Közönséges bozótiantilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges bozótiantilop
Bika
Bika
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Csavartszarvú antilopok (Tragelaphini)
Nem: Tragelaphus
(de Blainville, 1816)
Faj: T. scriptus
Tudományos név
Tragelaphus scriptus
(Pallas, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges bozótiantilop témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges bozótiantilop témájú médiaállományokat és Közönséges bozótiantilop témájú kategóriát.

A közönséges bozótiantilop (Tragelaphus scriptus) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt az antilopot, korábban azonosnak tartották a Delamere-bozótiantiloppal (Tragelaphus sylvaticus); mindkettőt az egykori bozóti antilop alfajainak vélték. Azonban a kutatások és a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy két önálló fajról van szó, továbbá nem is közeli rokonai egymásnak, mivel a szóban forgó antilop inkább nyalával (Tragelaphus angasii), míg a Delamere-bozótiantilop a bongóval (Tragelaphus eurycerus) és a szitutungával (Tragelaphus spekii) áll közelebbi rokonságban.[1][2]

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges bozótiantilop előfordulási területe Afrika nyugati és középső részén van. Szenegáltól Mauritánia déli részén és a Száhil övön keresztül, keltre egészen Etiópiáig és Eritreáig, valamint délre Angoláig és a Kongói Demokratikus Köztársaságig található meg. A közönséges bozóti antilop déli elterjedési területe és a Delamere-bozótiantilop legészakibb élőhelyei fedik egymást, úgyhogy egyes helyeken, mint például Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban mindkét állat előfordul. A Kongó-medencéből hiányzik.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis és közepes termetű antilopfaj. Talán a legkisebb csavartszarvú antilop. Szőrzetének színe vöröstől a sárgásbarnáig változik. A testén jól kivehető függőleges, és legalább egy vízszintes világos csík van. A nemek egyforma színűek. Nyugattól kelet felé, a mintázata egyre elmosódottabbá válik.[3]

Életmódja[szerkesztés]

A váltakozó erdő-szavanna mozaikos élőhelyeket kedveli, azonban megél az esőerdőben, a félsivatagban és a hegyi erdőkben is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moodley, Y. (2009. szeptember 1.). „Analysis of mitochondrial DNA data reveals non-monophyly in the bushbuck (Tragelaphus scriptus) complex”. Mammalian Biology 74 (5), 418–422. o. DOI:10.1016/j.mambio.2008.05.003.  
  2. Moodley Y, Bruford MW, Bleidorn C, Wronski T, Apio A, Plath M (2008) Analysis of mitochondrial DNA data reveals non-monophyly in the bushbuck (Tragelaphus scriptus) complex. Mammalian Biology, doi:10.1016/j.mambio.2008.05.003
  3. Moodley Y, Bruford MW. (2007) Molecular biogeography: Towards an integrated framework for conserving pan-African biodiversity. PLoS ONE. 2:e454.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Harnessed bushbuck című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.