2 kódnevű modell 150 nanométeres gyártási eljárással készült. Az elődhöz képest némileg megnövelték a teljesítményt, finomították a cache memória működését. A processzor beágyazott rendszerekbe szánt változata Eden ESP kódnéven is futott. Az Ezra kódnevű processzorral részben átálltak 130 nanométeres gyártásra, némileg átalakították az alaplappal való kommunikációt. Ebben a processzorgenerációban egyértelműen a VIA nyújtotta a legkisebb fogyasztású processzorokat.

A Nehemiah kódnevű, továbbfejlesztett változatban komoly változtatásokat eszközöltek a mérnökök, az órajel felén járó FPU-t teljes órajelen járó áramkörre cserélték, és a hiányos MMX utasításkészlet-kiterjesztést is kipótolták. Hogy növelhessék az órajelet, megnövelték a futószalagok maximális méretét. Eldobták az AMD népszerűségét vesztett 3dnow! utasításkészletet, helyette implementálták az SSE-t. A ritkán használt x86 utasításokat nem implementálták közvetlenül, hogy ezáltal is csökkenthessék a fogyasztást. A VIA komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a fogyasztást alacsonyan tarthassa, főleg, miután ebben a szegmensben nagyon komoly piaci részesedést ért el. A processzor mérete is kicsi maradt. Ezt a generációt nemhivatalosan C5-nek is nevezik. A beágyazott rendszerekbe szánt változata az Eden-N.

VIA C7[szerkesztés]

Órajel: 1–2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: Másfél-kétszeres sebességnövekedés az elődhöz képest azonos órajelen is, 1–20 W közötti fogyasztás órajeltől, terheléstől, modelltől függően. SSE2 és SSE3 utasításkészlet támogatása. A 2006-ban bemutatkozott C7 processzorok 90 nm-es gyártástechnológiával készültek; négy változata van, amelyek minimálisan térnek el egymástól. Az eredeti C7 1 és 2 GHz közötti órajelre képes, fogyasztása 9 és 20 W között alakul. A C7-D változat 1,5 és 2 GHz közötti órajeleken üzemel. A C7-M processzor az alaplapra forrasztott elődökkel ellentétben Socket 479 foglalatba illik, órajele 1,5–2 GHz. A C7-M ULV széria 1 és 1,6 GHz közötti órajelen üzemel, a fogyasztása 3,5 W és 8 W közötti. Minden C7 32 bites, támogatja az MMX, SSE, SSE2 és SSE3 utasításkészletet. Versenyképes processzorok voltak, nagyon jó a teljesítmény/fogyasztás arányuk, teljesítményük a Pentium 4 teljesítményével azonos órajelen nagyjából megegyezik, vagy nagyobb, fogyasztása pedig kisebb. A chipet előszeretettel használták kis fogyasztású, könnyű notebookokban, netbookokban. A VIA részesedése ekkor (2006) érte el a valaha elért legnagyobb szintet, és 4–5% között volt. A chip annyira népszerű volt, hogy még 2012-ben is aktívan gyártották és aktualizálták a köré épülő platformot, még DDR3-as memóriával szerelt alaplap is létezik hozzá.

VIA Nano[szerkesztés]

Órajel: 1–2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: 64 bites processzor (x86-64), több magos (2,4) változatok is elérhetőek. Másfél-kétszeres sebességnövekedés az elődhöz képest azonos órajelen is.

VIA QuadCore E[szerkesztés]

Órajel: maximum 1,2–2 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: x86

Jellemzők: 28 nm-en gyártott 64 bites processzor (x86-64), 4 mag, AVX2 utasításkészlet támogatása. 2015 októberében jelent meg, majdnem egy év késéssel. Növelték a processzor teljesítményét is, hogy tartsák a teljesítményt a mobil i7 processzorokkal.

Wondermedia[szerkesztés]

Órajel: 300 MHz - 1,4 GHz

Foglalat: alaplapra forrasztott

Architektúra: ARM

Jellemzők: 32 bites ARM processzor, 1-2 W fogyasztás. Tabletekben, netbookokban, mobiltelefonokban használják.

Wondermedia WM8505: ARMv5 processzor (ARM926EJ-S), 300 mhz-es órajel, 128 vagy 256 MByte DDR2 memória. FPU-t nem tartalmaz. Még az Android-éra előttről származik, netbookokban, telefonokban lehetett vele találkozni. Windows CE-hez optimizálták, de Linux is létezik rá, később az Android 1.5-öt is portolták rá.

Wondermedia WM8650: Megjelenik a DDR3 memória használatának a lehetősége. Az órajel 600 mhz-ig skálázódik.

Wondermedia WM8750: Az architektúrát ARMv6-ra frissítik, és MALI200 IGP-t is kap. Órajele 800 mhz.

Wondermedia WM8850, WM8860, WM8880, WM8950, WM8980: ARMv7 architektúrájú változatok. Némelyik modell kétmagos. Androidos, linuxos netbookokban, telefonokban, tabletekben használják.

Egyéb ARM processzorok[szerkesztés]

VIA Elite E1000: 1 GHz-s órajelű 2 magos ARMv7 processzor, OpenGL ES2/3 kompatibilis grafikus IGP-vel, DDR3 támogatással.

Grafikus chipek[szerkesztés]

A VIA felvásárolta az S3 Graphics vállalatot is, amely grafikus kártyákat készített. A VIA ezt követően főleg alaplapra, lapkára integrált vagy ráépített formában hozza forgalomba a grafikus lapkakészleteit.

VIA UniChrome[szerkesztés]

Specifikációk: OpenGL 1.2, DirectX 7 kompatibilis 3D chip.

VIA DeltaChrome[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip.

VIA GammaChrome[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip.

VIA Chrome9[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 9 kompatibilis 3D chip, amely a Nano, és a QuadCore processzorokban található meg integrált formában. Hardveres MPG4, és h264 gyorsítással is rendelkezik.

VIA Chrome 400[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 10.1, és OpenGL 2.1 támogatással rendelkező 3D chip.

VIA Chrome 640/645[szerkesztés]

Specifikációk: DirectX 11 és OpenGL 3.2 támogatás


További információk[szerkesztés]

Commons:Category:VIA
A Wikimédia Commons tartalmaz VIA Technologies témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]