Vörösfoltos bodobács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörösfoltos bodobács
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Címerespoloska-alkatúak (Pentatomomorpha)
Öregcsalád: Lygaeoidea
Család: Bodobácsok (Lygaeidae)
Nem: Lygaeus
Faj: L. equestris
Tudományos név
Lygaeus equestris
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Spilostethus equestris
  • Cimex equestris Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörösfoltos bodobács témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösfoltos bodobács témájú médiaállományokat és Vörösfoltos bodobács témájú kategóriát.

A vörösfoltos bodobács vagy lovagbodobács (Lygaeus equestris) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a bodobácsok (Lygaeidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A vörösfoltos bodobács elsősorban melegebb éghajlatú területeken honos. A következő európai országokban található meg: Albánia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Gibraltár, Görögország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Észak-Macedónia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Svájc.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A vörösfoltos bodobács 1-1,2 centiméter hosszú. Igen feltűnő, vörös-fekete rajzolatú poloska, tökéletesen kifejlődött szárnyakkal és hosszú, erőteljes lábakkal. Megjelenésében és viselkedésében a gyilkospoloskához (Rhinocoris iracundus) hasonlít, azonban a bodobácsok (Lygaeidae) családjába tartozik, amelyből Európában több mint 100 faj él. A vörösfoltos bodobács ismertetői: feje vörös és fekete, az előhát vörös, elülső és hátulsó szegélye fekete rajzolatú, a hártyán kerek fehér folt található. A Magyarországon szintén elterjedt, a verőköltő bodobácstól (Pyrrhocoris apterus) könnyen megkülönböztethető ezzel a folttal.

Életmódja[szerkesztés]

A vörösfoltos bodobács élőhelye a száraz gyepek, de napfényes erdőkben, cserjésekben és gyomtársulásokban is előfordul. Gyakran tartózkodik a méreggyilkon (Vincetoxicum), de más mérgező növényen is megtaláljuk. A rovar növényi nedvekkel táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Az állat különféle hangokat ad, melyek azonban olyan gyengék, hogy az ember alig hallja meg. „Énekét” udvarláskor adja elő, és így rokon fajokkal való téves párosodásokra nem kerülhet sor.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]