Tragelaphus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tragelaphus
Evolúciós időszak: Késő miocén - jelen
Nagy kudu (Tragelaphus strepsiceros) bika
Nagy kudu (Tragelaphus strepsiceros) bika
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Csavartszarvú antilopok (Tragelaphini)
Nem: Tragelaphus
(Blainville, 1816)
Szinonimák
 • Strepsiceros
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tragelaphus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tragelaphus témájú kategóriát.

A Tragelaphus az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az idetartozó állatok közepes és nagy méretű antilopok, melyeken belül nagy mértékű a nemi kétalakúság. A bikáknak nagy csavarodott szarvaik vannak. A legközelebbi rokonaik a Taurotragus-fajok; ezeket korábban ebbe a nembe sorolták; de még manapság is egyes biológusok ide helyeznék.

Ezt a taxonnevet 1816-ban, Henri Marie Ducrotay de Blainville francia zoológus alkotta meg; először a „Bulletin des Sciences, par la Société Philomatique” című művében jelentette meg.[1] A Tragelaphus összetett szó és a görög nyelvből származik: tragos = „bakkecske” és elaphos = „szarvas”.[2][3]

Egy a 2006-os évben végzett kutatás szerint, a Tragelaphus és a Taurotragus-fajok ősei körülbelül a késő miocén vége felé válhattak szét.[4]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 8 élő faj és 10 fosszilis faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. szerk.: Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Mammal Species of the World, 3. kiadás, Baltimore: Johns Hopkins University (2005). ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494 
 2. "Tragelaphus". Merriam-Webster Dictionary.. (Hozzáférés: 2017. június 10.)
 3. Integrated Taxonomic Information System
 4. (2006. február 5.) „Etude des radiations adaptatives au sein des Antilopinae (Mammalia, Bovidae)”. Ph.D. Thesis, Université Paris 6 (1-247).  
 5. Bovidae, Ardipithecus kadabba: Late Miocene Evidence from the Middle Awash, Ethiopia.. University of California Press, 277–330. o. (2009) 
 6. (2011) „Tragelaphus nakuae: evolutionary change, biochronology, and turnover in the African Plio-Pleistocene.”. Zoological Journal of the Linnean Society 162 (3), 699–711. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2010.00691.x.  

Források[szerkesztés]

 • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
 • Helmut Lingen Großes Lexikon der Tiere. Lingen Verlag, 1989, Köln.
 • K K Gurung & Raj Singh: Field Guide to the Mammals of the Indian Subcontinent, Academic Press, San Diego, ISBN 0-12-309350-3
 • International Commission on Zoological Nomenclature. 2003. Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17ΔбГ specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull.Zool.Nomencl., 60:81-84.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tragelaphus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tragelaphini#The_fossil_record című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]