Szunani nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szunani Nemzetközi Repülőtér szócikkből átirányítva)
Phenjani nemzetközi repülőtér
평양국제비행장,
 Phjongjang Kukcse Bihengdzsang
IATA: FNJ  ICAO: ZKPY
Adatok
ElhelyezkedésPhenjan
 Észak-Korea
Kiszolgált városPhenjan
Megnyitás1948
ÜzemeltetőKoreai Népi Demokratikus Köztársaság
NévadóPhenjan (város)
Tszf. magasság35,6 méter
Futópályák
IrányHosszBurkolat
01/193800 mbeton
17/353200 mbeton
Elhelyezkedése
Phenjani nemzetközi repülőtér (Észak-Korea)
Phenjani nemzetközi repülőtér
Phenjani nemzetközi repülőtér
Pozíció Észak-Korea térképén
é. sz. 39° 13′ 27″, k. h. 125° 40′ 13″Koordináták: é. sz. 39° 13′ 27″, k. h. 125° 40′ 13″
Térkép
A Phenjani nemzetközi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Phenjani nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Phenjani nemzetközi repülőtér (hangul: 평양국제비행장Phjongjang kukcse bihengdzsanghandzsa: 平壤順安國際空港, RR: Pyeongyang gugjoe bihaengjang?) (IATA: FNJICAO: ZKPY), másik nevén a Szunani nemzetközi repülőtér, az észak-koreai főváros, Phenjan fő repülőtere, a városközponttól 24 km-re északra, Szunan városa mellett. 2018 augusztusában csak két légitársaság, az Air China és az Air Koryo indított járatokat a repülőtérről két országba, Kínába és Oroszországba. 2020. januárban a Covid19-pandémia miatt a nemzetközi járatokat felfüggesztették, belföldi járatok azonban tovább üzemelnek.[1]

Történet[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Phenjan első repülőtere a Tedong folyótól keletre létesült. A második világháború után azonban szükség volt egy új repülőtérre, ekkor építették a szunani repteret.

A Koreai háború idején az ENSZ-csapatok hét hétig megszállás alatt tartották a repteret 1950 végén. Ez idő alatt rengeteg ellátmányt szállítottak ide. 1953. május 13-án a repülőtér víz alá került, amikor az USA légiereje lebombázta a tokszani gátat. Miután két hónap múlva aláírták a fegyverszünetet, az észak-koreai kormány nekilátott a reptér helyreállításának és kibővítésének.

Fejlesztések a 2000-es években[szerkesztés]

2000-ben az Aeroflot megszüntette előbb moszkvai, majd habarovszki járatát is. A Russian Sky Airlines a 2000-es évek közepén charterjáratokat üzemeltetett Phenjan és orosz célpontok között, főként Il-62M és Il-86 gépekkel. A China Southern Airlines menetrend szerinti charterjáratokat üzemeltetett Pekingbe, ám ezt 2006 októberében megszüntették. 2008 márciusától kezdve az Air China heti három alkalommal egy Boeing 737 típusú gépet közlekedtetett Peking és Phenjan közt, ám ezt érdeklődés hiányában 2017. november 22-én megszüntették. Az Air Koryo, a Korean Air és az Asiana Airlines működtetett járatokat Szöulba és Jangjangba, Dél-Korea keleti partvidékén. Ezeket a járatokat koreai családok használták, akik a Koreai-félsziget felosztásakor szakadtak el egymástól. Ezeket a járatokat a "Napfény Politika" leállítása után szüntették meg 2008-ban. 2018 júniusától kezdve az Air China járatot indított Phenjanba a Pekingi nemzetközi repülőtérről.

Modernizáció[szerkesztés]

2011-ben egy ideiglenes terminált építettek a meglévőtől délre. 2012-ben megkezdődött a régi épület bontása, melyet Kim Dzsongun ódivatúnak és túl kicsinek ítélt. 2012 júliusában utasítást adott egy új terminál építésére. Emellett egy új irányítótorony és egy VIP-terminál is létesült a főépülettől északra. A projekt a "gyorsaság kampány" része lett, amelyben több ezer munkás dolgozott a befejezésén. Az építkezés javarészt egyszerű szerszámokkal és kézzel zajlott.

2017. szeptemberi rakétatesztek[szerkesztés]

Szeptember 15-én, helyi idő szerint 6:30-kor, Észak-Korea kilőtt egy Hvaszong-12 rakétát a reptérről. A rakéta 3700 km-t tett meg és 770 km-es magasságig jutott.

Infrastruktúra[szerkesztés]

A phenjani reptéren két terminál van. Az 1-es terminál a kisebb, ez a belföldi forgalmat kezeli és 2016 januárjában nyílt meg. A nagyobb méretű 2-es terminál a nemzetközi forgalmat kezeli, 2015. július 1-én nyílt meg. Az épület rendelkezik jet bridge-ekkel, illetve legalább 12 check-in kapuval. Található még itt vámmentes üzlet, kávézó, újságos és internetszoba is.

Szunan két kifutópályával rendelkezik. 2014-ben csak a nagyobb, északi (01/19) kifutópálya van üzemben, amit főként a nemzetközi járatok használnak, a kisebbet (17/35) elvileg a belföldiek, de ez 2014-ben építés alatt áll.

Járatok[szerkesztés]

Légitársaság Úticélok
Air China Peking
Air Koryo Peking, Sanghaj, Senjang, Vlagyivosztok

Szezonális: Csengcsou, Jancsi, Harbin

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chad O'Carroll: Missile launches from Pyongyang airport endanger aircraft and nearby residents. NK News (angolul) (2022. március 17.) (Hozzáférés: 2022. május 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sunan International Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyongyang International Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.