Közönséges bozótiantilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Közönséges bozótiantilop
Bika
Bika
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Csavartszarvú antilopok (Tragelaphini)
Nem: Tragelaphus
(de Blainville, 1816)
Faj: T. scriptus
Tudományos név
Tragelaphus scriptus
(Pallas, 1766)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges bozótiantilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges bozótiantilop témájú médiaállományokat és Közönséges bozótiantilop témájú kategóriát.

A közönséges bozótiantilop (Tragelaphus scriptus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt az antilopot, korábban azonosnak tartották a Delamere bozótiantiloppal (Tragelaphus sylvaticus); mindkettőt az egykori bozóti antilop alfajainak vélték. Azonban a kutatások és a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy két önálló fajról van szó, továbbá nem is közeli rokonai egymásnak, mivel a szóban forgó antilop inkább nyalával (Tragelaphus angasii), míg a Delamere bozóti antilop a bongóval (Tragelaphus eurycerus) és a szitutungával (Tragelaphus spekii) áll közelebbi rokonságban.[1][2]

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges bozótiantilop előfordulási területe Afrika nyugati és középső részin van. Szenegáltól Mauritánia déli részén és a Száhil övön keresztül, keltre egészen Etiópiáig és Eritreáig, valamint délre Angoláig és a Kongói Demokratikus Köztársaságig található meg. A közönséges bozóti antilop déli elterjedési területe és a Delamere bozóti antilop legészakibb élőhelyei fedik egymást, úgyhogy egyes helyeken, mint például Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban mindkét állat előfordul. A Kongó-medencéből hiányzik.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis és közepes termetű antilopfaj. Talán a legkisebb csavartszarvú antilop. Szőrzetének színe vöröstől a sárgásbarnáig változik. A testén jól kivehető függőleges, és legalább egy vízszintes világos csík van. A nemek egyforma színűek. Nyugattól kelet felé, a mintázata egyre elmosódottabbá válik.[3]

Életmódja[szerkesztés]

A váltakozó erdő-szavanna mozaikos élőhelyeket kedveli, azonban megél az esőerdőben, a félsivatagban és a hegyi erdőkben is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moodley, Y. (2009. szeptember 1.). „Analysis of mitochondrial DNA data reveals non-monophyly in the bushbuck (Tragelaphus scriptus) complex”. Mammalian Biology 74 (5), 418–422. o. DOI:10.1016/j.mambio.2008.05.003.  
  2. Moodley Y, Bruford MW, Bleidorn C, Wronski T, Apio A, Plath M (2008) Analysis of mitochondrial DNA data reveals non-monophyly in the bushbuck (Tragelaphus scriptus) complex. Mammalian Biology, doi:10.1016/j.mambio.2008.05.003
  3. Moodley Y, Bruford MW. (2007) Molecular biogeography: Towards an integrated framework for conserving pan-African biodiversity. PLoS ONE. 2:e454.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kéwel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.