Turáni Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turáni Társaság
Alapítva1910. december 3.
Megszűnt1947. március 14.
Vezető

A Turáni Társaság, vagy másik nevén a Magyar Ázsiai Társaság 1910. december 3-án alakult meg. Az egyesület jelentette meg a Turán című folyóiratot.

Története[szerkesztés]

A Turáni Társaságot 1910. december 3-án hozták létre. Céljai között szerepelt többek között a gazdasági kapcsolatok erősítése és kialakítása az úgynevezett "keleti" országokkal (Ázsia, illetve a Balkán országai), továbbá „vezérszerep a magyarnak a turáni népcsaládban tudományos és gazdasági téren”. Támogatói között az Első Hazai Takarékpénztár érdekeltségébe tartozó Hazai Bank Rt. is szerepelt.

Létrejöttét az akkoriban egyre nagyobb körben elterjedő turanizmus eszmeisége inspirálta A turáni népek közös gyökereinek feltárása, megismerése és megismertetése szerepelt céljai között - kezdetben a Magyar Néprokonsági Egyesület elnevezést is használták. Ebből a szervezetből nőtte ki magát 1920-ban az MTA keretein belül létrehozott, tudományos kérdésekkel foglalkozó Kőrösi Csoma Társaság, továbbá a Magyar–Finn Társaság, Magyar–Észt Társaság, 1924-ben[1] a Magyar Nippon Társaság és 1943-ban[2] pedig a Magyar–Török Társaság.[3]

Tagjai[szerkesztés]

Tagjait három jelentősebb csoportba lehet sorolni: tudósok és utazók, az arisztokraták és politikusok és pénzemberek, illetve az úgynevezett turanisták, főleg tudósok, értelmiségiek. A Turáni Társaság első csoportjának tagjai közé tartozott egyebek mellett: Cholnoky Jenő, Erődi Béla, Felvinczi Takács Zoltán, Germanus Gyula, Goldziher Ignác, Havass Rezső, Hopp Ferenc, Lóczy Lajos, Mészáros Gyula, Milleker Rezső, Munkácsi Bernát, Teleki Pál, Velics Antal, Vikár Béla.

A Társaság másik csoportjának tagjai voltak: Bánffy Miklós, Bárczy István, Berzeviczy Albert, Chorin Ferenc, Darányi Ignác, Hatvany József, Károlyi Mihály, Tisza István, Széchenyi Béla, Szemere Miklós.

A harmadik csoportba tartoztak például: Baráthosi Balogh Benedek, Kmoskó Mihály, Márki Sándor, Pósta Béla, Pröhle Vilmos.[4]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Farkas Ildikó Mária: A Magyar-Nippon Társaság. In Szerdahelyi István (szerk): Japanológiai körkép. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó. 2007. 91. o.  
  2. Megalakult a Magyar-Török Társaság. MTI, (1943. május 1.) 1. o.
  3. Csekey István: A nemzetrokonsági eszme. Északi rokonaink, 1. sz. (1939) 4. o.
  4. A Turáni Társaságban. rubicon.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 9.)